تايمز: بايد نگرانىهاى عربستان را جدى گرفت
دویچه وله:
جرج بوش رئيس جمهور آمريكا در ملاقات با فرماندهان ارتش اعلام كرد كه تصميم عجولانه در مورد عراق اتخاذ نخواهد كرد. با اين همه ضرورت بازنگری در سياست امريكا در عراق همچنان از موضوعات جدی مورد بحث رسانهها در اروپا اروپاست.
وقت گذرانى تعجب آور است
روزنامه اتريشى «كورير» در مقالهاى در مورد مناقشه بر سر تغيير استراتژى آمريكا در عراق در اين زمينه چنين مینويسد: «اينكه عراق به فاجعهاى براى رئيس جمهور آمريكا تبديل شده اكنون ديگر امرى پذيرفته شدهای است. به همين خاطر هم عقلانى بود تا كميسيونى از متخصصان پيشنهاداتى را در اين زمنيه ارائه دهند». اين روزنامه سپس در ادامه مینويسد:«اما اين وقت گذرانى تعجب آور است. موج خشونت در عراق آنچنان بالا گرفت كه هيچ كس پيشنهادى كه هم قابل اجرا و هم موفقيت آميز باشد در اختيار نداشت. اما بنظر میرسد كه موضوع عراق، موضوع جنبى باشد. بيشتر اما موضوع بر سر عقب نشينى با حفظ آبرو و مهمتر از همه قبل از آغاز فاز اصلى مبارزه انتخاباتى رياست جمهورى در سال ۲۰۰۸ ميلادى است. عليرغم شكست جمهوريخواهان در ماه نوامبر گذشته، در هيچ جائى نوشته نشده است كه دمكراتها به كاخ سفيد راه خواهند يافت. اما اين قابل تصور است كه افزايش آمار تلفات نيروهاى آمريكائى در عراق در تصميم راى دهندگان آمريكائى نقش داشته باشد».
بايد نگرانىهاى عربستان را جدى گرفت
در طرح جيمز بيكر علاوه بر خروج نيروهاى آمريكائى مذاكره با همسايگان عراق نيز پيشنهاد شده است. از اين طرح در عربستان سعودى استقبال نشد. روزنامه بريتانيائى «تايمز» چاپ لندن در مقالهاى تحت عنوان «بايد نگرانىهاى عربستان را جدى گرفت» در اين زمينه چنين مینويسد:«طى چند هفته گذشته علائم روشنى مبنى بر اينكه عربستان سعودى بعنوان مهمترين شريك آمريكا در خاورميانه، نسبت به روندى كه در عراق به جريان افتاده، نگران است. گزارش كميسيون بيكر براى عربستان سعودى يك شوك بود و بعنوان نشانهاى از تغيير استراتژى آمريكا، براى اين كشور داراى نتايج خوشايندى نيست. آمريكا بايد نسبت به نگرانى يكى از متحدان خود آگاه باشد. تا زمانى كه اعمال خشونت در عراق ادامه دارد، واشنگتن به تجربه و اندرز دوستان خود در منطقه نياز دارد. هر اختلافى با عربستان سعودى، نتايج بسيارى جدى به همراه خواهد داشت».
بار ديگر اختلاف شيعه و سنى
يكى ديگر از نتايج برنامه هسته اى دولت ايران، دامن زدن به رقابت هستهاى در منطقه است. روزنامه آلمانى «فرانكفورتر آلگماينه تسايتونگ» با توجه به اوج گرى دگر بار مناقشه شيعه و سنى در اين زمينه چنين مينويسد:«قدرت برتر اسلام سنى، با توجه به اينكه حافظ شهرهاى مقدس مكه و مدينه هم هست، نسبت به برآمد دوباره مناقشه بين سنيان و شيعيان از خود عكس العمل نشان داد. دامنه اين مناقشه در دهه هشتاد حتى به ماه ذيحجه هم كشيده شد تا اينكه تهران و رياض توانستند رابطه خود را ترميم كنند. حال بار ديگر اختلاف ديرينه شيعه و سنى در منطقه نقش ايفا ميكند، البته با توجه به اينكه همسايگان سنى ايران نسبت به برنامه اتمى جمهورى اسلامى چندان دل خوشى هم ندارند. حال شوراى همكارى خليج فارس اعلام كرده است كه تصميم دارد استفاده صلح آميز از انرژى هسته اى را مورد بررسى قرار دهد. آدرس گيرنده چنين اعلامى كاملا روشن و واضح است. تهران».
پیام برای این مطلب مسدود شده.