خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلماتها ادعا کرد: مخالفت آژانس با کمک به ایران
آفتاب: آژانس بینالمللی انرژی اتمی به احتمال فراوان با درخواست ایران برای «دریافت مشاوره کارشناسی در مورد مجتمع آب سنگین اراک که برای اطمینان یافتن از رعایت استانداردهای ایمنی در این مجتمع مطرح شده است» مخالفت میکند. خبرگزاری رویترز با اعلام این خبر به نقل از دیپلماتهای آگاه مینویسد آژانس بینالمللی انرژی اتمی معمولا با چنین درخواستهایی از سوی کشورهای عضو موافقت میکند اما در مورد مجتمع آب سنگین اراک به دلیل حساسیتهای بینالمللی پیرامون هرگونه فعالیت هستهای در ایران در پی تصویب قطعنامه شورای امنیت، این درخواست پذیرفته نخواهد شد؛ هر چند که ایران اعلام کرده است به هر حال به تکمیل این مجتمع ادامه خواهد داد.
رویترز میافزاید درخواست تهران برای نظارت کارشناسی آژانس بر مجتمع آب سنگین اراک در حالی مطرح شده است که شورای حکام آژانس پیش از این بارها از ایران خواسته بود که در ادامه پروژه آب سنگین اراک «تجدیدنظر» کند، اما تهران همواره با این درخواست مخالفت کرده است.
در ادامه گزارش آمده است: ایران تأکید دارد مجتمع اراک که قرار است کار ساخت آن در سال 2009 به پایان برسد، با هدف دستیابی به ایزوتوپهایی برای کاربردهای پزشکی و دیگر مصارف صلحآمیز است و جایگزین یک رآکتور آب سنگین قدیمی میشود که در دهه 1970 ساخته شده بود.
به نوشته رویترز درخواستهای کشورهای عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای دریافت کمکها و همکاریهای تکنیکی از آژانس در نشست شورای حکام در 20 نوامبر مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
رویترز به نقل از یک دیپلمات غربی که نخواست نامش فاش شود ادعا کرده است «توافق گستردهای بین نمایندگان 35 کشور عضو شورای حکام وجود دارد که باید با درخواست ایران برای دریافت کمک کارشناسان آژانس در مورد مجتمع اراک مخالفت شود و تنها برخی از دشمنان آمریکا مانند سوریه و کوبا از این توافق مستثنی هستند».
این گزارش میافزاید دیپلماتهای آژانس از این درخواست ایران بسیار متعجب شدند زیرا آژانس بارها از ایران خواسته بود که پروژه مجتمع اراک را متوقف کند.
این در حالی است که علی اصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گفتوگو با رویترز با تأکید بر اینکه اهداف مجتمع اراک کاملا صلحآمیز است گفت با درخواست ایران باید به صورت بیطرفانه و از دید حرفهای برخورد شود.
وی افزود ما خواستار رعایت استانداردهای ایمنی آژانس هستیم و نباید با این مسأله برخورد سیاسی شود. سلطانیه تأکید کرد ایران در هر صورت این پروژه را ادامه خواهد داد.
بر اساس اطلاعات موجود، شورای امنیت سازمان ملل تصمیم دارد در اولین قطعنامه تحریم ایران، کمکهای فنی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به سازمان انرژی اتمی ایران که بر اساس توافقنامه جامع پادمانها جزئی از وظایف این آژانس در قبال کشورهای عضو محسوب میشود را ممنوع یا به شدت محدود کند. آژانس بینالمللی انرژی اتمی متعهد است به کشورهای عضو NPT در مسیر دستیابی به انرژی صلحآمیز هستهای کمک کند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.