05.11.2006

دکتر هرمیداس باوند تحلیل کرد: استفاده ابزاری روسیه از ایران

خُسن آقا: فیدل کاسترو نیز همین هشدار را چند ماه پیش به ایران داده بود ولی کو گوش شنوا!

آفتاب: پس از گذشت یک هفته از انتشار پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی اروپا برای تحریم ایران، روسیه روز جمعه خواستار تجدیدنظر در این قطعنامه شد. روس‌ها که مشغول احداث نیروگاه اتمی بوشهر هستند، خواستار حذف هرگونه اشاره‌ای به این نیروگاه در قطعنامه شده‌اند و همچنین نمی‌خواهند راه مذاکره با ایران بسته شود.

دکتر داود هرمیداس باوند در این زمینه عقیده دارد که واکنش روس‌ها قابل پیش‌بینی بوده است و آنان از ایران استفاده ابزاری می‌کنند. وی در این رابطه به خبرنگار سیاسی آفتاب گفت: روسیه در جهت تأمین منافع ملی خود از ایران استفاده ابزاری می‌کند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل افزود: روسیه در ظاهر کمک و محبت‌هایی به ایران می‌کند اما در نهایت نوعی همسویی با موضع اروپا و آمریکا دارد.

این استاد علوم سیاسی با تأکید بر این که موضع روس‌ها قابل پیش‌بینی بوده است خاطرنشان کرد: استدلال روسیه در مخالفت با انتشار قطعنامه شدیداللحن این بود که ایران صلح و امنیت جهانی را به خطر نیانداخته است و چون نیروگاه بوشهر کامل نشده باید از تحریم‌ها مستثنی شود چرا که این یک نوع فشار مضاعف است.

وی در ارزیابی پیش‌نویس قطعنامه تأکید کرد: ایران از هرگونه تعامل با کشورها در فناوری هسته‌ای و موشک‌های بالستیک منع شده است و به موازات آن عدم صدور ویزا برای مقامات و افرادی که در این رشته از دانش بهره دارند و در دانشگاه‌های خارج تدریس می‌کنند قطعا ایجاد مشکل خواهد کرد.

دکتر هرمیداس باوند در خصوص موضع نهایی روسیه تصریح کرد: ظاهرا روسیه خواهان قطعنامه ملایم‌تری است اما هنگامی که نظراتش در قطعنامه تأمین شود هم گام و همسو با کشورهای اروپایی و آمریکایی گام برمی‌دارد، همانگونه که در بیانیه شورای امنیت که علیه ایران صادر شده بود نظر موافق روسیه و چین نیز لحاظ شده بود.

کارشناس روابط بین‌الملل در خصوص دلیل اصرار روس‌ها برای به پایان رسانیدن نیروگاه بوشهر توضیح داد: کشورهای گروه 1+5 در مورد برخورداری ایران از راکتور آب سبک چندان نظر نامساعدی ندارند اما معتقدند که پروسه‌ غنی‌ سازی اورانیوم باید به صورت کنسرسیوم و خارج از ایران باشد و در ضمن پسمانده‌های غنی‌سازی نیز به خود روس‌ها پس داده شود. بنابراین نیروگاه بوشهر امتیازی به حساب می‌آید که به روسیه داده می‌شود تا بتوانند از رای مثبتش در شورای امنیت استفاده نمایند.

دکتر هرمیداس باوند در پایان ضمن تأکید دوباره بر این که روس‌ها از ایران استفاده ابزاری می‌کنند، افزود: روسیه در این میان توانست برای تحکیم روابط بین‌الملل خویش از ایران استفاده کند و در داد و ستدهای نهایی امتیازات بسیاری بگیرد و از سوی دیگر نیز در موضع دفاع از ایران برآید و به نفع ایران حرف بزند و از این طریق بتواند امتیازات دیگری دریافت کند.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates