04.11.2006

مسکو خواستار اصلاح گسترده قطعنامه مربوط به ايران

خُسن آقا: این تقاضا به این معنی است که: اولا روسیه با اصل تحریم مخالف نیست دوم اینکه بدش نمی آید چانه زنی در این باره انجام بدهد تا بلکه باج بیشتری بگیرد. این روسهای حرامزاده دکان داران خوبی هستند!
بی‌بی‌سی:روسيه بالاخره پس از يک هفته ابراز نارضايتی و گله نسبت به پيش نويس قطعنامه پيشنهادی کشورهای اروپايی برای تحريم ايران، روز جمعه با ارائه پيشنهاداتی خواستار تجديد نظر عمده در اين سند شده است.

نمايندگان آلمان و پنج عضو دائمی شورای امنيت سازمان ملل جمعه بعد از ظهر طی ملاقاتی غيرعلنی در دفتر بريتانيا در سازمان ملل در نيويورک درباره پيش نويس قطعنامه ای که به خاطر خودداری ايران از معلق کردن بخش های حساس برنامه اتمی اش خواستار تحريم آن کشور می شود بحث کردند.

پيش نويس اين قطعنامه که تقريبا دو هفته قبل توسط آلمان، بريتانيا و فرانسه تنظيم شد، فروش و تامين هرگونه مواد و تکنولوژی که می تواند در برنامه موشکی و اتمی ايران کاربرد داشته باشد را ممنوع می کند و خواستار انسداد اموال و دارايی های شرکت ها و سازمان هايی که در آن برنامه ها نقش دارند می شود. منع سفرهای خارجی آن دسته از مقام های ايرانی که در برنامه اتمی اين کشور دست دارند از ديگر مفاد اين پيش نويس است.

اظهارات مقام های روس در روزهای اخير نشان می دهد آنها دو خواسته مشخص دارند: يکی اينکه قطعنامه نبايد راه را بر مذاکرات با ايران ببندد درحالی که پيش نويس کنونی از جمله خواستار منع سفرهای خارجی مقام های ايرانی دست اندرکار برنامه هسته ای می شود. ديگر اينکه هرگونه اشاره ای به نيروگاه بوشهر که روسيه مشغول احداث آن است بايد از متن آن حذف شود.

بنابه گزارش ها ويتالی چرکين، سفير روسيه در سازمان ملل، که پنجشنبه از مسکو بازگشت، پس از اين نشست گفت: “من از مسکو اصلاحيه هايی آورده ام… و توافق کرديم به مباحثاتمان ادامه دهيم.”

وی با اشاره به اين که پيشنهادات روسيه پيش نويس را بسيار کوتاه تر از آنچه اکنون هست خواهد کرد گفت هرچند که قطعنامه بايد مانع کمک افراد و کشورها به توسعه تاسيسات غنی سازی اورانيوم و وسايل پرتاب سلاح های اتمی در ايران شود، اما بايد درها را به روی مذاکرات باز بگذارد.

وی گفت هر قطعنامه ای “بايد درها را به روی مذاکرات با ايرانی ها باز بگذارد و نبايد حاوی چيزهايی باشد که هيچ هدف مفيدی ندارند بلکه تنها باعث می شوند از مقصود اصلی يعنی حصول نتيجه ای استوار بر مذاکره در مورد مساله پيچيده برنامه اتمی ايران دور شويم.”

سرگئی لاوروف، وزير خارجه روسيه، نيز دو روز پيشتر گفته بود: “ما نمی توانيم از تدابيری حمايت کنيم که هدف آنها اساسا انزوای ايران از جهان خارج است، از جمله انزوای کسانی که از آنها خواسته شده مذاکراتی در مورد برنامه اتمی (ايران) انجام دهند.”

علی لاريجانی، دبير شورای امنيت ملی ايران، و مقام های وابسته به سازمان انرژی اتمی ايران بارها برای انجام مذاکرات با اروپاييان به اين قاره سفر کرده اند و به نظر می رسد مسکو نگران باشد که با ممنوعيت سفر آنها راه بر مذاکرات بعدی بسته شود.

نيروگاه بوشهر

روسيه همچنين در مورد هرگونه اشاره ای در اين قطعنامه به نيروگاه بوشهر نگرانی هايی دارد.

در پيش نويس فعلی قطعنامه پيشنهادی اروپايی ها در بندی تحت عنوان “معافيت روسيه” تصريح شده که نقش روسيه در ساخت نيروگاه بوشهر از تحريم های احتمالی مستثنی است، با اين حال مسکو بايد کميته تحريم های شورای امنيت را از پيش و به طور مورد به مورد در جريان کالاهايی که می تواند برای توليد سلاح استفاده شود [و در اين نيروگاه کاربرد دارد] قرار دهد.

ويتالی چرکين در اين مورد گفت: “ما معتقديم که پروژه بوشهر هيچ کاری با نگرانی ها در زمينه عدم اشاعه (سلاح های هسته ای) ندارد زيرا آشکارا يک نيروگاه اتمی صلح آميز است که ما در ساخت آن به ايرانی ها کمک می کنيم.”

چين نيز که تاکنون در مورد پيش نويس کنونی سکوت اختيار کرده بود از موضع روسيه حمايت کرده است.

وانگ گوانگيا، سفير چين در سازمان ملل، گفت: “فکر می کنم (پيش نويس اروپايی ها) کمی سختگيرانه باشد، ممکن است ايرانی ها را منزوی کند.”

وی گفت استدلال چين همواره اين است که “تحريم های شورای امنيت به صورت مرحله به مرحله اتخاذ شود و طوری باشد که باعث فشار سياسی بر ايران شود تا بار ديگر به ميز مذاکرات برگردند.”

اين درحالی است که ايران آمادگی خود برای مذاکره را اعلام کرده اما در صورتی که – برخلاف خواسته اتحاديه اروپا و آمريکا – بدون پيش شرط يعنی تعليق غنی سازی اورانيوم انجام شود.

جان بولتون نماينده آمريکا در سازمان ملل در مورد اصلاحات پيشنهادی روسيه گفت: “تغييرات گسترده است و برای همين است که ما وارد مباحثه ای خط به خط در مورد آن نشديم. آنها (اصلاحيه های) خود را توزيع کرده اند و ما ساعاتی ديگر مال خود را توزيع خواهيم کرد، و فرض من اين است که هفته آينده ملاقات خواهيم کرد.”

انتقاد لاوروف

همزمان سرگئی لاوروف روز جمعه در بروکسل ضمن ديدار با مقام های اتحاديه اروپا برای دومين بار طی دو روز گذشته از پيش نويس پيشنهادی اروپايی ها انتقاد کرد.

هرچند لاوروف نسبت به اعمال تدابير “معقول” و “مناسب” ابراز تمايل کرد اما بار ديگر گفت که پيش نويس کنونی افراطی است.

وی گفت: “تدابيری که معرفی خواهيم کرد بايد معقول باشد، وضعيت واقعی را در نظر بگيرد، بايد مناسب با شرايط واقعی حاکم بر برنامه اتمی ايران باشد و بايد حالت تدريجی داشته باشد.”

وی در گفتگو با خبرنگاران افزود: “ما آماده ايم و هنوز حاضريم تدابيری از اين نوع تنظيم کنيم. آنچه سه کشور اروپايی تنظيم کرده اند خيلی از آنچه برسر آن توافق کرده بوديم فراتر می رود.”

به گزارش خبرگزاری فرانسه يک منبع ديپلماتيک در بروکسل گفت که روسيه از تنظيم کنندگان پيش نويس می خواهد هر اشاره ای به نيروگاه بوشهر را حذف کنند و بند مربوط به ممنوعيت سفر مقام های ايرانی و انسداد دارايی ها را هم بردارند.

اين درحالی است که آمريکا معتقد است پيش نويس اروپايی ها به اندازه کافی سختگيرانه نيست.

اين اختلافات نشان می دهد شورای امنيت در توافق برسر ماهيت و ابعاد تحريم ايران با چه ماموريت دشواری روبروست.

ايران براساس قطعنامه پيشين شورای امنيت تا آخر ماه اوت فرصت داشت تمامی فعاليت های مرتبط با غنی سازی اورانيوم را به حالت تعليق در آورد يا با اقدامات بعدی شورا مواجه شود؛ اما قطعنامه را ناديده گرفت.

اعضای دائمی شورای امنيت، به خصوص آمريکا، بريتانيا و فرانسه مظنون هستند ايران در پوشش برنامه های صلح آميز هسته ای در صدد توليد سلاح اتمی باشد، اما مقامات جمهوری اسلامی اين سوء ظن را رد کرده اند.

واکنش تهران به احتمال تحريم ها

در همين حال در مراسم نماز جمعه تهران، آيت الله احمد جنتی، امام جمعه موقت، با تاکيد بر اينکه تمام نهادهای جمهوری اسلامی مصمم به دستيابی به فناوری صلح آميز هسته ای هستند، وضع تحريم عليه ايران را مورد انتقاد قرار داد.

وی گفت که جمهوری اسلامی سال ها در تحريم بوده و افزود که تحريم کنندگان با چنين اقداماتی، به گفته وی، “ما را به زحمت می اندازيد اما خود نيز به زحمت می افتيد.”

دولت ايران عليرغم فشارهای بين المللی از تعليق برنامه غنی سازی اورانيوم خودداری کرده و به نظر می رسد خطر تحريم ها را به جان خريده باشد؛ به علاوه با توجه به روابط گسترده اقتصادی چين و روسيه با ايران، مقام های جمهوری اسلامی از اين دو کشور انتظار و اميد دارند که مانع هرگونه تحريم جدی شوند.

مقام های ارشد جمهوری اسلامی بارها تاکيد کرده اند که از تحريم وحشتی ندارند و قصد دارند پيشرفت ايران در زمينه توليد انرژی هسته ای برای مقاصد صلح آميز را تضمين کنند.

محمود احمدی نژاد، رئيس جمهور ايران، نيز چند هفته پيش از تحريم ها استقبال کرده و گفته بود زمان تحريم ها “روز جشن ملی ما” خواهد بود.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates