پايان جلسه غيررسمی شورای امنيت در مورد ايران
بیبیسی:
ايران تاکنون به درخواست های سازمان ملل توجه نکرده است
مذاکرات پنجشنبه شب اعضای دائمی شورای امنيت سازمان ملل و آلمان در مورد پيش نويس قطعنامه ای برای تنبيه ايران به خاطر خودداری آن کشور از تعليق غنی سازی اورانيوم پايان يافته است.
در اين جلسه که در دفتر نمايندگی بريتانيا در سازمان ملل برگزار شد و بيشتر جنبه غيررسمی داشت، اعضای گروه 1+5 عمدتا به بحث در اين مورد پرداختند که چگونه بايد در چارچوب فصل هفتم منشور سازمان ملل اين پيام را به ايران بدهند که غنی سازی را معلق کند.
يکی از موضوعات اساسی در اين بحث ها اين است که آيا نيروگاه هسته ای بوشهر بايد از تحريم های احتمالی مستثنی شود يا خير.
سه کشور اروپايی تنظيم کننده اين پيش نويس برای راضی کردن روسيه در آن قيد کرده اند که همکاری اتمی ايران و روسيه در نيروگاه بوشهر از هرگونه تحريم احتمالی معاف شود.
اما به نظر می رسد که آمريکا در مورد اين استنثا و دامنه آن ترديدهايی ابراز کرده است.
سفير روسيه در سازمان ملل در پايان جلسه به داريوش همايی، همکار ما در نيويورک گفت: “کارهای زيادی هست که بايد انجام شود. همه درها باز است.”
ويتالی چرکين افزود موضوع بوشهر در اين مذاکرات موضوع مهمی نيست چرا که فعاليت آن صلح آميز و غيرنظامی است.
جان بولتون، سفير آمريکا، هم در پايان جلسه گفت که مذاکرات زيادی در پيش است و جلسات برای رسيدن به تفاهم در مورد پيش نويس قطعنامه تازه آغاز شده است.
او گفت که جلسه بعدی گروه برای بررسی موضوع روز دوشنبه برگزار خواهد شد.
به گفته خبرنگار ما به نظر می رسد که هم آمريکا و هم روسيه می دانند که به زودی در مورد اين پيش نويس به نتيجه نخواهند رسيد؛ به اين ترتيب پيام مذاکرات برای ايران اين می تواند باشد که موضوع با جديت دنبال می شود و تحت الشعاع ديگر وقايع مهم کنونی نظير بحران کره شمالی قرار نگرفته است.
ايراد روسيه
در آستانه برگزاری جلسه روز پنجشنبه، دولت روسيه به رويکرد اروپاييان ايرادهايی گرفته بود.
سرگئی لاوروف، وزير خارجه روسيه، با اشاره به پيش نويس قطعنامه ای که از سوی کشورهای اروپايی در مورد ايران ارايه شده، گفت به نظر نمی رسد که محتوای قطعنامه با مواضع مورد توافق گروه 1+5 انطباق داشته باشد.
قطعنامه پيشنهادی اروپاييان توسط سه کشور بريتانيا، فرانسه و آلمان تدوين شده است.
وزير خارجه روسيه گفت که هدف شورای امنيت اين است که تا زمانی که ابهامات بازرسان آژانس بين المللی انرژی اتمی در مورد برنامه اتمی ايران مرتفع نشده است، از دستيابی اين کشور به فناوری های حساس هسته ای جلوگيری شود.
به گفته وی، کشورهای 1+5 توافق کرده اند که در هر حال، تمامی مجاری تماس و مذاکره با ايران همچنان باز بماند.
در حاليکه کشورهای غربی در صدد هستند ايران به دليل ناديده گرفتن خواست شورای امنيت در تعليق غنی سازی اورانيوم مشمول تحريم های بين المللی قرار گيرد، مشخص نيست که روسيه و چين، که اعضای دايم و دارای حق وتو در شورای امنيت هستند، با وضع چنين تحريم هايی موافقت کنند.
هر دو کشور با ايران روابط گسترده اقتصادی دارند و روسيه با هر نوع تحريمی که برنامه اين کشور برای ساختن نيروگاه اتمی ايران در بوشهر را با محدوديت مواجه کند مخالف است.
ايران براساس قطعنامه پيشين شورای امنيت تا آخر ماه اوت فرصت داشت تمامی فعاليت های مرتبط با غنی سازی اورانيوم را به حالت تعليق در آورد يا با اقدامات بعدی شورا مواجه شود.
به گفته ژان مارک دلاسابليه، نماينده فرانسه در سازمان ملل، در پيش نويس قطعنامه از تمامی کشورهای عضو سازمان ملل خواسته شده است تا از فروش و عرضه اقلام و فناوری هايی که بتواند در برنامه های هسته ای و موشکی ايران کشور کاربرد داشته باشد خودداری ورزند.
همچنين، قطعنامه شامل درخواست منع سفر خارجی تمامی مقامات و شهروندان ايرانی فعال و مرتبط با برنامه های هسته ای و موشکی جمهوری اسلامی می شود.
کشورهای اروپايی همچنين پيشنهاد کرده اند که اموال و دارايی افراد و موسسات مرتبط با اين برنامه ها در کشورهای خارج مسدود شود.
ايالات متحده ايران را متهم کرده است که در پوشش برنامه های صلح آميز هسته ای در صدد توليد اسلحه اتمی است اما مقامات جمهوری اسلامی اين اتهام را همواره رد کرده اند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.