مجله: شکنجه موسوی خوئینی، دانشجویان «ستاره دار» و لزوم تعیین گزارشگر ویژه از سوی شورای حقوق بشر سازمان ملل برای ایران از دید دو فعال حقوق بشر
رادیوفردا: جمال کریمی راد سخنگوی قوه قضائیه گفت: علی اکبر موسوی خوئینی از گفته هایش مبنی بر تحمل شکنجه در زندان پشیمان شده است. عبدالفتاح سلطانی وکیل آقای موسوی می گوید: اگر واقعا قصد این است که متهم تحت شکنجه قرار نگیرد، یکی از راهکارها حضور وکلای متهم هنگام تحقیقات است. تازه ترین مورد از فشار علیه دانشجویان، عدم ثبت نام به دلیل اعتقادات سیاسی آنها است. گرچه مسئولان وزارت علوم این مساله را انکار می کردند، شهریار مشیری نماینده مجلس گفت موضوع دانشجویان ستاره دار صحت دارد. علی نکونسبتی از اعضای شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت می گوید: جرم این دانشجویان انتقاد از بی تدبیری و بی خردی مسئولان اجرایی و وزارت علوم است. مهرانگیز کار فعال مستقل حقوق بشر می گوید ضروری است شورای تاسیس شده حقوق بشر برای ایران یک گزارشگر ویژه تعیین کند. شورای حقوق بشر سومین هفته دومین اجلاس سالانه خود را در ژنو برگزار می کند. عبدالکریم لاهیجی نایب رئیس فدراسیون جامعه های دفاع از حقوق بشر می گوید: در نهایت تاسف از هم اکنون زیاد به نتیجه کار شورا در هفته آینده خوشبین نیستم.
اخبار حقوق بشر
در ابتدای برنامه مسعود ملک و مهدیه جاوید اخبار کوتاه مربوط به موارد نقض حقوق بشر در ایران را مرور می کنند.
مریم احمدی (رادیو فردا): جمال کریمی راد سخنگوی قوه قضاییه گفته است علی اکبر موسوی خوئینی دبیرکل سازمان ادوار دانش آموختگان ایران از گفته های خود پشیمان شده و حاضر نیست شکایت کند. آقای خوئینی هفته گذشته هنگامی که برای شرکت در مراسم چهلم پدرش برای چند ساعتی از زندان آزاد شده بود، مقابل مسجد فریاد زد به همه اعلام کنید که من تحت فشار هستم و هر روز حدود پنج بار بازجویی می شوم. آقای خوئینی که بنا بر گفته شاهدان آثار کبودی بر گردن و شکافی بر سرش پیدا بود گفته است تحت فشار انواع شکنجه های روحی و جسمی قرار دارد، شب ها با دستبند و پابند می خوابد و تمام امکانات از او گرفته شده است. سخنگوی قوه قضاییه گفت ادعاهای آقای موسوی خوئینی پیگیری خواهد شد و روز شنبه اعلام شد آقای خوئینی از گفته خود پشیمان شده و برای ادامه بررسی حاضر نشده است شکایت کند.
عبدالفتاح سلطانی وکیل آقای موسوی خوئینی می گوید: کسی که بازداشت می شود و مورد بازجویی قرار می گیرد و گاه این بازداشت ماهها طول می کشد، مدتها با خارج ارتباطی ندارد، طی این مدت هر اتفاقی که برایش می افتد قابل اثبات نیست و بدیهی است مامورانی که ممکن است او را شکنجه و آزار داده باشند انکار می کنند و شاهد یا سندی هم وجود ندارد و نه تنها آقای خوئینی که هیچ کس نمی تواند شکنجه شدنش را ثابت کند. اگر واقعا قصد این است که متهم تحت شکنجه و آزار و اذیت قرار نگیرد، مقامات قضایی باید راهکارهایی بیندیشند.
عبدالفتاح سلطانی: یکی از راهکارها حضور وکلای متهم هنگام تحقیقات است تا بازجویان نتوانند خارج از قانون عملی انجام دهند. اگر واقعا قصد این است که متهمی تحت شکنجه قرار نگیرد، اجازه دهید وکلا در حین تحقیقات حضور داشته باشند.
م . ا: آقای موسوی خوئینی در دوران نمایندگیش در مجلس ششم از حقوق زندانیان سیاسی فعالانه دفاع می کرد و در افشاکردن زندان های موازی از جمله زندان سپاه نقش مهمی داشت.
عدم ثبت نام از دانشجویان به دلیل اعتقادات سیاسی
فشار بر دانشجویان همچنان ادامه دارد. محمد هاشمی سخنگوی شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت در کنفرانس خبری این نهاد دانشجویی آماری از عملکرد یک ساله دولت محمود احمدی نژاد ارائه کرد که از 167 مورد احضار به کمیته های انضباطی، 57 مورد بازداشت دانشجویی، 39 مورد توقیف نشریات دانشجویی و 25 مورد تعطیلی نهادهای دانشجویی حکایت دارد و این تنها مواردی است که در رسانه ها و خبرگزاری ها گزارش شده است، اما تازه ترین مورد از این فشارها عدم ثبت نام از دانشجویان به دلیل اعتقادات سیاسی و ایدئولوژیک آنها است. گرچه مسئولان وزارت علوم این مساله را انکار می کردند، شهریار مشیری نماینده مجلس و عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات گفته است موضوع دانشجویان ستاره دار صحت دارد. علی نکونسبتی از اعضای شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت دانشجویان ستاره دار را اینچنین معرفی می کند.
علی نکونسبتی: اینها دانشجویانی هستند که در دوران تحصیلشان در انجمن های اسلامی، نشریات دانشجویی و شوراهای صنفی فعالیت داشتند و جرمشان هم انتقاد از بی تدبیری و بی خردی مسئولان اجرایی و وزارت علوم است و در برخی موارد فعالیت خانواده های این افراد هم مدنظر است، مثل دختر آقای بنی طرف که مشمول لطف آقایان شدند و با اینها مهرورزی شده و ستاره گرفتند. این که چند تن از نمایندگان مجلس در برابر این اقدامات بی خردانه وزارت علوم موضع گیری کردند جای خوشحالی دارد، اما این که دانشجویان برای شکایت به مجلس مراجعه می کنند یا خیر، تصمیم شخصی هر کدام از این دانشجویان است و با ترکیب کنونی مجلس شورای اسلامی این که چقدر بتوانند دانشجویان کارشان را پیش ببرند جای سئوال دارد. آقای نکونسبتی اما تاکید می کند که جنبش دانشجویی فعالیت خود را مستقل دنبال خواهد کرد.
ضرورت تعیین گزارشگر ویژه از سوی شورای حقوق بشر سازمان ملل برای ایران
م . ا: مهرانگیز کار فعال مستقل حقوق بشر با اشاره به افزایش موارد نقض حقوق بشر در ایران می گوید ضروری است شورای تاسیس شده حقوق بشر برای ایران یک گزارشگر ویژه تعیین کند.
مهرانگیز کار: پیشینه آنچه که ما در حال حاضر با آن مواجه هستیم، غیر از همه گذشته های تاریخی، برمی گردد به سال 1381 که سال خیلی تاثیرگذاری بودی برای این که حقوق بشر روند بدتری را در پیش بیگرد. در این قطعنامه قطعنامه نقض حقوق بشر توسط ایران در کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد رد شد. صرفنظر از عوامل پشت پرده، انتظار این بود که جمهوری اسلامی از این اتفاق بهره برداری صحیح کند و وقتی ناظر مستقیم حقوق بشر در ایران نمی توانست حضور داشته باشد، جمهوری اسلامی می توانست ثابت کند به دنیا که واقعا این قطعنامه ردشده حق ایران بوده؛ حال آن که با سیاست های ضدحقوق بشری در حال حاضر هم به شهروندان ایرانی، هم به دنیا ثابت کرده که اساسا از دستاوردهای خودش هم حمایت نمی کند.
م . ا: شورای حقوق بشر سازمان ملل که جایگزین کمیسیون حقوق بشر شده، در حال حاضر سومین هفته دومین اجلاس سالانه خود را در ژنو برگزار می کند. در مصاحبه با عبدالکریم لاهیجی نایب رئیس فدراسیون جامعه های دفاع از حقوق بشر پرسیدم با توجه به مسائل مطرح شده در این شورا، ترکیب اعضا و شرایط ایران تا چه اندازه به تعیین گزارشگر ویژه ای برای ایران امیدوار است؟
عبدالکریم لاهیجی: نخست اشاره می کنم که طی سه سال گذشته کمیسیون حقوق بشر هرگز نتوانست قطعنامه ای درباره ایران صادر کند، زیرا اصلا طرح قطعنامه ای به کمیسیون حقوق بشر داده نشده بود، ولی در بخصوص دو سال گذشته ما هر زمان گزارشی دادیم به کمیسیون پیشین یا شورای کنونی، خاطرنشان کردیم که فقط درصدد گرفتن یک قطعنامه جدید نیستیم و یک گزارشگر ویژه برای ایران توسط شورای تازه انتخاب شود. هفته گذشته قرار بود به وضعیت حقوق بشر در برخی کشورها از جمله ایران رسیدگی شود که متاسفانه تا روز گذشته شورای حقوق بشر نتوانست راجع به این موضوع به تفاهمی برسد و به اعتقاد من یکی از موانع اصلیش همین بود که سازمان های حقوق بشر در گزارش های خودشان تاکید کرده بودند باید یک گزارشگر ویژه برای ایران انتخاب شود. همچنین با توجه به جوی که متاسفانه هفته گذشته وجود داشت و یکی از علل آن هم طرح لایحه مربوط به مبارزه با تروریسم در مجلس نمایندگان و سنای آمریکا بود که متاسفانه این طرح هم به تصویب رسید. بنابراین رسیدگی به وضعیت حقوق بشر در کشورها به هفته آینده موکول شده است. اما من در نهایت تاسف از هم اکنون می گویم زیاد به نتیجه کار شورا در هفته آینده خوشبین نیستم، زیرا صدور قطعنامه منظور اصلی و هدف اصلی ما نیست.
پیام برای این مطلب مسدود شده.