ضرب الاجل تازه ای برای ایران تعيين می شود
بیبیسی:
پرويز کامياب
آقای دوست-بلازی تاريخ احتمالی چنين ضرب الاجلی را فاش نکرد
فیلیپ دوست-بلازی، وزیر خارجه فرانسه، که برای نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک به سر می برد روز چهارشنبه گفت پنج عضو دایم شورای امنیت و آلمان در حال مذاکره به منظور تعیین مهلت جدیدی برای ایران هستند.
وی از ذکر تاریخ دقیق ضرب الاجل جدید به ایران خودداری کرد اما برخی دیپلماتهای غربی در سازمان ملل متحد گفته اند که مهلت بعدی احتمالا اوایل اکتبر (اواسط مهر ماه) خواهد بود.
اظهارات وزیر خارجه فرانسه در حالی مطرح می شود که اعضای دایم شورای امنیت تاکنون نتوانسته اند به توافقی بر سر ایران دست یابند.
مهلتی که شورای امنيت در قطعنامه اخيرش برای تعليق غنی سازی اورانيوم به ايران داده بود روز 31 اوت بدون توجه ايران به سر رسيد.
کاندولیزا رایس، وزیر خارجه آمریکا، امیدوار بود که شورای امنیت اين هفته تشکیل جلسه داده و تحریم هایی علیه ایران اعمال کند.
تفسير صادق صبا، تحليلگر بی بی سی در امور ايران، را بشنويد
اما روسیه، چین و فرانسه با اعمال تحریم مخالفت کرده و خواستار ادامه گفتگوها شدند.
به علاوه ژاک شيراک، رئيس جمهور فرانسه، روز سه شنبه در نيويورک گفته بود که با تعيين ضرب الاجل برای اعمال تحريم بر ايران مخالف است چرا که به گفته وی بايد اجازه داد گفتگو و ديالوگ مسير خود را طی کند.
این مخالفتها آمریکا را مجبور کرده است که به خواست اروپایی ها و دادن فرصت بیشتر به ایران تن دهد.
وزیر خارجه فرانسه که پس از ملاقات با منوچهر متکی همتای ایرانی خود در نیویورک صحبت می کرد گفت مقام های ایرانی خواستار زمان بیشتری شده اند.
ديدار سولانا و لاريجانی اوايل سپتامبر انجام شد
وزیران امور خارجه پنج عضو دائمی شورای امنیت و آلمان سه شنبه شب در نیویورک طی مراسم شام نتايج گفتگوهای خاوير سولانا و علی لاريجانی را بررسی کردند و آمریکا تحت فشار بین المللی با خواست اروپا برای ادامه گفتگوها موافقت کرد.
خاویر سولانا، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در روزهای 9 و 10 سپتامبر به نمايندگی از سوی گروه 1+5 با علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، مذاکراتی داشت.
نیکولاس برنز معاون سیاسی وزارت امور خارجه آمریکا در پایان نشست سه شنبه شب در نيويورک گفت آمریکا از گفتگوهای خاویر سولانا با علی لاریجانی حمایت می کند و علت تغییر نظر کشورش در موافقت با ادامه مذاکرات را رویکرد جدید ایران اعلام کرد.
این در حالی است که جیمز جفری مدیر کل خاور نزدیک وزارت امور خارجه آمریکا ابتدای این هفته در گفتگو با بی بی سی فارسی از عدم رضایت ایالات متحده و اروپا از گفتگوهای لاریجانی و سولانا خبر داده بود.
قطعنامه 1696 شورای امنیت سازمان ملل بر اعمال تحریم های بین المللی بر ایران در صورت متوقف نشدن فعالیت های غنی سازی و فراوری اتمی آن تاکید دارد اما فرانسه، روسیه و چین که هر سه از اعضای دائمی این شورا هستند در جریان برگزاری اجلاس نیویورک با تحریم جمهوری اسلامی مخالفت کرده اند.
منابع دیپلماتیک می گویند وزیران خارجه حاضر در نشست نیویورک همچنین مهلت جدیدی را برای ایران تعیین کرده اند و تاریخ آن را در دیدار هفته آینده آقای سولانا و آقای لاریجانی به اطلاع طرف ایرانی خواهند رساند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.