پيامدهاي اغراق در افكار عمومي درباره مسجد جمكران
خُسن آقا:
خریت مردم مذهبی چندان از کنترل خارج شده که حتی خود رژیم را هم به وحشت انداخته
بازتاب:
در حالي كه با تبليغات گسترده صداوسيما و دستگاههاي دولتي و بسياري از مداحان، نيمه شعبان سال جاري، بيش از يك ميليون نفر در مسجد جمكران قم حضور يافتند، برخي علماي ديني و كارشناسان فرهنگي، نسبت به پيامدهاي اينگونه اغراق در پديدههاي ديني، هشدار ميدهند.
تبليغات بيرويه كه از نظر ديني و شرعي، كاملا بي پايه و به لحاظ اجتماعي با ترديدهاي بسياري روبهروست، در حالي درباره مسجد جمكران، صورت ميگيرد كه بسياري از زائران اين مسجد، به دليل ناآگاهي از ميزان واقعي بودن اين تبليغات به رغم مسافرت به شهر قم، تنها به حضور در مسجد جمكران بسنده كرده و از زيارت حرم حضرت معصومه(س) كه مورد سفارش مؤكد ائمه معصومين(ع) است، خودداري ميكنند.
اين در حالي است كه اساس بناي مسجد جمكران، نقل مكاشفه يا روياي كشاورزي به نام «حسن بن مثله جمكراني» است و در هيچ يك از روايات ائمه معصومين(ع)، سخني از آن به ميان نيامده و بسياري از فضايل تبليغ شده درباره مسجد جمكران، از جمله نماز چهل سهشنبه پياپي در آن، از فضايل مربوط به مسجد «سهله»، واقع در شهر كوفه است.
در اين حال، تبليغات رسانهاي و دامن زدن به آن از سوي برخي دستگاههاي دولتي همراه با اغراق از سوي بسياري از مداحان، باعث شده است تا اين مسجد از سوي عوامالناس به عنوان حرم امام زمان(عج) تلقي شود.
موج به وجود آمده تبليغات درباره مسجد جمكران كه در چند سال اخير شدت يافته، موجب شده است تا بسياري از مردم با اعتقادات غير واقعي چون ملاقات امام زمان(عج)، با بيتوته كردن سه ، پنج يا هفت روز در مسجد جمكران، در اين مسجد حضور يابند كه موجب بروز بسياري از مشكلات بهداشتي، فرهنگي و اجتماعي براي مسجد جمكران و شهر قم شده است.
ايجاد بناهاي گسترده در مسجد جمكران، در حالي انجام ميشود كه بسياري از اماكن زيارتي تشيع، كه مرقد فرزندان و نوادگان ائمه شيعه است، در ايران و عراق مهجور مانده و نسبت به آنها از سوي دولت، صداوسيما و رسانهها بيتوجهي كامل صورت ميگيرد.
روزنامه «جمهوري اسلامي» نيز در سرمقاله امروز خود، با انتقاد از اين پديده نوشته است: وقتي ما مسجد جمكران را تا آنجا از نظر تقدس بالا ميبريم كه از مساجدي مثل مسجدالحرام، مسجدالنبي، مسجد قبا، مسجدالاقصي، مسجد كوفه و مسجد سهله نيز با فضيلتتر جلوه ميكند و بر مشاهده مشرفه نيز تقدم مييابد و اعلام ميكنيم كه حدود سه ميليون نفر در شب و روز نيمه شعبان به زيارت اين مسجد آمدهاند و با تبليغات بيسابقه، خيل مردم تشنه معنويت را از نقاط مختلف كشور به جمكران ميكشانيم و سخنان مداحاني را ميشنويم كه به مردم وعده ميدهند در اينجا امام زمان، عليه السلام را زيارت خواهند كرد و از اينجا، حاجت روا برخواهند گشت و البته ميدانيم كه نه زيارتي در كار است و نه اتفاق ديگري ميافتد، انتظار داريم در دراز مدت اين مردم چقدر به اين تبليغات معتقد بمانند و پايههاي فكري آنان دچار لرزش و پوكي نشود؟
مسجدي كه بر اساس يك خواب ساخته شده، حداكثر اين است كه مثل ساير مساجد محترم است، اما بر چه مبنايي اين همه تبليغات و معجزه و كرامت براي آن ميسازيم و به خورد خلقالله ميدهيم؟ براي آشنايي با عواقب اين كارها، به پرونده افرادي كه با سوءاستفاده از عوامزدگي مردم، خود را رابط امام زمان يا ملاقات كننده با ايشان و يا حتي خود امام زمان معرفي كردهاند و چه اعتقادات ديني را كه از بين بردهاند و چه خانوادهها را متلاشي كردهاند و چه وهنها كه براي دين به وجود آوردهاند، مراجعه كنيد و نسبت به خطر عوامزدگي هشيار باشيد.
متأسفانه ساير جشنها و عزاداريهاي ديني ما نيز اكنون گرفتار عوام زدگي و سوءاستفاده سوداگران و فرصتطلبان است و فرياد رهبر معظم انقلاب و مراجع عظام نيز از تحريفات و خرافات و سطحينگريهايي كه در جشنها و عزاداريها دامن زده ميشود بلند است، اما آيا از اين نوشتنها و آن فريادها اگر يك نهضت فكري متكي بر پشتوانههاي عملي آنها را همراهي نكند، كاري ساخته است؟ پاسخ قطعا منفي است؛ بنابراين، دلسوزان دين و نخبگان فكري و علمي بايد وارد صحنه شوند و با خطر عوامزدگي مبارزهاي سخت را آغاز كنند و البته تا رسيدن به نتيجه قطعي از پاي ننشينند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.