اروپا آماده گفتگوهای هسته ای با ايران است
بیسیسی:
به نظر فايننشال تايمز مذاکرات لاريجانی و سولانا زمينه سازش را فراهم کرده است
روزنامه فايننشال تايمز، چاپ بريتانيا، در سايت خود گزارشی را در باره مساله هسته ای ايران و مذاکرات اين کشور و اتحاديه اروپا منتشر کرده است.
اين گزارش با عنوان “اروپا آماده گفتگوهای هسته ای با ايران است” و به قلم گزارشگران اين روزنامه در لندن، تهران و واشنگتن انتشار يافته و به تحولات اخير در مساله هسته ای ايران پس از مذاکرات دو طرف در اوايل هفته جاری می پردازد.
به نوشته فايننشال تايمز، در اقدامی که می تواند به اختلاف يک ساله در مورد هدف های هسته ای ايران خاتمه دهد، اروپا آماده می شود تا در مورد برنامه هسته ای ايران دست به مصالحه بزند.
اين روزنامه در اشاره به ملاقات سرپرست مذاکرات هسته ای ايران و مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا که اوايل اين هفته در وين، پايتخت اتريش، صورت گرفت، می نويسد که براساس معامله ای که ايران در اين ملاقات پيشنهاد کرده است، بخش حساس برنامه هسته ای اين کشور به محض آغاز مذاکرات رسمی با اروپاييان مهار می شود و اتحاديه اروپا خواست خود در اين مورد را که قبل از هر گفتگويی ايران بايد غنی سازی اورانيوم را به حالت تعليق در آورد تقليل خواهد داد.
به نوشته فايننشال تايمز، در عين حال، ديپلمات های اروپايی تاکيد دارند که از ايران خواسته خواهد شد تا به بازرسان سازمان ملل اجازه دهد تا به بازديدهای اعلام نشده از تاسيسات هسته ای اين کشور مبادرت ورزند به اين منظور که تاييد شود جمهوری اسلامی به تعهدات خود در چارچوب توافق مورد نظر پايبند است.
براساس معامله ای که ايران پيشنهاد کرده است، بخش حساس اين برنامه هسته ای اين کشور به محض آغاز مذاکرات رسمی با اروپاييان مهار می شود و اتحاديه اروپا خواست خود در اين مورد را که قبل از هر گفتگويی ايران بايد غنی سازی اورانيوم را به حالت تعليق در آورد تقليل خواهد داد
فايننشال تايمز
اين روزنامه می نويسد که ظاهرا پيشنهاد جديد ايران از حمايت آيت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، برخوردار است و می افزايد که ايران پيشنهاد کرده است که غنی سازی اورانيوم را پس از آغاز مذاکرات به مدت تا دو ماه به حالت تعليق در آورد.
در ادامه اين گزارش آمده است که موضوع بازرسی های هسته ای محول اصلی مذاکرات خاوير سولانا و علی لاريجانی را تشکيل خواهد داد که قرار است روز پنجشنبه، 14 سپتامبر، برگزار شود در حاليکه هر دو طرف گفتگوهای قبلی خود را “سازنده” توصيف کرده اند.
فايننشال تايمز می نويسد که دستيابی به معامله ای بين ايران و اروپاييان راه را برای مذاکرات رسمی بين قدرت های غربی و همچنين نخستين تماس در رده های بالا بين مقامات ايرانی و آمريکايی از زمان انقلاب سال 1979 هموار می سازد.
به نوشته فايننشال تايمز پيشنهاد جديد ايران از حمايت آيت الله خامنه ای برخوردار است
اين روزنامه از قول يک ديپلمات اروپايی نقل می کند که مسير تحولات تغيير کرده و در حال حاضر، کليد مساله، انجام بازرسی های بين المللی است.
در عين حال، نويسندگان گزارش فايننشال تايمز اظهار عقيده می کنند که ممکن است راه حل مصالحه آميز مورد نظر اروپاييان برای آمريکا به سادگی قابل قبول نباشد که در چنين صورتی، امکان بروز شکاف بين اروپاييان و ايالات متحده بر سر اين موضوع وجود خواهد داشت زيرا دولت ايالات متحده از تعليق غنی سازی تنها برای دو ماه ناخرسند خواهد بود و يادآور خواهد شد که شورای امنيت سازمان ملل متحد پيش از اين خواستار توقف غنی سازی اورانيوم در ايران به عنوان يک اقدام طبيعی شده است.
فايننشال تايمز می نويسد که روز سه شنبه، ايالات متحده گفت که از پيشنهاد ايران برای تعليق غنی سازی اورانيوم اطلاعی ندارد اما برخی ديپلمات های اروپايی هشدار داده اند که اگر آمريکا در برابر ابتکار ايران برای تعليق غنی سازی به شرط آغاز مذاکرات مقاومت کند، “منزوی” خواهد شد.
به نوشته اين روزنامه، پيشنهادهای رسمی ايران به امکان “تعليق فعاليت غنی سازی اورانيوم از طريق گفتگو” اشاره دارد و پيش بينی می کند که ايران می تواند “گام های داوطلبانه در راستای اجرای پروتکل الحاقی” را نيز مورد بررسی قرار دهد.
در ادامه مطلب فايننشال تايمز آمده است که ايران با اين پيشنهاد در صدد رفع نگرانی غرب در اين مورد بر آمده که ممکن است در آينده، از پيمان منع گسترش جنگ افزارهای هسته ای خارج شود و در نتيجه، به شکلی قانونی به فعاليت برای توليد اسلحه اتمی مبادرت ورزد.
فايننشال تايمز يادآور می شود که روز سه شنبه، کاندوليزا رايس، وزير خارجه آمريکا، گفت که دولت آن کشور به مشورت های خود در مورد پيش نويس قطعنامه ای حاوی وضع تنبيه های بين المللی عليه ايران به منظور طرح آن در شورای امنيت ادامه می دهد.
پیام برای این مطلب مسدود شده.