10.09.2006

ادامه گفتگوها ميان لاريجانی و سولانا

بی‌بی‌سی:
برخی ناظران ديدار لاريجانی و سولانا در وين را آخرين فرصت برای جلوگيری از تحريم ايران دانسته اند
در حالی که گفتگوهای هسته ای روز شنبه (9 سپتامبر) ميان علی لاريجانی، سرپرست مذاکرات هسته ای ايران، و خاوير سولانا، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا، در وين پايتخت اتريش از سوی اين دو مقام ‘سازنده’ توصيف شده اين مذاکرات روز يکشنبه، دهم سپتامبر، نيز ادامه خواهد داشت.
حميدرضا آصفی، سخنگوی وزارت امور خارجه ايران، روز يکشنبه (10 سپتامبر) در ارتباط با مذاکرت وين گفت “دوران تعليق گذشته است و جمهوری اسلامی به عقب بازنمی گردد.”

آقای آصفی ضمن اشاره به اين موضوع که مذاکرات ميان گروه 1+5 و جمهوری اسلامی بايد بدون پيش شرط باشد گفت موفقيت گفتگوهای وين از جمله به وقت شناسی آقای سولانا و امکانات وی بستگی دارد.

در همين حال، منوچهر متکی، وزير خارجه ايران، نيز روز يکشنبه گفته است که جمهوری اسلامی از حق خود در رابطه با دستيابی به فناوری صلح آميز هسته ای چشم پوشی نمی کند.

ادامه ملاقات ميان علی لاريجانی و خاوير سولانا قرار است تا ساعاتی ديگر در کاخ نخست وزير اتريش برگزار شود.

گفته می شود که در ملاقات روز يکشنبه محمد البرادعی، رييس آژانس بين المللی انرژی، نيز حضور خواهد داشت.

بنابر گزارش خبرگزاری ها مقامات غربی تلاش دارند تا پيش از برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل متحد در روز سه شنبه به نقطه نظری مشترک در قبال برنامه هسته ای ايران رسيده باشند.

مذاکرات “سازنده”

آقای لاريجانی و کريستينا گالاچ، سخنگوی آقای سولانا، پس از ملاقات روز شنبه گفتند مذاکرات ‘خوب’، ‘سازنده’ و ‘مثبت’ بوده است، اما هيچيک از طرفين به محتوای اين مذاکرات اشاره نکردند.

ديدار روز شنبه، که به ميزبانی صدراعظم اتريش برگزار شد، تلاش ديگری بوده است برای اينکه طرفين درگير در مناقشه هسته ای ايران به نقطه مشترکی برای از سرگيری مذاکرات برسند و برخی اين ملاقات را آخرين فرصت برای جلوگيری از تحريم ايران می دانند.

اعضای دايم شورای امنيت و آلمان شرط از سرگيری گفتگو ها با ايران را توقف کليه فعاليت های مربوط به غنی سازی اورانيوم اعلام کرده اند، اما مقام های ايرانی می گويند تعليق غنی سازی را به عنوان پيش شرط مذاکرات نمی پذيرند.

برخی ناظران می گويند سخنان مقام های برخی از کشورهای 1+5 در چند روز اخير نشان می دهد که اين دولت ها ممکن است حاضر شوند از درخواست خود مبنی بر تعليق غنی سازی پيش از مذاکرات صرفنظر کنند، به شرطی که اين موضوع به بخشی از گفتگوهای آينده بدل شود.

ايران با رد قطعنامه شورای امنيت، در آستانه ضرب الاجل از افتتاح مجتمع آب سنگين اراک خبر داد

اين در حالی است که روز جمعه نيکلاس برنز، معاون وزارت خارجه آمريکا، با اشاره به نشست نمايندگان گروه 1+5 گفت تلاش ايران برای ايجاد شکاف بين قدرت های بزرگ جهانی ناکام مانده و خواستار وضع سريع تحريم های بين المللی عليه اين کشور شد.

به گزارش خبرگزاری ها، آقای برنز گفته که قرار است مقامات غربی روز دوشنبه (11 سپتامبر) با تماس تلفنی اين موضوع را پيگير شوند و آمريکا اميدوار است تا پيش از برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل متحد در روز سه شنبه (12 سپتامبر) آنها به ديدگاهی مشترک در ارتباط با صدور قطعنامه عليه ايران رسيده باشند.

شورای امنيت روز 31 ژوئيه قطعنامه ای به تصويب رساند که از ايران می خواست فعاليت های مربوط به غنی سازی اورانيوم را تا روز 31 اوت متوقف کند، اما جمهوری اسلامی اين قطعنامه را غيرقانونی خواند.

پيش از آن نيز پنج عضو دايم شورای امنيت – آمريکا، روسيه، چين، بريتانيا و فرانسه – همراه با آلمان، موسوم به گروه 1+5 – مجموعه پيشنهادهايی را برای حل بحران هسته ای ايران مطرح کرده بودند که شامل امتيازاتی به اين کشور در برابر تعليق غنی سازی اورانيوم بوده است.

پس از به سرآمدن ضرب الاجل شورای امنيت به ايران، دولت های اتحاديه اروپا فرصتی دو هفته ای تعيين کردند تا آقای سولانا در مورد پاسخ ايران به مجموعه مشوق های پيشنهادی با مقام های اين کشور مذاکره کند.

ايران در پاسخ خود به پيشنهاد شش قدرت بزرگ جهان، آمادگی خود را برای ‘مذاکرات جدی’ اعلام کرده اما گفته تعليق غنی سازی را به عنوان پيش شرط از سرگيری گفتگوها نخواهد پذيرفت.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates