06.09.2006

تلاش خاتمی برای نجات حکومت ایران از سقوط

بی‌بی‌سی:
خاتمی و پذيرش راه حل دو دولت فلسطين و اسرائيل در منطقه

صادق صبا
تحليلگر مسائل ايران در بی بی سی

سفر محمد خاتمی به آمريکا انتقادهايی را از سوی گروه های تندرو در داخل ايران برانگيخته است
محمد خاتمی، رييس جمهوری پيشين ايران، در مصاحبه ای با روزنامه فاينانشال تايمزگفته است که اگر دولت منتخب حماس وجود دولت اسرائيل را درکنار يک دولت فلسطينی بپذيرد جمهوری اسلامی با آن مشکلی ندارد.
اين نخستين بار است که يک شخصيت سياسی ارشد جمهوری اسلامی مستقيما از راه حل دو دولت مستقل فلسطين و اسرائيل برای حل مناقشه خاورميانه حمايت می کند.

سياست رسمی جمهوری اسلامی اين است که بايد در منطقه يک همه پرسی برگزار شود تا همه ساکنان فلسطينی، يهودی و ديگران درباره سرنوشت خود تصميم بگيرند.

اظهارت رييس جمهوری سابق ايران که مشغول ديدار از آمريکاست در تضاد آشکار با نظرات محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری فعلی کشور، است که از نابودی اسرائيل سخن گفته است.

البته آقای خاتمی در اين مصاحبه تاکيد کرد که برای تحقق چنين راه حلی در ابتدا بايد حماس چنين طرحی را بپذيرد و دولت اسرائيل نيز حقوق حماس را به عنوان يک دولت دموکراتيک مراعات کند و با آن به عنوان يک دولت فلسطينی برخورد کند و کليه فشار ها عليه آن را بردارد.

مقامات دولت آقای خاتمی در دوران رياست جمهوری او نيز چند بار به طور تلويحی گفتند هر طرحی را که فلسطينی ها برای آطنده منطقه بپذيرند مورد قبول جمهوری اسلامی است.

ولی اصولا پذيرش دولت اسرائيل به عنوان يک موجوديت مستقل يک موضوع ممنوعه و يک تابو در جمهوری اسلامی محسوب می شود و از اين رو اظهارات آقای خاتمی در اين باره تاحدی جديد است.

نيروهای تند رو در داخل ايران که اصولا با سفر خصوصی آقای خاتمی به آمريکا شديدا مخالفت کرده اند حال ممکن است که از اين ديدگاه او درباره اسرائيل بهره بگيرند تا او را بيشتر مورد حمله قرار دهند.

سفر آقای خاتمی در آمريکا نيز به موضوع مناقشه برانگيزی تبديل شده و عده ای از سياستمداران آن کشور و گروه های طرفدار اسرائيل در دولت آمريکا با آن مخالفت کرده اند.

ولی بسياری از فعالان سياسی اصلاح طلب در ايران معتقدند که آقای خاتمی موفق شده است که با معرفی چهره ای ميانه رو از اسلام در سفر خود به آمريکا و با بيان نظرات متفاوتی درباره موضوعات حساسی همچون موجوديت اسرائيل، عملا فشارهای جهانی عليه جمهوری اسلامی را تا حدی کاهش دهد و نشان دهد که در ايران همه تندرو نيستند و بلکه نيروهای طرفدار ميانه روی و مسالمت با جهان خارج همچنان در صحنه حضور دارند.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates