موج گرانی اجاره مسکن و مشکل مستاجران تهرانی
بیبیسی:
کاوه اميدوار:
محمود و همسرش که هر دو کارمند يک شرکت دولتی هستند در يکی از بنگاه های مسکن در شمال شرق تهران نشسته اند و با يکی از بازارياب های بنگاه مشغول گفتگو هستند. آنها دنبال يک آپارتمان ۶۰ تا ۷۰ متری می گردند. هشت ميليون تومان پول نقد دارند و حاضرند ماهی ۱۰۰ هزار تومان هم اجاره بدهند.
امير، بازارياب جوان بنگاه معاملات مسکن فهرست آپارتمان ها و ويژگی آنها را يک به يک برای اين زوج که دو بچه دارند می خواند.
آپارتمان ۷۸ متری شش سال ساخت با تلفن، طبقه دوم و بدون پارکينگ ۱۰ ميليون تومان پيش و ۲۳۰ هزار تومان اجاره ماهانه. آپارتمان ۶۵ متری نوساز با تلفن و پارکينگ، بدون مالک با ماهی ۳۵۰ هزار تومان اجاره. آپارتمان ۹۰ متری ده سال ساخت در کنار پارک، با تلفن و پارکنيگ در منطقه ای خلوت ۹ ميليون تومان پيش و با ماهی ۳۰۰ هزار تومان اجاره.
بازارياب جوان بعد از خواندن مشخصات هر کدام از آپارتمان ها نگاهی به محمود و همسرش می اندازد و با وجود ديدن نارضايتی آنها ادامه می دهد. بعد از خواندن مشخصات ده آپارتمان آنها با گفتن کلمه ممنون از بازارياب می خواهند که ادامه ندهد.
اين زوج شش سال در يک آپارتمان ۷۴ متری مستاجر بودند اما صاحبش حالا آپارتمان را لازم دارد و می خواهد آن را به پسرش بدهد که تازه ازدواج کرده است.
آنها می گويند برای همين آپارتمانی که فعلا در آن هستيم ۶ ميليون تومان پول پيش به صاحب خانه داده بوديم و ماهانه ۱۰۰ هزار تومان هم اجاره می داديم.
در طول اين شش سال صاحب خانه چهار بار و هر بار حدود ۱۵ هزار تومان به اجاره خانه اضافه کرده بود با اين حال محمود می گويد: ما راضی بوديم، صاحب خانه ما آدم منصفی است.
حالا اين زوج دو ميليون تومان به پول پيش اضافه کرده اند و حاضرند هشت ميليون تومان پول پيش بدهند و ماهی ۱۰۰ هزار تومان اجاره اما تا به حال جايی با همان شرايط پيدا نکرده اند.
ثبت نام مدرسه
همسر محمود می گويد: خسته شده ايم اين قدر از اين طرف شهر به آنطرف شهر رفته ايم. نمی دانيم چکار کنيم، بايد زودتر يک جايی پيدا کنيم، چون بايد هر چه زودتر برای ثبت نام بچه ها اقدام کنيم و گرنه مشکل پيدا می کنيم.
تهران به ۲۲ منطقه شهرداری تقسيم شده است و مدارس تهران فقط از دانش آموزانی که در همان منطقه سکونت دارند ثبت نام می کنند و به همين دليل خانواده هايی که بچه مدرسه ای دارند در صورت تغيير منزل معمولا با مشکل ثبت نام مواجه هستند.
در کنار اين مسئله، برخی خانواده ها در انتخاب مدرسه وسواس دارند و ترجيح می دهند مدارسی را انتخاب کنند که به نظرشان از لحاظ آموزشی در سطح قابل قبولی است.
اين موضوع مشکل خانواده هايی را که بچه مدرسه ای دارند چند برابر می کند.
آگهی روزنامه ها
بيشتر از ده روز است که اين زوج از اين بنگاه به آن بنگاه می روند. محمود می گويد بيشتر از ۴۰دستگاه آپارتمان را از نزديک ديده اما يا قيمت آنها خيلی بالا بوده يا به درد زندگی نمی خورده است.
غير از بنگاه های معاملات ملکی، راه ديگر پيدا کردن آپارتمان دلخواه در شهرهای بزرگ به خصوص تهران، استفاده از آگهی های روزنامه هاست. در تهران روزنامه همشهری ارگان شهرداری تهران برای پيدا کردن يک آپارتمان مناسب گاهی نتيجه بخش است.
صاحبخانه ها يا مديران بنگاه های معاملات مسکن برای پيدا کردن مشتری در روزنامه ها آگهی چاپ می کنند و مشتريان می توانند از اين طريق برای خود سرپناهی پيدا کنند.
محمود می گويد: به خيلی ها زنگ زده ايم و خيلی جاها را ديده ايم اما تا حالا که جايی پيدا نشده است. شماره تلفن همراهم را به بنگاه ها داده ام و هر روز معمولا چند تا از آنها تماس می گيرند که برای شما يک آپارتمان خوب و به قول خودشان اکازيون پيدا کرده ايم اما وقتی برای ديدن آپارتمان می رويم، حالمان گرفته می شود.
او ادامه می دهد: همين ديروز رفتيم و يک آپارتمان را ديديم که صاحب خانه حاضر بود با ۸ ميليون تومان پول پيش وماهی ۱۰۰هزار آن را اجاره بدهد اما وقتی شنيد که دوتا بچه داريم گفت نه؛ من حوصله سر و صدا ندارم. آپارتمانم را فقط به يک زن مجرد يا يک زن و شوهر جوان اجاره می دهم.
در اين اوضاع نابسامان گاهی شرايط صاحب خانه ها برای اجاره خانه ممکن است محاسبات مستاجران را به هم بريزد.
امير بازارياب بنگاه معاملات مسکن می گويد: معمولا وقتی صاحب خانه ها خودشان هم در همان آپارتمان زندگی می کنند شرايطی می گذارند که سخت می شود مستاجری برايش پيدا کرد مثل همين موردی که اين آقا می گويد.
اجاره خانه در طول چند ماه گذشته به شدت بالا رفته و حالا در تابستان که فصل نقل و انتقال است، مستاجران به دردسر افتاده اند و نمی دانند با تمام شدن قرارداد اجاره آپارتمان، چگونه سرپناهی ديگری برای خود دست وپا کنند.
البته هر ساله معمولا بين ۱۵ تا ۲۰ درصد به اجاره آپارتمان ها اضافه می شود اما به نظر می رسد امسال نسبت به چند سال گذشته اين رقم به بيشتر از ۳۰ درصد رسيده است.
مقامات دولتی نسبت به افزايش اجاره بها و خريد و فروش مسکن ابراز نارضايتی کرده و آن را ناعادلانه خوانده اند اما هيچ اقدام عملی برای فرونشاندن اين موج گرانی انجام نشده است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.