22.08.2006

حمله نظامی ايران به دکل نفتی در خليج فارس

بی‌بی‌سی:
بنابر برخی گزارشها يک بالگرد نظامی به دکل نفتی اوريزونت آتش گشوده و گزارشهای ديگر از حمله يک ناوچه نظامی به دکل نفتی حکايت می کنند
شرکت نفتی رومانيايی موسوم به سرويچی پتروليره پس از چند هفته اختلاف پرتنش با شرکتهای نفتی ايرانی اعلام کرده که نظاميان ايرانی به يکی از دکلهای حفاری نفتی اش در خليج فارس حمله و آن را تصرف کرده اند.
شرکت رومانيايی سرويچی پتروليره که شرکتی خصوصی است و در زمينه حفاری چاههای دريايی نفت و گاز فعاليت می کند، دو دکل نفتی در اجاره ايران داشته اما به دنبال اختلافات مالی، قرارداد خود را با طرف ايرانی به صورت يکجانبه فسخ کرده است.

آن گونه که شرکت سرويچی پتروليره مدعی شده، در ساعت نه و پانزده دقيقه بامداد سه شنبه 22 اوت (31 مرداد) به يکی از سکوهای نفتی شرکت موسوم به اوريزونت آتش گشوده شده و نيم ساعت بعد نظاميان ايرانی روی سکوی نفتی آمده اند و از آن به بعد اين شرکت هيچ خبری از وضعيت 26 نفری که روی اين سکو کار می کرده اند ندارد.

بنابر برخی گزارشها يک بالگرد نظامی به دکل نفتی آتش گشوده و گزارشهای ديگر از حمله يک ناوچه نظامی به دکل نفتی حکايت می کنند.

مقامات ايرانی هنوز هيچ اظهارنظری درباره صحت يا سقم گزارش حمله به دکل نفتی شرکت رومانيايی نکرده اند اما سفارت رومانی در تهران وقوع حمله را تأييد کرده است.

اين دکل نفتی که در آبهای جزيره کيش مستقر بوده همراه با دکل ديگری در آبهای جزيره هنگام، در اجاره شرکت ايرانی اورينتال اويل کيش قرار داشته که اين شرکت نيز به نوبه خود دکلها را به شرکت توسعه پترو ايران، وابسته به وزارت نفت ايران اجاره داده بوده است.

دکل نفتی اوريزونت که در آبهای جزيره کيش مستقر بوده همراه با دکل فورتونا در آبهای جزيره هنگام، در اجاره شرکت ايرانی اورينتال اويل کيش قرار داشته که اين شرکت نيز به نوبه خود دکلها را به شرکت توسعه پترو ايران، وابسته به وزارت نفت ايران اجاره داده بوده است

خبر تصرف نظامی دکل نفتی اوريزونت در آبهای خليج فارس، هشت روز پس از آن منتشر می شود که شرکت سرويچی پتروليره با خارج کردن يکی از دو دکل نفتی خود به نام فورتونا از آبهای ايران، درگير اختلافی پرتنش با دو شرکت نفتی ايرانی شد.

دکلهای اوريزونت (افق) و فورتونا (اقبال) در آغاز به شرکت پتروم، بزرگترين شرکت نفتی رومانی تعلق داشته اند و شرکت نفتی اورينتال اويل کيش، يک سال و نيم پيش اين دو سکوی نفتی را به مدت سه سال از شرکت پتروم اجاره کرده بوده است.

در اين ميان شرکتی اتريشی او. ام. وی (OMV) که بزرگترين شرکت نفتی در اروپای مرکزی به شمار می رود، پنجاه و يک درصد سهام شرکت رومانيايی پتروم را خريداری می کند و مابقی دارايی شرکت پتروم، از جمله شش دکل نفتی آن به شرکت تازه تأسيسی به نام سرويچی پتروليره (خدمات نفتی) واگذار می شود.

بدين ترتيب شرکت سرويچی پتروليره با به عهده گرفتن تعهدات شرکت پتروم، طرف قرارداد اجاره دکلهای نفتی اوريزونت و فورتونا به ايران می شود.

شرکت سرويچی پتروليره خواهان افزايش اجاره بهای دکلهای نفتی خود می شود و مخالفت طرف ايرانی با افزايش اجاره بها موجب بروز اختلافی ميان طرفين می گردد که در نتيجه آن، شرکت رومانيايی قرارداد اجاره را به صورت يکجانبه فسخ و اقدام به خارج ساختن دکلهای حفاری اش از آبهای ايران می کند.

اما طرف ايرانی دکلها را توقيف و از خروج آنها جلوگيری می کند.

شرکت رومانيايی با طرح دعوی در دادگاهی در جزيره کيش، حکم رفع توقيف دريافت و بامداد دوشنبه چهاردهم اوت (23 مرداد) با استفاده از يک فروند يدک کش اماراتی، بلافاصله اقدام به خارج ساختن دکل فورتونا از آبهای ايران می کند.

اين در حالی است که مسئولان شرکت اورينتال اويل می گويند که درست در روز پيش از خروج دکل فورتونا، مجدداً از رئيس حوزه قضائی کيش حکم توقيف دکل را دريافت کرده بودند و بدين ترتيب، خروج دکل از آبهای ايران غيرقانونی بوده است.

آن گونه که شرکت توسعه پترو ايران مدعی شده، دکل فورتونا به صورت مخفیانه و در ساعت سه بامداد از آبهای ايران خارج شده است.

گفته می شود که دکل فورتونا هم اکنون در آبهای اميرنشين شارجه در ساحل جنوبی خليج فارس استقرار دارد.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates