آمريکا سخنان وزيرخارجه ايران را حاشيه روی خواند
بیبیسی:
شورای امنيت تا روز 31 اوت به ايران فرصت داده غنی سازی اورانيوم را معلق کند
اظهارات وزير خارجه ايران داير بر آمادگی کشورش برای مذاکره درباره تعليق برنامه غنی سازی اورانيوم که مورد درخواست شورای امنيت سازمان ملل است، از سوی آمريکا رد شده است.
منوچهر متکی، وزير خارجه ايران، روز چهارشنبه با تاکيد بر اينکه کشورش آماده بحث درباره کليه مسائل، از جمله تعليق است گفت: “هيچ منطقی برای تعليق فعاليت های (اتمی) ايران وجود ندارد. آماده ایم که اين مساله را برای آنها (اتحاديه اروپا) تبيين کنيم.”
اما يک سخنگوی وزارت خارجه آمريکا اظهارات آقای متکی را حاشيه روی خواند و از ايران خواست پاسخ رسمی خود را به قطعنامه شورای امنيت اعلام کند.
شورای امنيت در روز 31 ژوئيه قطعنامه ای را تصويب کرد و در آن تا روز 31 اوت به ايران فرصت داد فعاليت های مربوط به غنی سازی اورانيوم را معلق کند يا با تبعات آن روبرو شود. اين شورا در مرحله بعد خواهد توانست بررسی تحريم ايران را در دستور کار خود قرار دهد.
گفتگو با رضا تقی زاده، کارشناس مسائل ایران در اسکاتلند- برنامه جام جهان نما
البته آقای متکی تاکيد کرد که اعلام آمادگی برای بحث درباره تعليق غنی سازی موضع تازه ای نيست و ايران قبلا نيز آن را اعلام کرده بود.
وی گفت: “در خصوص همه سؤالات، موضوعات و موارد مندرج در بسته پيشنهادی آماده برای مذاکره ايم و تعليق [غنی سازی اورانيوم] نيز يکی از نکات مورد اشاره در بسته پيشنهادی است.”
بسته پيشنهادی که آقای متکی به آن اشاره کرده مجموعه امتيازاتی در زمينه های تجاری، فنی و انرژی است و ايران در قبال دريافت آنها بايد غنی سازی اورانيوم را تا زمان اطمينان يافتن اين کشورها از صلح آميز بودن برنامه اتمی اش متوقف کند.
ايران اعلام کرده که پاسخ خود را به بسته پيشنهادی تا اواخر مرداد (حداکثر 22 اوت) مشخص خواهد کرد و وزير امور خارجه ايران در زمانی به بحث درباره مفاد بسته پيشنهادی اشاره کرده که اين موعد در حال به سر رسيدن است.
اما گونزالو گالگوس، سخنگوی وزارت خارجه آمريکا، در واکنش به اظهارات آقای متکی گفت: “ما به دنبال اظهار نظر در مورد مسائل حاشيه ای نيستيم. ما به دنبال پاسخ رسمی ايران به قطعنامه شورای امنيت سازمان ملل متحد هستيم.”
پنج عضو دائمی شورای امنيت به علاوه آلمان که آن بسته را روز ششم ژوئن به ايران تحويل دادند خواستار پاسخگويی ايران ظرف چند هفته به آن بودند اما تعلل ايران در پاسخگويی باعث شد پرونده اتمی اين کشور بار ديگر در شورای امنيت تحت بررسی قرار گيرد که به صدور قطعنامه روز 31 ژوئيه منجر شد.
ايران بارها هدف خود از غنی سازی اورانيوم را توليد سوخت مورد نياز نيروگاههای اتمی اعلام کرده و وجود هرگونه نيات نظامی در برنامه اتمی خود را رد کرده است.
احمدی نژاد: چرخه سوخت را از دست نمی دهيم
همزمان با اظهارات وزير امور خارجه ايران در مخالفت با تعليق غنی سازی اورانيوم، محمود احمدی نژاد رئيس جمهور ايران نيز بار ديگر تأکيد کرده که کشورش به چرخه کامل توليد سوخت هسته ای دسترسی پيدا خواهد کرد و آن را حفظ کرده، از دست نخواهد داد.
وی طی سخنرانی در شهر بيله سوار در استان اردبيل گفته است: “آنهايی که فکر می کنند با برخی اظهارات و قيافه گرفتنها می توانند ما را از فناوری صلح آميز هسته ای محروم سازند، سخت در اشتباهند”.
آقای احمدی نژاد در سخنرانی خود شورای امنيت را ابزار دست آمريکا و اسرائيل خوانده و گفته که اين شورا “به جای حمايت از مظلومان به ابزاری برای حمايت از متجاوزان تبديل شده است”.
علی لاريجانی، دبير شورای عالی امنيت ملی ايران نيز طی ديداری با معاون وزير خارجه چين در تهران هشدار داده که اگر کشورش تحت تحريم قرار بگيرد، سياستهايش را تغيير خواهد داد، هرچند اين تغيير سياست به معنی خروج ايران از پيمان منع گسترش جنگ افزارهای اتمی نخواهد بود.
پیام برای این مطلب مسدود شده.