13.08.2006

موضع ایران در مساله لبنان: کاسه داغ تر از آش

بی‌بی‌سی: تغيير لحن مقامات ايرانی درباره قطعنامه آتش بس در لبنان

يک روز پس از صدور قطعنامه شورای امنيت برای آتش بس در لبنان، گروهی از دانشجويان ايرانی در مقابل دفتر سازمان ملل در تهران، تابوت اين سازمان را تشييع کردند
پس از صدور قطعنامه شورای امنيت سازمان ملل متحد برای آتش بس در لبنان، منوچهر متکی وزير امور خارجه ايران، اين قطعنامه‌ را “كاملاً يکسويه و در جهت تأمين منافع رژيم صهيونيستی” خواند و خواستار اصلاح در اين قطعنامه شد اما پس از آنکه سيد حسن نصرالله رهبر حزب الله لبنان قطعنامه را پذيرفت و از آن استقبال کرد، خبرگزاريهای ايران به نقل از منابعی در وزارت امورخارجه اعلام کردند که اظهارنظر آقای متکی درباره قطعنامه “کامل و دقيق” نقل نشده است.
علاء الدين بروجردی، رئيس كميسيون امنيت ملی و سياست خارجی مجلس شورای اسلامی نيز در گفتگو با خبرگزاری جمهوری اسلامی گفته است: “اين قطعنامه با قطعنامه پيشنهادی اوليه آمريكا و فرانسه تفاوتهای بسيار دارد… آمريكاييها در عمل ناگزيرشده ‌اند بسياری از درخواستهای دولت لبنان را پذيرفته و از مواضع اوليه خود عقب نشينی كنند.”

شورای امنيت سازمان ملل متحد جمعه شب (يازدهم اوت) به اتفاق آرا به قطعنامه ای برای پايان درگيری در لبنان رأی داد و از حزب الله لبنان و ارتش اسرائيل خواست فوراً از عمليات نظامی دست بردارند.

بنابر اين قطعنامه که با شماره 1701 در شورای امنيت ثبت شد، ارتش اسرائيل بايد از جنوب لبنان عقب بنشيند و همزمان، ارتش لبنان و نيروهای پاسدار صلح سازمان ملل، موسوم به يونيفيل در اين منطقه مستقر شوند.

وزير امورخارجه ايران که پس از انتشار متن قطعنامه شورای امنيت در صنعا پايتخت يمن به سر می برد، به انتقاد از قطعنامه پرداخت و آن گونه که اداره اطلاعات و مطبوعات وزارت امورخارجه از قول وی نقل کرد که “قطعنامه ‌ای كه ملاحظات و نظرات دولت و ملت لبنان در آن لحاظ نشود، نمی ‌تواند مورد قبول دولت و ملت لبنان قرار گيرد.”

اين قطعنامه با قطعنامه پيشنهادی اوليه آمريكا و فرانسه تفاوتهای بسيار دارد… آمريكاييها در عمل ناگزيرشده ‌اند بسياری از درخواستهای دولت لبنان را پذيرفته و از مواضع اوليه خود عقب نشينی كنند

علاء الدين بروجردی

اما سيد حسن نصرالله، رهبر حزب الله لبنان که طی چند هفته اخير با ارتش اسرائيل در حال نبرد بوده است اعلام کرد که گروه تحت رهبری او آتش بس را رعایت خواهد کرد با ارتش لبنان و نیروهای پاسدار صلح سازمان ملل متحد به همکاری خواهد پرداخت.

وی در حال اذعان کرد که از نظر حزب الله بخشهایی از قطعنامه غیرمنصفانه است ولی لبنان به وحدت ملی نیاز دارد.

پيش از آنکه قطعنامه در شورای امنيت به تصويب برسد ايران تلاش کرد اين قطعنامه از ديد مقامات جمهوری اسلامی “متعادل” باشد.

ساعاتی پيش از آنکه شورای امنيت برای تصميم گيری در مورد لبنان به شور بنشيند، محمود احمدی ‌نژاد، رئيس جمهور ايران با ولاديمير پوتين رئيس جمهور روسيه تماس تلفنی برقرار کرد و وزير امورخارجه او نيز برای رايزنی با مقامات ترک راهی استانبول شد.

خبرنگاران در ترکيه می گويند هدف از سفر آقای متکی به ترکيه اين بود که از نزديکی ترکيه به دولتهای غربی برای تأثيرگذاردن بر قطعنامه شورای امنيت استفاده شود، به نحوی که اين قطعنامه تا آنجا که مقدور است به خواست ايران نزديکتر گردد.

همزمان با اين تلاشها، طی نشست وزيران خارجه اعضای ثابت شورای امنيت که برای به رأی گذاشتن قطعنامه آتش بس در لبنان تشکيل شده بود، کاندوليزا رايس، وزير خارجه آمريکا از ايران و سوريه خواست به حاکميت دولت لبنان بر خاک اين کشور و همچنين اراده جامعه جهانی احترام بگذارند.

ايران همواره حامی اصلی حزب الله لبنان بوده و آن گونه که علی اکبر محتشمی، بنيانگذار ايرانی اين گروه اخيراً در مصاحبه ای با روزنامه شرق تأکيد کرده، شمار زيادی از اعضای حزب الله در ايران آموزش نظامی ديده و حتی در جنگ ايران و عراق در صفوف نظاميان ايرانی جنگيده و تجربه اندوخته اند.

از اين رو، محافل سياسی جهان نقش ايران را در پايان بخشيدن به بحران در لبنان اساسی می دانند و معتقدند که بدون دخالت ايران، صلح به لبنان بازنمی گردد.

در اسرائيل و برخی محافل سياسی غرب اين باور وجود دارد که جنگ در لبنان در واقع جنگی است ميان ايران و آمريکا که حزب الله و اسرائيل نقش پياده نظام آن را ايفا می کنند.

طی چند هفته ای که گروه شيعی حزب الله لبنان با ارتش اسرائيل در لبنان درگير است، ايران بارها خواهان کمک دولتهای اسلامی به حزب الله شده و آيت الله خامنه ای رهبر اين کشور دفاع از حزب‌ الله لبنان در مقابل ارتش اسرائيل را بر همه جامعه اسلامی واجب اعلام کرده است.

دبير شورای نگهبان ايران نيز علاوه بر اينکه حمايت از حزب الله را وظيفه شرعی اعلام کرده، از کشورهای مسلمان خواستار کمک تسليحاتی به اين گروه شيعی شده است.

با اين حال، موضع رسمی دولت ايران همواره مبتنی بر تکذيب هرگونه دخالت در بحران لبنان بوده است.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates