07.06.2006

در برخورد با برنامه های اتمی حکومت ایران، چین و روسیه به موضع غرب نزدیکتر شدند: چشم انداز پاسخ جمهوری اسلامی به پیشنهاد شش قدرت

رادیوفردا:
طرحی که روز سه شنبه خاویر سولانا مسول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به جمهوری اسلامی ارائه کرد، در واقع محصول توافق آمریکا و اروپا با روسیه و چین است و به همین دلیل است که رهبران این کشورها از یک اتفاق نظر در قبال برنامه های هسته ای جمهوری اسلامی سخن می گویند. سولانا پس از بازگشت به بروکسل در تماس تلفنی با کاندولیزا رایس، آمریکا را در جریان دیدارهای خود با مقامهای جمهوری اسلامی قرار داد. جرج بوش، رئیس جمهوری آمریکا گفت وقتی مسئولان حکومت ایران غنی سازی اورانیوم را معلق کنند، ما بر سر میز مذاکره با آنها خواهیم نشست. صدراعظم آلمان و رئیس جمهوری فرانسه خواهان بازگشت حکومت ایران به مذاکرت اتمی شدند. رئیس جمهوری روسیه نیز از نزدیک شدن سیاست آمریکا و روسیه در قبال برنامه های هسته ای حکومت ایران سخن گفت.

بهمن باستانی (رادیو فردا): خاویر سولانا مسول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و حامل بسته پیشنهادهای تشویقی و تنبیهی قدرتهای بزرگ، عصر روز سه شنبه از تهران به بروکسل مقر اتحادیه اروپا بازگشت. وی در تماس تلفنی با کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه آمریکا واشنگتن را در جریان دیدارهای خود با علی لاریجانی دبیر شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی و منوچهر متکی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی قرار داد.
مسولان جمهوری اسلامی گفته اند که بدقت طرح پیشنهادی شش قدرت بزرگ جهان را بررسی خواهند کرد و پاسخ مقتضی را هم خواهند داد. خاویر سولانا هم تلفنی به کاندولیزا رایس گفت مذاکراتش در تهران بسیار مفید و سازنده بوده است.

جرج بوش رئیس جمهوری آمریکا هم دیروز سه شنبه با قدردانی از اقدام سولانا در ارائه طرح پیشنهادی شش قدرت بزرگ جهان به مسولان حکومت ایران گفت باید ببینیم که آیا جمهوری اسلامی طرح ما را جدی می گیرد. بوش افزود انتخاب با حکومت ایران است. من گفته ام زمانی که مسولان حکومت ایران غنی سازی اورانیوم را معلق کنند، ما بر سر میز مذاکره با آنها خواهیم نشست.

آمریکا توافق کرده است درصورتی که جمهوری اسلامی طرح شش قدرت بزرگ جهان را بپذیرد، به میز مذاکره با حکومت ایران بپیوندد. آنگلا مرکل صدراعظم آلمان روز گذشته در کنفرانس مشترک با رئیس جمهوری فرانسه در راینزبرگ آلمان این تصمیم آلمان را گام مهم دیگری در مسیر دیپلماسی با ایران ارزیابی کرد و افزود این تصمیم نشان می دهد که از طرف ما همه تلاش ها صورت گرفته و این تاکیدی است بر تمایل ما برای مذاکره:

سخنان صدراعظم آلمان با اظهارات ژاک شیراک رئیس جمهوری فرانسه همراه بود: رئیس جمهوری فرانسه گفت جمهوری اسلامی برای ما منبع جدی نگرانی است و ما جدا می خواهیم که گفتگو در جهت رسیدن به توافق برای پاسخ دادن به خواست های آژانس بین المللی انرژی اتمی را دنبال کنیم. توافق نه فقط در میان کشورهای اروپا بلکه با روسیه، چین و آمریکا.

همزمان دیروز ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در دیدار با هنری کیسینجر وزیر امور خارجه اسبق آمریکا در حومه مسکو از نزدیک شدن سیاست آمریکا و روسیه در قبال برنامه های هسته ای ایران سخن گفت.

ولادیمیر پوتین آنچه را که گامهای مشترک اخیر آمریکا و روسیه در قبال ایران خواند، شاهدی بر همکاری های گسترش یابنده آمریکا و روسیه در عرصه بین المللی توصیف کرد. نکته کلیدی که در مسیر دیپلماسی شش قدرت برزگ جهان را به ارائه طرح واحدی به ایران سوق داده، واداشتن ایران به اجرای تعهدات بین المللی در چارچوب آژانس بین المللی انرژی اتمی بوده است.

خواست های آژانس بین المللی انرژی اتمی که در قطعنامه های اخیر آژانس منعکس شده ازجمله بازنگری در برنامه ساخت نیروگاه آب سنگین اراک و فعالیت های مربوط به غنی سازی اورانیوم در ایران است. خواستهایی که پیشاپیش مکرر جمهوری اسلامی رد کرده است و این روند کشاکش تا امروز به ارائه طرح های تشویقی برای حکومت ایران که تازه ترین آنرا دیروز سولانا به ایران برد انجامیده است. این طرحهای تشویقی بشرطی عملی خواهد شد که جمهوری اسلامی اجرای قطعنامه های آژانس بین المللی انرژی اتمی را بپذیرد.

رد قطعنامه های آژانس و عدم اجرای آنها نزدیک به چهار ماه پیش به ارجاع پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد منجر شد. اما روسیه و چین با صدور قطعنامه شورای امنیت که زمینه تحریم یا اقدام نظامی علیه جمهوری اسلامی را فراهم کند، مخالفت کردند.

اما طرحی که دیروز سولانا به جمهوری اسلامی ارائه کرده در واقع محصول توافق آمریکا و اروپا با روسیه و چین است و بهمین دلیل است که رهبران این کشورها از یک تحول در همگرایی قدرتهای بزرگ جهان در قبال برنامه های هسته ای جمهوری اسلامی می گویند. پاسخ حکومت ایران به این طرح درواقع پاسخ واحدی است به روسیه، چین، آمریکا، آلمان، فرانسه و انگلیس.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates