06.06.2006

اهمیت سفر خاویر سولانا به ایران به نمایندگی از سوی شش قدرت بزرگ جهان

رادیوفردا:
خاویر سولانا مسول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که حامل رسمی پیشنهادهای اعضای دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد باضافه آلمان به ایران است، وارد تهران شد. در طرح پیشنهادی گفته می شود در قبال توقف غنی سازی اورانیوم در ایران، غرب خود را به به ساختن نیروگاه آب سبک متعهد می کند. تعهد غرب به تامین سوخت نیروگاه های آب سبکی که ایجاد می کند همچنین تحویل دادن هواپیماهای مسافربری ایرباس به ایران از دیگر مشوق هاست. آمریکا همچنین اعلام آمادگی کرد که حاضر است صدور برخی فنآوری های دو منظوره به ایران را آزاد کند. خاویر سولانا مسول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هفته پیش گفت اگر مسولان حکومت ایران پیشنهاد ها را رد کنند، نشانه روشنی خواهد بود از اینکه حکومت ایران در پی تولید انرژی نیست. یکی از ویژگیهای مهمی که سفر این مسول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دارد اینست که سولانا حامل پیام و بسته نه تنها اروپا و آمریکا به ایران است بلکه این پیام و بسته از سوی پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) باضافه آلمان است .

بهمن باستانی (رادیو فردا): منوچهر متکی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی که از سفر به عمان باز می گشت به خبرنگاران گفت او و علی لاریجانی دبیر شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی سه شنبه یعنی امروز با سولانا در تهران دیدار می کنند. خاویر سولانا مسول سیاست خارجی اتحادیه اروپا حامل رسمی به اصطلاح بسته دو منظوره اعضای دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد باضافه آلمان به ایران است.
این به اصطلاح بسته دو منظوره پنج باضافه یک، شماری مشوق های اقتصادی را به جمهوری اسلامی پیشنهاد می کند: بشرط متوقف شدن غنی سازی اورانیوم و ساختمان نیروگاه آب سنگین در ایران. اگر حکومت ایران آنرا نپذیرد و همچنانکه تاکنون گفته است هیچیک از فعالیت های هسته ای اش را به خواست غرب متوقف نکند، آنگاه بخش دیگر بسته دو منظوره یعنی خطر بالفعل روبرو شدن با تحریم های بین المللی در برابر حکومت ایران گشوده می شود. هیچ بخشی از مشوق ها و تنبیه ها رسما اعلام نشده و همه چیز موکول شده است به دیدارهای رسمی.

کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه آمریکا با اشاره به همین بود که گفت مسئولان حکومت ایران نباید امتیازها و مشوق ها در این روند دیپلماسی را از مطبوعات و دیگر رسانه ها دریابند. با آنکه همه چیز موکول شده است به چانه زنی های دیپلماتیک در پشت درهای بسته، اما هم با توجه به طرح های اولیه مشوق های غرب به ایران می توان گمانه زنی هایی کرد و هم از فاشگویی برخی دیپلمات های غربی در تهران و وین می توان به بخشی از محتوای این بسته دو منظوره دست یافت.

در طرحی که تا هفته پیش در وین آماده شد و برخی خبرگزاری های بین المللی به آن دست یافتند، در قبال توقف غنی سازی اورانیوم در ایران از جمله تعهد غرب به ساختن نیروگاه آب سبک بود از نوعی که زباله اتمی کمتری نسبت به نیروگاه اتمی آب سبک در بوشهر داشته باشد، و احتمال استفاده از این زباله را برای تولید پلوتونیوم که در ساختن بمب اتم بکار می رود، تقریبا ناممکن کند.

تعهد غرب به تامین سوخت نیروگاه های آب سبکی که ایجاد می کند همچنین تحویل دادن هواپیماهای مسافربری ایرباس به ایران از دیگر مشوق های مطرح در طرح تهیه شده در وین در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتد پرس روز گذشته دیپلمات ها در وین فاش کردند که سهم آمریکا در بخش مشوق های بسته دو منظوره ای که سولانا به ایران برده است، لغو تحریم فروش هواپیماهای مسافربری بوئینگ و قطعات یدکی این هواپیما ها به ایران است. همچنین این خبرگزاری از قول دیپلمات ها نوشته است که جمعه گذشته یعنی آخرین روز تهیه مشوق ها برای ایران در وین، آمریکا اعلام آمادگی کرد که حاضر است صدور برخی فنآوری های دو منظوره به ایران را آزاد کند.

این تکنولوژی دومنظوره که جزییات آن فاش نشده هم می تواند کاربرد غیر نظامی داشته باشد هم می تواند در صنایع نظامی ایران بکار رود. و اگر حکومت ایران به مشوق های ارسالی از طرف این کشورها در قبال توقف غنی سازی اورانیوم در ایران نه بگوید، نگاه جامعه بین الملل به حکومت ایران چگونه خواهد بود.

خاویر سولانا مسول سیاست خارجی اتحادیه اروپا یک هفته پیش در نهم خرداد ماه در بروکسل گفت:

خاویر سولانا: اگر مسولان حکومت ایران پیشنهاد ها را رد کنند احتمالا یک بار دیگر نشانه روشنی خواهد بود از اینکه مسولان حکومت ایران در پی تولید انرژی نیستند دنبال سطحی از غنی سازی اند که فراتر از میزان لازم برای انرژی است.

ب.ب: سولانا می گوید سطحی که ما می توانیم آنرا سطح لازم برای تولید سلاح اتمی بنامیم.

یکی از ویژگیهای مهمی که سفر این مسول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دارد اینست که سولانا حامل پیام و بسته نه تنها اروپا و آمریکا به ایران است بلکه این پیام و بسته از سوی پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) باضافه آلمان است .

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates