02.06.2006

توافق قدرت های جهان بر سر مجموعه پيشنهادی به ايران

بی‌بی‌سی:

وزير خارجه بريتانيا خبر توافق قدرت ها در مورد بسته پيشنهادی برای ايران را اعلام کرد
شش قدرت عمده جهان طی نشستی در وين، پايتخت اتريش، بر سر بسته ای متشکل از مشوق ها و تنبيه ها برای قانع کردن ايران به تعليق فعاليت های حساس غنی سازی اورانيوم توافق کرده اند.
مارگارت بکت، وزير خارجه بريتانيا، با اعلام اين توافق گفت اين بسته فراگير است و به ايران فرصت می دهد از طريق مذاکره در مورد برنامه جنجال آفرين هسته ای اش به توافق برسد.

خانم بکت افزود که اگر ايران با شرکت در مذاکره و گفتگو موافقت نکرد، “گام های ديگری برداشته خواهد شد.”

وی گفت تا زمانی که ايران در جريان اين بسته قرار داده نشده، هيچ جزئياتی از آن منتشر نخواهد شد.

آمريکا روز چهارشنبه گفت حاضر است به گفتگوهای اتحاديه اروپا با ايران ملحق شود با اين شرط که ايران غنی سازی را معلق کند.

ايران پاسخ داد که تنها در صورتی با آمريکا گفتگو خواهد کرد که اجازه ادامه غنی سازی را داشته باشد.

اما يک سخنگوی کاخ سفيد گفت اميدوار است اين آخرين حرف ايران در اين زمينه نباشد.

جورج بوش، رئيس جمهور آمريکا، اخطار داد که اگر ايران تغيير عقيده ندهد، آمريکا و متحدان غربی آن به شورای امنيت سازمان ملل خواهند رفت، جايی که می توانند برای تحريم ايران تلاش کنند.

وی گفت: “مهمترين نکته ای که ايرانی ها بايد بفهمند اين است که اگر آنها راه عدم تعليق (غنی سازی) به شکلی قابل تصديق را انتخاب کنند… در آن صورت جهان به صورت هماهنگ عمل خواهد کرد و گام بعدی از اين اقدامات هماهنگ، رفتن به شورای امنيت سازمان ملل متحد خواهد بود.”

ايران ادعاهای آمريکا و سوءظن اتحاد اروپا داير بر تلاش جهت توسعه ظرفيت توليد سلاح اتمی را رد می کند و می گويد اين برنامه صرفا جنبه صلح آميز دارد.

گفتگوها ميان ايران و قدرت های عمده اروپايی از زمان ازسرگيری برنامه غنی سازی اورانيوم توسط ايران در سال گذشته معلق مانده است.

تنبيه های بالقوه

در ملاقات وين، پنج عضو دائمی شورای امنيت (آمريکا، چين، روسيه، بريتانيا و فرانسه) به علاوه آلمان بر سر بسته ای از “مشوق ها و تنبيه ها” برای ايران توافق کرده اند.

هم روسيه و هم چين تاکنون با پا گذاشتن در راهی که ممکن است به تحريم ايران در سازمان ملل منجر شود مخالفت کرده اند.

اما تحليلگران می گويند آمريکا ممکن است پشت پرده با اين دو کشور دست به معامله زده باشد – با اين مضمون که اگر ايران پيشنهاد گفتگوی مستقيم با واشنگتن را رد کند، در آن صورت مسکو و پکن از يک قطعنامه شديداللحن تازه در شورای امنيت عليه آن کشور حمايت خواهند کرد.

روسيه محتاطانه ابراز اميدواری کرده است که پيشنهاد آمريکا به حل اين کشمکش طولانی مدت بر سر برنامه اتمی ايران کمک کند.

سرگی لاوروف، وزير خارجه روسيه به تلويزيون روسيه گفت: “اگر حل مشکل در چارچوب مذاکرات مستقيم دوجانبه ميان ايران و آمريکا ممکن باشد، فکر نمی کنم هيچ کس خيلی از اين مساله ناراحت شود.”

فرانسيس هريسون، خبرنگار بی بی سی در تهران، می گويد به نظر می رسد ايران منتظر است ببيند حاصل گفتگوهای وين چه خواهد بود تا بعد در مورد انتخاب مسير حرکت بعدی تصميم بگيرد.

مارگارت بکت، وزير خارجه بريتانيا، گفت گفتگوهای روز پنجشنبه “يک فرصت واقعی” برای حل بحران بود.

وی گفت هر پيشنهادی که در اين اجلاس مورد توافق قرار گرفت پيش از انتشار در اختيار تهران گذاشته خواهد شد.

پيشنهاد ارائه چنين مجموعه ای از مشوق ها و تنبيه ها به ايران پس از ناکامی اعضای دائم شورای امنيت از توافق بر سر يک قطعنامه ای الزام آور برای وادار کردن ايران به تعليق برنامه غنی سازی، از سوی اروپايی ها مطرح شد.

البته بريتانيا، فرانسه و آلمان سال گذشته به نمايندگی از سوی اتحاديه اروپا بسته مشابه ديگری به ايران پيشنهاد کرده بودند اما ايران آن را “توهين آميز” دانست و رد کرد.

مقام های جمهوری اسلامی همچنين در هفته های اخير در مورد بسته تازه گفته اند که اگر خواستار تعليق غنی سازی شود پذيرفتنی نخواهد بود.

توافق روز پنجشنبه وين پس از چند نشست ميان نمايندگان شش قدرت مهم جهان حاصل می شود.


مهمترين نکته ای که

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates