19.05.2006

تنقیه سیاست انگلیس به آمریکا از طریق شبکه چهار تلویزیون سراسری انگلیس

بازتاب:
شبکه چهار انگلیس: تماس مستقیم رایس، نیاز «معامله ناتمام با ایران»

«جان اسنو»، گزارشگر سرشناس شبکه چهار تلویزیون سراسری انگلیس، در یک سخنرانی در لندن، درباره دیدگاه‌ها و خاطرات 35 ساله خود از ایران، سخنان جالبی را مطرح کرد.

به گزارش خبرنگار «بازتاب»، اسنو که در مؤسسه «آسیا هاوس» با عنوان «معامله ناتمام با ایران» سخن می‌گفت، جمهوری اسلامی ایران را کشوری رو به رشد و دارای آینده‌ای روشن توصیف کرد.

وی که به تازگی یک سری گزارش یک ساعته از ایران تهیه و در کانال چهار انگلیس پخش کرده، معتقد است، صرف‌نظر از جنبه‌های سیاسی و راهبردی، از نظر امکانات نظامی، آمریکا در شرایط مطلوبی برای لشکرکشی یا حمله موشکی به ایران قرار ندارد.

به گفته این گزارشگر انگلیسی، که در سال جاری به عنوان برجسته‌ترین ژورنالیست تلویزیونی کشورش برگزیده شد، با پراکندگی تأسیسات هسته‌ای ایران در بیش از چهارصد نقطه از این کشور، امکان حمله هوایی آمریکا و اسرائیل به این مناطق وجود ندارد.

این مجری تلویزیونی که در اواخر دهه 70 و اوجگیری انقلاب اسلامی و همچنین بحران ناشی از اشغال سفارت سابق آمریکا در تهران بوده، در 29 سال اخیر، بارها با مقامات ایرانی گفت‌وگو داشته و در مورد ایران، گزارش‌های خبری و تحلیلی تهیه کرده است.

وی یکی از نخستین خبرنگارانی بود که پس از ماجرای طبس و حمله نافرجام نظامی آمریکایی‌ها، در منطقه حضور یافته و از آنجا گزارش تهیه کرده است.

این خبرنگار انگلیسی حادثه گروگانگیری و شکست نظامیان آمریکایی در طبس در سال 1980 را از جمله تحقیرآمیزترین حوادث تاریخ آمریکا ارزیابی کرد.

اسنو گفت: روش زندگی خصوصی مردم ایران در سال‌های پیش و پس از انقلاب، تغییر چندانی نکرده و مردم همچنان بی‌اعتنا به حکومت، هر کاری که بخواهند می‌کنند.

وی با اشاره به این‌که مردم غرب، آگاهی زیادی درباره ایران ندارند، افزود: وقتی با تاکسی به فرودگاه «هیشرو» لندن می‌رفتیم تا از آنجا عازم تهران شویم، راننده با تعجب از من و همراهانم پرسید که چرا قصد سفر به ایران ناامن و جنگ‌زده را دارید و پرسید که چرا در این سفر با خود اسلحه نمی‌بریم.

این گزارشگر انگلیسی یادآور شد، ایران امن‌ترین کشور منطقه است و متأسفم که سالانه، تنها چند هزار گردشگر انگلیسی از این کشور دوست‌داشتنی دیدن می‌کنند.

اسنو به یاد می‌آورد که وی و هیأت سیزده نفره همراهش برای مصاحبه با علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، دچار مشکل شده بودند.

از نظر امنیتی، اجازه فیلمبرداری در محل کار لاریجانی به ما داده نشد و پیشنهاد مصاحبه در صداوسیما هم مورد تأیید انگلیسی‌ها قرار نگرفت. برای همین، سرانجام کار در یک مسجد معمولی ولی زیبا در تهران انجام شد.

اسنو مصاحبه زنده با لاریجانی را به دلیل محتوای کار، سخنان وی و همچنین مهارت مترجم، نفس‌گیر و جذاب توصیف کرد و گفت: در ابتدا قرار بود کار تنها در محدوده شش دقیقه باشد، ولی پس از گذشت دوازده دقیقه مدیر برنامه در استودیوی لندن اطلاع داد که می‌توانیم دو سؤال دیگر هم از لاریجانی بپرسیم.

این گزارشگر انگلیسی در ادامه سخنان خود گفت: محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهوری ایران در مسئله هسته‌ای این کشور، اختیار چندانی ندارد و اختیار مذاکره و تصمیم‌گیری از طریق رهبر انقلاب به لاریجانی و شورای عالی امنیت ملی واگذار شده است.

اسنو افزود: در جریان سفر به ایران با یک مقام بسیار امنیتی ایرانی فعال در عراق، دیدار کردم که او مدارک متعدد درخواست «زلمای خلیل‌زاد»، سفیر افغانی‌‌تبار آمریکا در عراق از شخص وی و دیگر مسئولان ایرانی را نشان داد که در آنها خلیل‌زاد مصرانه از ایرانی‌ها برای مذاکره برای حل‌وفصل مشکلات عراق دعوت کرده بود.

خبرنگار انگلیسی، نقش و نفوذ ایران در عراق را بسیار مهم خواند و گفت: اگر ابتکار ایران نبود، بن‌بست انتخاب نخست‌وزیر جدید در عراق هرگز با موفقیت شکسته نمی‌شد.

اسنو ادامه داد: کار من و همراهانم در ایران در یک مقطع در آستانه تعطیلی قرار گرفت، چراکه آنان چند دقیقه فیلم آرشیوی یک فیلمبردار ایرانی از بیمارستان محل بستری شدن اکبر گنجی را پخش نمودند و وزارت ارشاد و اطلاعات تصور کرده بودند که گروه انگلیسی، بدون مجوز و برنامه‌ قبلی، شخصا به این اقدام دست زده‌اند.

وی در ادامه با استناد به حضور پانزده بسکتبالیست حرفه‌ای آمریکایی در باشگاه‌های ایران اعلام کرد: ایرانی‌ها مردمانی خوش‌خلق و مهربانند و رفتاری بسیار دوستانه و همراه با علاقه فراوان با این ورزشکاران آمریکایی دارند.

این گزارشگر انگلیسی بر این باور است که فشارهای آمریکا به ایران، موجب محکم شدن موضع ایرانی‌ها شده و در این مورد به تحریم ارسال تجهیزات مربوط به صنایع نفت از سوی آمریکا به ایران برای مختل کردن صادرات نفتی ایران اشاره کرد که منجر به ساخت بسیاری از قطعات پیچیده صنعت نفت در داخل ایران شده است.

اسنو تأکید کرد که ایران در یک تا دو قرن اخیر، سابقه تجاوز و تعدی به هیچ کشوری را نداشته و در مقابل، بارها مورد تعرض دشمنان خود قرار گرفته است.

او افزود: از طریق ژنرال مایکل جکسون، فرمانده ارشد نظامی انگلیسی، اطلاعات دقیقی دارد که ایران نقش بسیار مهمی در سقوط حکومت طالبان داشته و در زمان ترور احمد شاه مسعود، تهران تنها حکومتی بوده که با دادن کمک عمده مالی، نظامی و تدارکاتی، موجب احیای دوباره ائتلاف شمال علیه حکومت طالبان شد.

این خبرنگار انگلیسی با تأیید مواضع و تلاش‌های «جک استراو»، وزیر خارجه سابق انگلیس در مورد تداوم مذاکره و تماس با ایران گفت: با وجود همه مشکلات داخلی و خارجی و همچنین رکود موقت جنبش اصلاحات، آینده دمکراسی و آزادی‌خواهی در ایران روشن است.

وی با تمجید از سطح دانش عمومی در بین مردم ایران به ویژه در شهرهای اصفهان، تهران و قم گفت، در قم با حیرت به روحانیان جوانی برخورد کردم که اطلاعاتشان درباره کانال چهار تلویزیون انگلیس، بیش از خود او بوده که سی سال است در این رسانه کار کرده است.

به گفته اسنو، در وضعیت کنونی، کاندولیزا رایس، وزیر خارجه آمریکا باید به ابتکار «مادلین آلبرایت»، وزیر خارجه قبلی این کشور در مورد عذرخواهی از ایران و تلاش برای تغییر جدی مواضع آمریکا در قبال ایران تأسی جوید و برای تغییر بن‌بست کنونی و بهبود روابط با تهران با شجاعت و جسارت به تماس و مذاکره مستقیم اقدام کند و بدون توجه به سرزنش‌های احتمالی دیگران، برای آغاز رسمی روابط تهران و واشنگتن بکوشد.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates