تاثیر برنامه اتمی حکومت ایران بر کسادی بازار و رکود اقتصاد: بیکاری یک سوم نیروی کار و فقر 40 درصد از مردم کشور
رادیوفردا:
از عواقب برنامه اتمی حکومت ایران و واکنش جامعه جهانی نسبت به آن، فرار سرمایه های ایران به خارج، از دست رفتن موقعیت های سرمایه گذاری در ایران، کسادی بازار، و افزایش بیکاری است که علیرغم دوبرابر شدن درآمد نفت، باعث رکود صنایع و فعالیت های اقتصادی، از جمله ساختمان سازی شده است به طوریکه خریداران آهن ساختمانی چون قادر به پرداخت هزینه ها نیستند، آهن های خریده شده را پس می دهند. یک تاجر در تهران در مصاحبه با خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت از تابستان سال گذشته در پیامد روی کار آمدن آقای احمدی نژاد که افزایش تنشها بر سر فعالیتهای هستهای حکومت ایران، منجر شد، اقتصاد کشور وارد مرحله بحرانی شده است. نزدیک به 40 درصد مردم کشور زیر خط فقر زندگی می کنند و تخمین زده می شود که 30 درصد از نیروی کار کشور بیکار است.
جمشيد زند (rm) صدا | (wma) صدا [ 3:28 mins ]
جمشید زند (رادیو فردا): فرار سرمایه به خارج، کسادی بازار خرید و فروش اجناس، و موقعیتهای از دست رفته سرمایهگذاری در داخل کشور، از جمله پیامدهای بحران هستهای ایران هستند که به گفته صاحبان صنایع و تاجران، اقتصاد ایران را عملا فلج کرده است.
امیر جزایری، یکی از تاجران آهن در تهران میگوید بازار راکد است و خریداران نمیتوانند پول اجناسی که خریدهاند بپردازند و اغلب تیرهای آهن برگشت میخورد. این تاجر وضع اقتصادی کشور در دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی را با عمر کوتاه مدت دولت محمود احمدینژاد مقایسه کرد و گفت در یک سال اخیر وضع بدتر شده است. وی تاکید کرد که از تابستان سال گذشته با افزایش تنشها بر سر فعالیتهای هستهای حکومت ایران، اقتصاد کشور وارد مرحله بحرانی شده است.
به نوشته خبرگزاری اسوشیتدپرس AP در آمد دولت در سال گذشته به برکت بالارفتن قیمت نفت به 45 میلیارد دلار بالغ شد، یعنی 50 درصد افزایش نسبت به سال 1383، اما بیکاری، تورم و نرخهای بالای بهره، همچنان بر اقتصاد ایران سایه افکنده است.
طبق آمار رسمی، نرخ بیکاری در ایران حدود 16 درصد است ولی برخی از تحلیلگران معتقدند نرخ واقعی چیزی حدود 30 درصد است. گفته میشود نزدیک به 40 درصد از مردم ایران زیر خط فقر زندگی میکنند، و درآمد عده زیادی هم کمتر از 220 هزار تومان در ماه است. این درحالی است که گفته میشود با جدیتر شدن بحث تحریم ایران، فشار اقتصادی بیشتر از انتظار خواهد شد.
اتحادیه اروپا در جدیدترین تلاش خود برای پایان دادن به بحران هستهای ایران در صدد است به شرطی که سران جمهوری اسلامی کنترل بینالمللی بر فعالیتهای هستهای ایران را بپذیرند، مجموعهای از مشوقهای سیاسی و اقتصادی را به ایران پیشنهاد کند، اما تهران تاکنون با تمام پیشنهادهای اتحادیه اروپا مخالفت کرده است و حتی میگوید قادر است پیامدهای تحریم اقتصادی را تحمل کند.
داود دانشجعفری، وزیر اقتصاد و دارائی، دو ماه پیش گفت اگر تحریمها علیه ایران اجرا شوند، دولت میتواند با اتکا به تجربههای گذشته، کشور را اداره کند.
ولی آنچنانکه جک استرا، وزیر امورخارجه پیشین بریتانیا گفت، ایران هم اکنون جریمه سنگینی برای جاهطلبیهای هستهای خود پرداخت میکند. به گفته او پیامد قراردادن این کشور در مقابل جامعه بینالملی، سلب اعتماد از سرمایهگذاران بوده است. استرا با توجه به فعال بودن بازار بورس تهران در دورههای گذشته، گفت بازار بورس به شدت نزول کرده و سرمایههای فراوانی ار ایران خارج شده است.
رضا کیانی، یکی از تحیلیلگران بازار بورس در تهران گفت سرمایهداران در انتظار حل بحران هستهای ایران هستند. به گفته آقای کیانی از زمان سقوط بازار بورس، حجم خرید وفروش به شدت پائین آمده است.
بیشتر تحلیلگران و کارشناسان اقتصادی با ابراز نگرانی از اعمال تحریمها میگویند در چنین حالتی سرمایهگذاران خارجی از ایران خواهند رفت و ارز خارجی مورد نیاز کشور هم کمیاب خواهد شد.
به گفته آرمان بهمن، کارشناس اقتصادی، در صورتی که شورای امنیت سازمان ملل دست به تحریم ایران بزند، باید انتظار شدیدتر شدن بحران اقتصادی کشور را داشت. آقای بهمن گفت تمام تاجران و صاحبان صنایع، دست روی دست گذاشتهاند و در انتظار تصمیم شورای امنیت در باره پرونده هستهای ایران هستند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.