متن قطعنامه جديد براساس فصل هفتم منشور سازمان ملل، در مورد ايران برای رای گيری آمده است
پیک ایران:
بی بی سی : کشورهای غربی پيش نويس قطعنامه تازه ای را در شورای امنيت سازمان ملل متحد طرح کرده اند که می تواند هموارکننده راه اعمال تحريم ها بر ايران در صورت خودداری اين کشور از تعليق برنامه غنی سازی اورانيوم باشد.
سفرای فرانسه و آمريکا گفتند اميدوارند که اين شورا قطعنامه را به زودی تصويب کند.
به اين ترتيب جنجال بر سر برنامه اتمی ايران با اقدام روز چهارشنبه بريتانيا و فرانسه در معرفی پيش نويس اين قطعنامه الزام آور وارد مرحله تازه ای شده است.
در پيش نويس اين سند از ايران خواسته شده غنی سازی اورانيوم را معلق سازد يا با عواقبی که جزئيات آن هنوز علنی نشده است روبرو شود.
شورای امنيت بعد از ظهر چهارشنبه در نيويورک و پس از آن تشکيل جلسه داد که آژانس بين المللی انرژی اتمی جمعه هفته قبل طی گزارشی گفته بود تهران به درخواست های شورا برای توقف غنی سازی اورانيوم توجهی نکرده است.
پيش نويس اين قطعنامه عليرغم اعتراضات روسيه و چين، براساس فصل هفتم منشور سازمان ملل، تنظيم شده است. فصل هفتم راه را در نهايت برای اعمال تحريم يا حتی اقدام نظامی عليه يک کشور باز می کند.
پيش نويس قطعنامه ايران را ترغيب می کند “تمامی فعاليت های مربوط به غنی سازی و بازپردازی، از جمله تحقيقات و توسعه را معلق کند” و “همچنين احداث يک راکتور آب سنگين را به تعليق درآورد.”
متن سند تهديد می کند “در صورت لزوم تدابير ديگری” را مد نظر قرار دهد تا نسبت به اطاعت از آن اطمينان حاصل شود که اشاره ای به تحريم های احتمالی است.
اين قطعنامه همچنين از تمامی ملل جهان می خواهد به جلوگيری از انتقال مواد و فناوری هايی “که می تواند به فعاليت های غنی سازی و بازپردازی و همچنين برنامه موشکی ايران کمک کند ياری رسانند.”
جان بولتون، سفير آمريکا در سازمان ملل گفت: “کليد مساله در دست ايران است.”
او افزود: “اگر آنها دست از تلاش برای رسيدن به سلاح های اتمی بردارند، خيلی چيزها ممکن می شود. اگر به رجزخوانی و تهديد و گل آلود کردن آب و تلاش برای پاشيدن خاک به چشم ما ادامه دهند، در آن صورت در شرايط متفاوتی قرار داريم.”
پيش از تصويب هرگونه قطعنامه ای استوار بر فصل هفتم منشور سازمان ملل، شورای امنيت بايد موافقت کند که تهديدی عليه “صلح و امنيت بين المللی” وجود دارد.
اِمير جونز پری، نماينده بريتانيا در سازمان ملل متحد، گفت که اعضای دائم شورای امنيت در اين موضوع که می خواهند ايران سلاح اتمی نداشته باشد متحد هستند و اختلافات آنها اکنون در مورد چگونگی برخورد با مساله است.
ايران اتهام آمريکا و سوءظن شديد اتحاديه اروپا داير بر تلاش برای دستيابی به سلاح اتمی را رد می کند.
روسيه و چين همچنان نگرانند که پا گذاشتن در اين مسير، يعنی توسل به فصل هفتم منشور سازمان ملل، در نهايت به مناقشه نظامی منجر خواهد شد.
بنابراين انتظار می رود پيش از آنکه اين پيش نويس تازه به رای گذاشته شود مباحثات زيادی بين اعضای دائم شورا انجام شود.
لورا تراوليان، خبرنگار بی بی سی، در نيويورک می گويد هرچند مذاکرات اعضای دائم شورای امنيت طولانی خواهد بود اما شبح يک قدرتنمايی ديپلماتيک با تهران به تدريج شکل می گيرد.
دو کشور روسيه و چين دارای روابط اقتصادی گسترده با ايران هستند و در عين حال نسبت به گسترش نفوذ ايالات متحده در منطقه احساس نگرانی می کنند.
چين، که بخشی از نياز نفتی خود را از ايران تامين می کند، توسل به صدور قطعنامه های سختگيرانه را گامی نامناسب توصيف کرده و روسيه صرفا به درخواست از ايران برای دست زدن به اقداماتی جدی برای کسب اعتماد بين المللی بسنده کرده است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.