02.05.2006

قطعنامه الزام آوری در باره ايران منتشر می‌شود

بی‌بی‌سی:
هماهنگی اعضای دايم شورای امنيت برای موضعگيری موثر شورا ضرورت دارد
مقامات فرانسوی و آمريکايی گفته اند که دولتهای اروپايی که در اجلاس پاريس شرکت دارند و در باره برنامه هسته ای ايران صحبت می کنند تمام سعی خود را خواهند کرد تا اقدامی الزام آور در شورای امنيت به تصويب برسد.
پنج عضو دايمی شورای امنيت همراه با آلمان در پاريس مشغول مذاکره اند تا به موضع واحدی در باره نحوه برخورد با ايران برسند.

اين اولين ديدار قدرتهای اصلی در شورای امنيت پس از ارائه گزارش آژانس بين المللی انرژی اتمی به شورا در روز جمعه است. اين گزارش حاکی از نقض دستور سازمان ملل برای توقف برنامه غنی سازی هسته ای در ايران بود.

نيکولاس برنز معاون وزير خارجه آمريکا گفت که وی انتظار دارد اروپايی ها قطعنامه ای را پيشنهاد کنند که بر اساس فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد، تهديد به تحريم های اقتصادی و نظامی را در بر داشته باشد.

اما او تاکيد کرد که تلاشهای ديپلماتيک برای حل بحران هنوز ادامه دارد.

وزير خارجه ايران: “چين و روسيه مخالف تحريم”

اما منوچهر متکی وزير خارجه ايران در گفتگويی با روزنامه کيهان چاپ تهران گفته است که دو عضو دايمی شورای امنيت يعنی روسيه و چين رسما به ايران گفته اند که با تحريم و همينطور حمله نظامی عليه ايران مخالفت خواهند کرد.

خبرگزاری آسوشيتدپرس نيز از قول رئيس کميته امور خارجی پارلمان روسيه روز سه شنبه اعلام کرد که مسکو با تحريم ايران در اين مرحله موافق نيست.

به نظر کنستانين کوساچف تحريم بايد پس از يک ضرب الاجل جديد به ايران و در صورت بی نتيجه ماندن آن، مورد بحث قرار گيرد.

با اينهمه، کاخ سفيد در واکنشی به اظهارات وزير خارجه ايران گفته است که ترديد دارد ايران از روسيه يا چين اطمينان گرفته باشد که با مساله تحريم مخالفت خواهند کرد.

کاخ سفيد: “آمريکا و روسيه موضع واحدی دارند”

اسکات مک للان سخنگوی کاخ سفيد گفت که يک روز پيشتر پرزيدنت بوش با رئيس جمهوری روسيه گفتگوی تلفنی “خوبی” داشته است و هر دو رهبر در اين موضع همنظر بوده اند که لازم است اطمينان حاصل شود که ايران به بمب اتمی دست نخواهد يافت.

“ما همگی در اين هدف متحد هستيم که از اينکه رژيم ايران توانايی توليد سلاح اتمی به دست آورد جلوگيری کنيم.”

روز دوشنبه، 1 می، جورج بوش، رييس جمهوری آمريکا، ضمن تماس تلفنی با ولاديمير پوتين، رييس جمهوری روسيه، بر اهميت جلوگيری از دستيابی ايران به تسليحات اتمی تاکيد ورزيد و خواستار همگامی روسيه در اقدامات بين المللی در اين مورد شد.

دو کشور روسيه و چين دارای روابط اقتصادی گسترده با ايران هستند و در عين حال نسبت به گسترش نفوذ ايالات متحده در منطقه احساس نگرانی می کنند.

چين، که بخشی از نياز نفتی خود را از ايران تامين می کند، توسل به صدور قطعنامه های سختگيرانه را گامی نا مناسب توصيف کرده و روسيه صرفا به درخواست از ايران برای دستزدن به اقداماتی جدی برای کسب اعتماد بين المللی بسنده کرده است.

وزيران خارجه اعضای شورای امنيت به همراه آلمان در ماه فوريه نيز در لندن تشکيل جلسه دادند و پس از صدور بيانيه شورای امنيت در ماه مارس نيز به منظور رسيدگی به نحوه اجرای آن مذاکراتی را در آلمان برگزار کردند.

گزارش مديرکل آژانس که هفته گذشته به شورای امنيت ارسال شد براساس بيانيه غير الزام آور ماه مارس شورای امنيت تهيه شده که در آن از ايران خواسته شده بود تمامی فعاليت های مرتبط با غنی سازی اورانيوم را متوقف کند، گزارش های جامع و کاملی از برنامه های هسته ای خود به آژانس ارايه دهد و برای حل بحران کنونی به مذاکره باز گردد.

اطمينان دهی ايران به کشورهای حوزه خليج فارس

در همين حال علی لاریجانی مذاکره کننده ارشد هسته ای ايران روز دوشنبه (2 می) با شیخ خلیفه بن زاید آل نهیان حاکم امارات و شیخ محمد بن راشد آل مکتوم نخست وزیر امارات و حاکم دوبی در ابوظبی دیدار و گفت و گو کرد.

در این دیدار حاکم امارات متحده عربی بر موضع کشورش مبنی بر خاورمیانه ای عاری از سلاحهای هسته ای و کشتار جمعی تاکید کرده است. دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نیز بر موضع صلح آمیز کشورش تاکید کرده و سطح ایمنی در تاسیسات هسته ای ایران را کاملا قابل اطمینان خوانده است.

چندی پیش شیخ عبدالله بن زاید وزیر خارجه امارات متحده عربی درباره عواقب زیست محیطی برنامه هسته ای ایران ابراز نگرانی کرده بود و گفته بود که ایران باید در باره ایمنی در تاسیسات هسته ای اش تضمین کافی بدهد.

این موضع چندین بار در نشست کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس نیز مطرح شد ولی اخیرا ایران سعی کرده است تا نظر کشورهای اعضای این شورا را جلب کند.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates