اخلاق وبلاگ نویسی
روز:
علی افشاری
وبلاگ نویسی عرصه ای ارزشمند و دارای پتانسیل های بالا در فضای رسانه ای امروز است. از یک طرف محدودیت سانسور و دخالت ساختار سلطه در آن به میزان چشمگیری کمتر است و از طرف دیگر قابلیت دسترسی آن نسبت به سایر رسانه های شنیداری و دیداری خیلی بالاتر است. بنابراین هر فرد با استفاده از وبلاگ نویسی به آسانی می تواند فضایی برای ارتباط با مخاطب پیدا کند. به ویژه آنکه در ایران، تلویزیون ملک انحصاری حکومت است و تنها جریانات مورد دلخواه حاکمیت در آن می توانند نقش آفرینی کنند. حوزه مطبوعات هم با توجه به محدودیتهای ساختاری و عدم وجود آزادی مطبوعاتی فضایی بسته است که جمع کمی می توانند در آن فعالیت کنند. چون مطبوعات در جامعه توسعه نیافته ایران غیر حرفه ای بوده و بیشتر وابسته به احزاب و گروههای سیاسی نزدیک به ساختار قدرت می باشند. همچنین تعداد کم روزنامه ها و پر هزینه بودن راه اندازی مطبوعات نیز مجال زیادی به مشتاقان نمی دهد و از همه مهمتر حتی اگر با هزار زحمت امکان نشر مطلبی هم باشد، سقف سانسور و سیاستهای مسئولین مطبوعاتی مانع بزرگی است که سخنان دلخواه بیان شود.
با این توضیحات و البته اگر فیلترینگ اجازه دهد، عرصه وبلاگ نویسی بستر ارزشمندی برای ارائه دیدگاه و نظرات گوناگونی است که می توانند به سهولت و با هزینه کم به تولید ایده و محتوی بپردازند، مناسبات حاکم در حوزه سیاست، اقتصاد، فرهنگ و هنر را به چالش بکنند، آگاهیهای عمومی را افزایش دهند، اطلاع رسانی کنند، و فضایی برای بهبود روابط اجتماعی و دوستی ها فراهم سازند.
در این میان آنچه این گنجینه را حفظ می کند و بر ارزش و دستاوردهایش می افزاید، تعهد فعالین وبلاگ نویس به حفظ چهارچوب ها، اخلاق و اصول انسانی است. میدان دادن به غرض ورزی ها، کینه توزی ها، ترور شخصیت و تجاوز به حریم خصوصی و فردی افراد، تهدیدات بزرگی هستند که می توانند پتانسیل سازنده وبلاگ نویسی را تباه سازند و در مخاطبین بی انگیز گی و بدبینی ایجاد کنند. دانستن حق مردم است و نقد بی رحمانه و اصولی با تخریب و طرح دعاوی بی استناد و خروج از دایره اخلاق متفاوت است.
تصور می شود دست هایی عامدانه در تلاشند با توزیع ویروسهای تخریب گر فضای وبلاگ نویسی را به بیراهه هدایت کنند. یکی از مهارت های سیستم های امنیتی انتقال حرفها و برنامه های شان از زبان و ادبیات دیگرانی است که خواسته یا ناخواسته به دام افتاده اند. طبیعی است می کوشند مسائلی را که توان پاسخگویی مستقیم آن را در فضای علنی و رسمی ندارند، با سوء استفاده از خصلت غیر الزامی بودن شناخته بودن هویت وبلاگ نویس، آزادی عمل و محفوظ نبودن حریم حقوقی و حقیقی افراد در آن دنبال کنند.
بنابراین شایسته است فعالین محترم وبلاگ نویسی بخصوص آنهایی که در این زمینه پیش گام و پیش کسوت هستند به این امر مهم عنایت کنند و با تنظیم منشور اخلاقی فضای مجازی با حفظ ماهیت آزاد نویسی وبلاگ و پای بندی همگان به آن مانع از آن شوند که جامعه از نعمت و مزایای این عرصه اطلاع رسانی و آگاهی بخشی نوپا محروم شود. آزادی عمل در نگارش مطالب مورد دلخواه ضمن رعایت باورهای اخلاقی و ممانعت از بکار گیری الفاظ ناپسند و ناهنجار و حفظ حقوق شهروندی و فردی افراد کلید رشد و موفقیت در دنیای وبلاگ می باشد .
پیام برای این مطلب مسدود شده.