18.04.2006

پایان کنترل هژمونیک دولت احمدی نژاد بر روندهای اقتصادی

پیک ایران:
آسیانیوز- وقتی بلافاصله پس از انتخاب رییس جمهوری فعلی ایران شاخصهای بورس سقوط کرد و همه کارشناسان اقتصادی با حساسیت بورس به ورود رییس جمهور جدید نسبت به افزایش تورم و بازگشت سندروم بیماری اقتصادی ایران هشدار دادند ، بسیاری از مردم و برخی از محافظه کاران پیروز انتخابات، این افت شاخص را به توطئه کارشناسان دولت پیشین نسبت دادند.
طرح تثبیت قیمتها که توسط اکثریت محافظه کار مجلس به میان آمده بود و با شعارهای دولت کنونی نیز منطبق بود در آن زمان بسیاری از رای دهندگان به دولت جدید را متقاعد کرد که تیم اقتصادی دولت جدید قصد دارد به راستی معضل دایمی اقتصاد بیمار ایران را حل کند.
اما بر خلاف همه دورانهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی ، یک شاخص مهم در بازار تهران به این تحولات واکنش منفی نشان نداد و بازار غیر رسمی ارز در ایران در آرامش نسبی قرار داشت.
این مهم اما دلیل دیگری نیز داشت . دولت 8 ساله خاتمی توانسته بود نرخ ارز را یکدست کند و خود را از چند قیمتی آن نجات دهد و از سوی دیگر به مدد درآمدهای نفتی نوسانات آن را در بازار کنترل کند.
این برای اولین بار بود که پیوند سنتی ارز و تورم در جامعه از بین رفته بود و پس از آن نیز به مدد همین درآمدهای سرشار نفتی در نرخ ارز تفاوت چشمگیری اتفاق نیافتاد.
اما به موازات کنترل نرخ ارز ، بازار سکه و طلا به موازات متلاطم شدن وضعیت ثبات در بازار مالی و پولی و ارزی ناگزیر شد و از نرخ سکه رسمی از 970 هزار ریال به حدود 2 میلیون ریال رسید .
در حال حاضر قیمت طلا و سکه در بازار تهران در پیوند با موضوعات سیاسی و همچنین در ارتباط با قیمت جهانی این فلز کمیاب ، رو به تصاعد است و به موازات آن نرخ تورم را در جامعه را افزایش می دهد.
نگاهی به تحولات بازار طلا در تهران نشان از پایان کنترل هژمونیک دولت احمدی نژاد بر روندهای اقتصادی بازار دارد و بازار به تدریج به ویروس هسته ای موجود در ایران واکنش نشان می دهد.
تب طلا در ایران به گونه ای بیسابقه بالا گرفته است. دیروز دوشنبه بهای هر سکه بهار آزادی طرح قدیم که در آغاز گشایش بازار تهران صد و هفتاد هزار تومان بود، در مبادلات عصر مرز دویست هزار تومان را پشت سر گذاشت و حتی تا 215 هزار تومان نیز پیش رفت.
جهشی چنین سریع، که گویا از آغاز ضرب سکه بهار آزادی تاکنون سابقه نداشته، مهم ترین موضوع اقتصادی مورد بحث رسانه های بامداد امروز تهران است. روزنامه های هوادار دولت، از جمله همشهری چاپ تهران، بالا گرفتن تب طلا را ناشی از اوجگیری بهای فلز زرد در سطح جهانی می دانند.
راست است که بهای جهانی طلا از اوجی به اوج تازه میرود و تنها طی یکماه گذشته با یک افزایش یازده در صدی به هر اونس 613 دلار رسیده است.
با این حال افزایش بهای طلا در سطح جهانی به دشواری می تواند اوجگیری دستکم بیست در صدی سکه بهار آزادی را، آنهم تنها طی مدت یک روز، توضیح دهد. جهش چشمگیر تقاضای طلا در ایران عمدتا از فعل و انفعال های اقتصادی درون کشور سرچشمه میگیرد که مهم ترین آنها، همانگونه که شماری از تحلیلگران در رسانه های بامداد امروز تهران نیز بر آن تاکید کرده اند، اوجگیری نقدینگی است. بخش مهمی از این نقدینگی، با مصوبه اخیر شورای پول و اعتبار جمهوری اسلامی در زمینه کاهش نرخ بهره، در پی بازار های سود ده دیگری بر آمده است.
در شرایط کنونی ایران، فعالیت تولیدی زمینگیر شده و توانایی جذب نقدینگی را ندارد. به علاوه نه بازار سهام چنگی به دل میزند و نه بازار های ارز و مسکن. باقی می ماند بازار طلا که چشم انداز آن در سطح جهانی نیز امید بخش به نظر می رسد.
کارشناسان بر این باورند که با توجه به رویداد های احتمالی در فضای بین المللی و درونی جمهوری اسلامی، تب فلز زرد می تواند در آینده به ارز، زمین و مسکن نیز سرایت کند.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates