15.05.2003

خاتمي: مذاكرات ايران و آمريكا در ژنو‏، دو سال قبل شروع شده است

رئيس جمهوري اسلامي ايران در سومين روز ديدار خود از لبنان، در هتل محل اقامت خود در بيروت، در يك كنفرانس مطبوعاتي و راديو – تلويزيوني شركت كرد و به پرسش‌هاي خبرنگاران داخلي و خارجي پاسخ گفت.

در اين همايش خبري كه در هتل «فينيسيا» بيروت برگزار شد، دهها خبرنگار، فيلمبردار و عكاس از خبرگزاري‌ها، تلويزيون‌ها و مطبوعات داخلي، خارجي و بين‌المللي حضور داشتند.

سخنان خاتمي همزمان به زبان‌هاي عربي، انگليسي و فرانسوي ترجمه مي‌شد.

شبكه‌هاي ماهواره‌اي عربي منطقه پيش از ظهر ديروز كنفرانس مطبوعاتي سيد محمد خاتمي رياست جمهوري اسلامي ايران را به طور كامل و زنده پخش كردند.

خاتمي در اين كنفرانس مطبوعاتي به تشريح مواضع جمهوري اسلامي ايران نسبت به مسائل منطقه از جمله حزب‌الله لبنان، فلسطين، عراق و افغانستان پرداخت.

خاتمي گفت: هميشه براي من ديدار با اصحاب مطبوعات و رسانه‌هاي گروهي لذتبخش بوده است.

رئيس جمهوري اسلامي ايران گفت: من با شما خبرنگاران كه مسؤوليت مهمي در اطلاع‌رساني داريد ديدار مي‌كنم و در كشوري سخن مي‌گوييم كه كانون ارج نهادن به قلم و آزادي است.

خاتمي پيش از آغاز پرسش‌هاي خبرنگاران گفت: با توجه به مسؤوليت و نقش مهم اصحاب فرهنگ و رسانه‌هاي گروهي در دنيا، خود من براي مدتي در يكي از بزرگترين روزنامه‌هاي ايران كار كردم، از همين رو احساس مي‌كنم كه مأموريت‌ رسانه‌‌هاي جمعي و ارائه حقايق در آگاه كردن عموم نقش مهمي دارند.

رئيس جمهوري اضافه كرد: يكي از امتيازهاي لبنان آزادي بيان و طرح افكار و انديشه‌هاست و من خوشحالم كه فرصتي به دست آمد تا از اين كشور ديدن كنم.

خاتمي خاطرنشان ساخت: قدرداني خود را از رئيس جمهوري، دولت و مردم لبنان اعلام مي‌كنم و اميدوارم كه با توجه به شرايط حساس كنوني در خاورميانه، اين ديدار زمينه پيوند هر چه بيشتر ايران و لبنان را فراهم كند.

در نخستين پرسش، خبرنگار روزنامه لبناني اللواء پرسيد، حقيقت گفت‌وگوهاي ايران و آمريكا در ژنو كه منجر به معامله تصفيه سازمان مجاهدين خلق (منافقين) در برابر عدم دخالت ايران در عراق شد، چيست؟

رئيس جمهوري خاطرنشان ساخت: هيچ مسأله تازه‌اي در مورد آمريكا روي نداده است و آنچه كه در ژنو از دو سال پيش تاكنون و زير نظر سازمان ملل در جريان است، به ويژه در مورد مسائل افغانستان، همچنان اين گفت‌وگوها ادامه دارد.

خاتمي افزود: نكته‌اي كه باعث تعجب من است اينكه طرح چنين موضوعاتي كه ايران و آمريكا در حال مذاكره هستند مرا شگفت‌زده مي‌كند. مذاكره از دو سال پيش آغاز شده و ارتباطي به برقراري روابط سياسي ميان دو كشور ندارد. شما مي‌دانيد كه اختلاف‌هاي ايران و آمريكا بسيار ريشه‌اي است و سياست‌هاي آمريكا به گونه‌اي است كه توافق با آن مشكل است.

سياست ما در قبال عراق سياست آشكار و واضحي است. ما مشكلاتي را با رژيم صدام حسين داشتيم و همچنين با جنگ عليه عراق مخالف بوديم و الان هم معتقديم مشكل عراق با استقرار صلح در آن كشور به ايجاد ثبات در منطقه منجر خواهد شد و اميدواريم كه مشكل عراق به دست مردم آن كشور حل و فصل شود و حكومتي روي كار بيايد كه بر معيارهاي دموكراسي استوار باشد.

رئيس‌جمهوري، سياست‌ها و برخوردهاي دوگانه آمريكا با مسايل مختلف را مورد انتقاد قرار داد و تلويحا‌ً درباره ادعاهاي آمريكات عليه ايران گفت، كشوري(ايران) كه هيچگاه دنبال سلاح شيميايي نبوده، (از جانب آمريكا) زيرفشار قرار مي‌گيرد اما كسي كه (رژيم صهيونيستي) با در اختيار داشتن صدها كلاهك اتمي و سلاح مخرب تهديدي عليه منطقه و بشريت است، نه تنها مورد اعتراض نيست بلكه مورد تأييد نيز قرار مي‌گيرد.

اما در مورد گروه تروريستي ايراني در عراق بايد بگويم كه ما در اين مورد اعتراض‌هايي را عليه آمريكا داشتيم ولي متأسفانه آمريكا پس از اشغال عراق توافق‌هايي را با اين گروه تروريستي داشته است ولي اميدواريم كه آمريكا در اين زمينه تأمل و انديشه بيشتري بكند.

خاتمي اضافه كرد: اين گروه تروريستي يكي از بزرگترين جريان‌هاي تروريستي است و در حقيقت توافق آمريكا با آن گروه نحوه نگرش آن كشور در زمينه تروريسم را روشن مي‌سازد.

خبرنگار تلويزيون «الجزيره» از خاتمي رئيس جمهوري پرسيد، اشاره كرديد به احترام ايران به مواضع لبنان در مورد مقاومت، حال جاي طرح اين پرسش است كه ايران در مقام عمل چگونه به اين تصميم لبنان احترام مي‌گذارد؟

خاتمي پاسخ داد: مقاومت لبنان حماسه تاريخي و پيكاري براي استقلال‌طلبي در برابر اشغالگران بوده است. مقاومت اين كشور به همه مردم لبنان تعلق دارد و من به مردم اين كشور تبريك مي‌گويم و معتقدم اگر قوانين بين‌المللي توسط همه كشورها اجرا شود جايي براي اشغالگري نيست.

خاتمي اضافه كرد: ولي متأسفانه ما شاهد چنين مسائلي نيستيم و از همين رو اشغال بخش‌‌هايي از سرزمين سوريه، فلسطين و لبنان را مشاهده مي‌كنيم و رژيم صهيونيستي همچنان بر سياست اشغالگري خود اصرار مي‌ورزد.

بنابراين مقاومت در برابر اشغالگران حق طبيعي و يك تكليف ملي است و لبنان نيز بر اثر مقاومت توانست دشمن تجاوزگر را از مرزهايش عقب براند اما همچنان بخشي از زمين‌هاي لبنان زير اشغال است و تا زماني كه وضع اين‌گونه باشد مقاومت عليه اشغالگر قابل تقدير و احترام است.

بنابراين، ما مقاومت مردم لبنان را مقاومت قهرمانانه مي‌دانيم و معتقديم تا زماني كه اشغالگري در جهان وجود دارد مقاومت نيز خواهد بود.

خبرنگار روزنامه «النهار» پرسيد: آقاي رئيس جمهور، جنابعالي تهديدهاي آمريكا عليه ايران، سوريه و لبنان را محكوم كرديد آيا در مذاكرات خود با مقام‌هاي لبناني درباره چگونگي رويارويي با اين تهديدها گفت‌وگو كرديد؟ به ويژه بيشتر تهديدهايي كه عليه لبنان مي‌شود به جمع‌آوري سلاح از دست حزب‌الله باز مي‌گردد.

خاتمي گفت: آنچه در منطقه ما تهديد شمرده مي‌شود وجود اسرائيل است كه ده‌ها سلاح اتمي و صدها سلاح كشتار جمعي در اختيار دارد و تاكنون به توافق‌هاي بين‌المللي در مورد منع توليد و گسترش سلاح‌هاي كشتار جمعي نپيوسته است.

آمريكا هم كه شعارهايي عليه نگهداري سلاح‌هاي كشتار جمعي سر مي‌دهد در برابر اسرائيل نه‌تنها موضعي در پيش نگرفته بلكه از آن حمايت نيز مي‌كند. اگر مسأله خلع سلاح مطرح شود بايد اسرائيل را كه داراي سلاح‌هاي شيميايي و بيولوژيك است خلع سلاح كرد. آمريكا در مدت اخير تهديدهاي گسترده‌اي عليه بسياري از كشورها داشته و اين تهديدها را عليه ايران، سوريه و لبنان مطرح مي‌كند.

مشكل دولت آمريكا اين است كه نمي‌خواهد ميان مقاومت مشروع و تروريسم تفاوت بگذارد و تا زماني كه اين مشكل وجود داشته باشد اين اختلافات نيز با آمريكا وجود خواهد داشت.

رئيس جمهوري اضافه كرد: ما با سوريه و لبنان روابط حسنه داريم و اين روابط به معناي دخالت در امور داخلي اين كشورها نيست و حزب‌الله هم در حقيقت بخشي از نيروي دفاعي لبنان شمرده مي‌شود.

خاتمي گفت: من مطمئنم تا زماني كه تهديد عليه مردم لبنان وجود داشته باشد امكان ندارد آنان خود را از وجود حزب‌الله محروم كنند و ما بارها گفته‌ايم كه در امور داخلي هيچ كشوري دخالت نمي‌‌كنيم.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates