تاثیر سیاستهای تنش زا و غلط دولت بر اقتصاد متزلزل ایران
روز:
پی آمدهای اوج گیری مناقشه هسته ای افزایش بهای طلا و ارز، رکود بورس و مسکن
در حالی که نگرانی از بحران هسته ای تاثیر غیرقابل انکار بر شرایط اقتصادی کشور گذاشته است مسوولان دولتی امیدوارند با تبلیغاتی که در مورد غنی سازی اورانیوم آغاز کرده اند بتوانند از فشار نگرانی ها بر بازار بکاهند. اما در همین حال افزایش بهای طلا و ارز، رکود بورس و مسکن نشانه های منفی است که از سوی بازار می رسد.
یک کارشناس بازار در گفتگوئی با روز اظهار داشت که در ماه های اخیر دولت با توجه به ذخایر فراوان ارزی توانسته است نرخ ارز را مهار کند و مانع از افزایش آن شود و ادامه این سیاست، در حالی که تقاضا به شدت افزایش یافته، نیاز به کسب مجوزهای لازم خواهد داشت.
به گفته این کارشناس رکود معاملات سهام، و توقف کامل مسکن که به طور بی سابقه ای در هشت ماه گذشته رخ داده است نمونه های آشکاری است از تاثیر روانی تندروی های حاکم بر سیاست های کشور.
بنا به گزارش خبرگان بازار تهران تقاضای طلا در بازار روزافزون است به طوری که تدبیرهای بانک مرکزی که با عرضه هر روزه هزاران سکه و فروش شمش طلا هم نتوانسته از این روند جلوگیری کند. با این که روزنامه های تهران از ربط دادن این تحولات بازار به سیاست خارجی منع شده است اما روز چهارشنبه همشهری نوشت که افزایش بهای طلا با توجه به جو روانی حاكم بر بازار حول تحولات پرونده هسته ای ایران و كاهش نرخ سود تسهیلات بانكی كه به كاهش سود سپرده ها نیز منجر می شود، رخ داده و صاحبان سرمایه های كوچك به خرید طلا رو آورده اند.
در هفته های اخیر تقاضای خرید سكه در بانك كارگشایی نیز كه هر هفته اقدام به فروش سكه می كند نیز افزایش یافته است.
رئیس بانك كارگشایی در این زمینه می گوید: برای کنترل بازار ابن بانک به حراج های روزانه سکه طلا سرعت بخشیده و تقاضا برای خرید سكه در بانك كارگشایی به شكل قابل توجهی افزایش یافته است. رقابت شدید برای حضور در حراج سكه موجب شد تا روز گذشته ۱۰۷ بسته (۱۰۰ تایی) انواع مسكوكات در بانك كارگشایی حراج شود این در حالیست كه در حراج روز شنبه هفته جاری ۱۳۴ بسته سكه حراج شده بود.
در آخرین جلسه بانك كارگشایی نرخ پایه بانك مركزی برای سكه بهار آزادی طرح جدید یك میلیون و ۴۵۳ هزار و ۵۰ ریال بود كه قیمت میانگین فروخته شده در حراج یك میلیون و ۵۱۷ هزار و ۷۰۰ ریال بود قیمت سه شنبه سكه بهار آزادی طرح جدید نسبت به حراج قبل ۴۳/۸ درصد افزایش نشان داد.
در مورد رکود بورس کارشناسان به بلاتکلیفی اداری حاکم بر این موسسه تاکید دارند. مطابق قانون می باید سازکار جدید بورس اوراق بهادار تا دوم فروردین اجرا شود. اما تاکنون هیچ اتفاقی نیفتاده است و مدیران تعیین شده احمدی نژاد همچنان برخلاف قانون شرایط را متوقف کرده اند. گفته می شود یکی از دلایل این توقف خلاف قانون پوشیده ماندن رکودی است که بر بازار بورس حاکم شده است.
حیدر مستخدمین حسینی، رییس هیات مدیره بورس ضمن ابراز نگرانی از خلا قانونی كنونی در بازار سرمایه، از اقدامات برخی از شركتها و افراد حقیقی و حقوقی گفت: “تداوم چنین وضعیتی، اختلالاتی را در بازار سرمایه ایران ایجاد خواهد كرد.”
کارشناسان معتقدند حتی پس از پانزده روز مهلت قانونی هم هیچ امیدی به تحولی نیست و باید چشم انتظار بود و دید كه مسؤولان كشور در این 15 روز باقی مانده چه خواهند كرد؟
در این میان نگرانی ها درباره رکود بازار مسکن جدی است. به طوری که برخلاف پیش بینی مقامات دولتی و سازمان برنامه اعلام وام های گسترده و حتی شروع به پرداخت آن ها هیچ رونقی را در بازار مسکن به وجود نیاورده و با وجود چهار میلیون کمبود مسکن در کشور، در نیم سال گذشته مسکن و به تبع آن صنایع ساختمانی دوران رکود سختی را طی می کنند.
بهاء الدین ادب نماینده سابق مجلس روز چهارشنبه در مقاله ای در روزنامه سرمایه نوشت اگر چالش هستهای ایران در مسیر حل و فصل قرار گیرد و این خوشبینی به وجود آید كه فرجام مناقشهء هستهای ایران به تشدید فشار بینالمللی منتهی نخواهد شد، بخش مسكن نیز در قیاس با سال 84 از وضعیت بهتری برخوردار خواهد شد و دوران ركود ادواری آن خاتمه خواهد یافت.
به گفته این کارشناس با توجه به اتفاقات اخیر بازار سرمایه و بورس كه در حالت طبیعی، قسمتی از سرمایههای بخش خصوصی را به بازار مسكن هدایت میكند، فرصتهای جدیدی به وجود آمده است كه میتواند از عوامل تاثیرگذار در رونقیابی بازار مسكن باشد، زیرا در وضعیتی این چنینی بخش مسكن نسبت به دیگر بخشهای اقتصادی قابل دسترسیتر بوده و از بازده قابل توجهی برخوردار است.
اما همه این ها موکول به روشن شدن تکلیف بحرانی است که در روزهای اخیر با تبلیغات وسیع مربوط به دستیابی به تولید سوخت و بزرگ نمائی آن در داخل وسعت گرفته است.
کارشناسان معتقدند تنها زمینه ای که تاکنون بانک مرکزی و دولت موفق به مهارش شده اند نرخ ارزست. و این امر نیز با سرازیر شدن ارزهای دولتی به بازار به دست آمده است. ورنه بنا به پیش بینی کارشناسان خبره به قاعده باید نرخ هر دلار در شرایط حاضر به حدود هزار و دویست تومان رسیده باشد.
رسانه های تحت کنترل دولت، در عین سکوت درباره نشانه های منفی بازار داخلی، در هر فرصت از افزایش بهای نفت در بازار های جهانی با شادمانی خبر می دهند و در ذهن مردم عادی می کارند که دوران رونق و پولداری فرارسیده است. در حالی که در همین فاصله بنا به سیاستی تعیین شده دولت دست به کار خرید و واردات گسترده ای در همه زمینه هاست. نگرانی تولید کننده خودرو و سایر اقلام وارداتی که به وفور وارد گمرگ شده از همین روست.
در همین زمان منابع معتبر بین المللی خبر داده اند که ایران درست دو سال بعد از اعلام خودکفائی در زمینه تولید گندم و در زمانی که جشنی هم در دولت خاتمی به همین جهت برپا شده بار دیگر به عنوان خریداری بزرگ در بازار گندم جهان ظاهر شده است. این در حالی اتفاق می افتد که خشگسالی هم درکار نبوده است. احتمال داده می شود که به جز نیاز داخلی و کمبود تولید، ذخیره سازی کالاهای اساسی مانند گندم هم در دستور کار باشد.
نشریات اقتصادی جهان خبر داده اند که ورود پرحجم ایران به بازار گندم چهان به این بازار رونق داده و قیمت ها را بالا برده است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.