رقابت آمریکا با اروپا، و رقابت اروپا و آمریکا با چین و روسیه بر سر چگونگی مقابله با برنامه اتمی حکومت ایران
رادیوفردا:
وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا امروز دوشنبه پیشنهادی را تحت مطالعه دارند که از سوی هاویه سولانا مسئول سیاستگذاری اتحادیه اروپا مطرح شده است. به نظر می رسد در این پیشنهادات جز خودداری از صدور روادید برای برخی از مقامات جمهوری اسلامی از جمله کارشناسان هسته ای، نکته تازه ای وجود ندارد. آقای سولانا در واکنش نسبت احتمال حمله نظامی آمریکا به ایران گفت: اروپا هر نوع اقدام از این نظیر را مردود می شمارد. دکتر سعید محمودی استاد حقوق بین الملل در سوئد خطر حمله نظامی آمریکا به ایران را جدی می داند و می گوید: یکی از علل اصلی اصرار اتحادیه اروپا این است که تا آنجایی که می شود نقش آمریکا را کنترل کند. اما دکتر شهرام چوبین از انستیتوی مطالعات استراتژیک ژنو معتقد است آمریکا از حربه تهدید به اقدام نظامی به این دلیل استفاده می کند که به چین و روسیه یادآوری کند ادامه اقدامات دیپلماتیک و تعامل با ایران بسیار مهم است.
فريبا مودت
امروز دوشنبه وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ گردهم آمدند تا پیشنهادهای هاویه سولانا مسئول سیاستگذاری اتحادیه را در ارتباط با بحران هسته ای ایران مورد بحث قرار دهند. گفته می شود این پیشنهادها حرکتی برای تعیین موضع آتی اتحادیه در صورت ادامه فعالیت غنی سازی اورانیوم از سوی ایران است.
فریبا مودت (رادیو فردا): امروز دوشنبه وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا پیشنهادی را تحت مطالعه دارند که از سوی هاویه سولانا مسئول سیاستگذاری اتحادیه اروپا مطرح شده است. به نظر می رسد در این پیشنهادات جز خودداری از صدور روادید برای برخی از مقامات جمهوری اسلامی از جمله کارشناسان هسته ای، نکته تازه ای وجود ندارد.
البته هنوز متن کامل پیشنهادهای آقای سولانا در اختیار عموم قرار نگرفته و سخنگوی او نیز تا این ساعت از مصاحبه با خبرنگاران خودداری کرده است، اما در مجموع این حرکت از سوی اتحادیه اروپا هرچند از چند هفته قبل و در تدارک خودداری احتمالی ایران از قبول ضرب الاجل شورای امنیت شروع شده، نمایانگر موضع گیری اروپا در مقابل شایعاتی است که بر اساس آن گفته می شود آمریکا قصد دارد ایران را هدف حمله نظامی قرار دهد. امروز آقای سولانا در واکنش نسبت به این مقاله و احتمال حمله نظامی آمریکا به ایران گفت: اروپا هر نوع اقدام از این نظیر را مردود می شمارد.
صدای هاویه سولانا: مقاله نیویورکر را خواندم و فکر می کنم هیچ ارتباطی با واقعیت ندارد. نمی دانم در وزارت دفاع آمریکا چه می گذرد. سطوح مختلفی در وزارت دفاع را می گویم. اما می توانم بگویم هرگونه اقدام نظامی علیه ایران خارج از دستور کار ما است.
ف . م: البته آقای سولانا همچنین افزود که ایران باید در مقابل شورای امنیت دایر بر این که جمهوری اسلامی کلیه فعالیت های هسته ایش را متوقف کند، واکنش مثبت نشان دهد. در غیر این صورت به گفته وی اتحادیه اروپا باید خود را در رویارویی با این موقعیت آماده کند.
جک استراو وزیر امور خارجه بریتانیا جایی میان موضع سختگیرانه آمریکا و برخورد تعامل طلبانه اتحادیه بار دیگر به مخفی کاری های ایران در زمینه فعالیت های هسته ایش اشاره کرد.
صدای جک استراو: ما حق ایران را برای برخورداری از انرژی اتمی غیرنظامی به رسمیت می شناسیم، اما مساله سالهایی است که ایران مخفی کاری کرده و حتی در حال حاضر از انجام خواست های شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی سر باز زده و نگرانی های جامعه بین المللی را درباره امکان سوء استفاده از چرخه غنی سازی اورانیوم نادیده می پندارد.
ف . م: اما این مساله مطرح است که اصولا اتحادیه اروپا از نظر حقوق بین المللی تا چه حد اختیار دارد علیه ایران وارد عمل شود. این سئوال را با دکتر سعید محمودی استاد حقوق بین الملل در سوئد در میان گذاشتم.
دکتر سعید محمودی: وقتی همچین شرایطی پیش می آید، از نظر حقوقی کاملا این امکان برای کشورهای ناراضی یا سازمان ناراضی در این باره هست که اگر بخواهد، تحریم هایی علیه کشوری که از نظر آنها خطاکار حساب می شود، اعمال بکند. به نظر من یکی از علل اصلی اصرار اتحادیه اروپا این است که تا آنجایی که می شود نقش آمریکا را کنترل کند و دست آمریکا را باز نگذارد که هر طور می خواهد در این مساله عمل کند.
ف . م: از دکتر محمودی پرسیدم پس از نظر او علیرغم گفته های هاویه سولانا، حمله نظامی آمریکا علیه ایران ملموس و به واقعیت نزدیک است؟
دکتر سعید محمودی: بله، حتما این ملموس است و جدی هم هست به نظر من و من گمانم این است که در داخل ایران هم این مساله را به طور جدی بررسی کردند و آمادگی برایش دارند، زیرا به هر صورت یک معضلی که در داخل شورای امنیت است، این است که از یکسو روسیه و چین مانع اعمال تحریم علیه ایران هستند و به طور جدی جلوی کار را گرفتند و احتمالا در ادامه نیز این کار را خواهند کرد. و از سوی دیگر هرچه اینها جلوی احتمال تحریم از داخل شورای امنیت را بگیرند، خطر این مساله خواهد بود که آمریکا راسا اقدام کند، همانطور که درباره عراق هم کرد. آنجا هم دقیقا به همین صورت و به همین علت.
ف. م: اما دکتر شهرام چوبین از انستیتوی مطالعات استراتژیک ژنو معتقد است آمریکا از حربه تهدید به اقدام نظامی به این دلیل استفاده می کند که به چین و روسیه یادآوری کند ادامه اقدامات دیپلماتیک و تعامل با ایران بسیار مهم است.
دکتر شهرام چوبین: گزینه نظامی باید همچنان مطرح بماند و گاه به گاه به این منظور استفاده شود تا به روسیه و چین یادآوری کند که دیپلماسی مهم است. تا جایی که تهدید نظامی در کار نباشد، این دو کشور خیلی راحت می توانند بگویند که لحن این قطعنامه را نمی پسندند یا تحریم های محدود را نمی پذیرند و از این قبیل. اما اگر ببینند گزینه نظامی با جدیت مطرح می شود، آن زمان انگیزه لازم برای یافتن راه تعامل و دیپلماسی را خواهند یافت.
ف . م: از سوی دیگر بازرسی هیات اعزامی آژانس بین المللی انرژی اتمی از ایران همچنان ادامه دارد. امروز دوشنبه یک مقام آگاه و نزدیک به آژانس به طور اختصاصی به رادیو فردا گفت: این دور بازرسی از اهمیت بسیاری برخوردار است. مذاکرات به گفته این مقام تا پنجشنبه شب به نتیجه خواهد رسید. اما امروز محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری اسلامی گفت:
صدای محمود احمدی نژاد: بدخواهان و دشمنان ملت ما می دانند که با این هیاهوها، نشست و برخواست ها، با این اخم کردن ها و قیافه گرفتن ها، نمی توانند مانع حرکت ملت ما شوند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.