10.04.2006

سخنرانی مدیر برنامه منع گسترش جنگ افزارهای کشتار جمعی در بنیاد کارنگی آمریکا درباره احتمال حمله نظامی علیه ایران

رادیو فردا: جوزف سیرینسیونه مدیر برنامه منع گسترش جنگ افزارهای کشتار جمعی در بنیاد کارنگی در آمریکا در سخنانی در محل رادیو آزادی، روز شنبه ضمن تایید احتمال حمله نظامی به ایران، درباره گزینه های کم خطرتر در پیش روی دولت بوش در برخورد با برنامه هسته ای ایران سخن گفت. وی گفت: مهمترین خطر دستیابی ایران به سلاح هسته ای، گسترش این جنگ افزار در منطقه و قطعیت یک درگیری اتمی در چنان صورتی است. وی گفت: چهار گزینه نظامی علیه ایران در حد گسترده ای مورد بحث و بررسی قرار گرفته است و با رد گزینه اشغال نظامی ایران به دلیل ناممکن بودن آن، در رد حمله هوایی سنگین به تاسیسات نظامی ایران به دلیل واکنش سخت تهران و حمله هوایی سبک به تاسیسات اصفهان گفت: با این سه راه حل مخالف است. آقای سیرین سیونه اقدام چهارمی را هم بر می شمارد که همانا خرابکاری ماموران اطلاعاتی آمریکا در تاسیسات هسته ای ایران است و می گوید: مقام های دولت بوش با اقدامی هماهنگ برای حمله نظامی به ایران زمینه سازی می کنند.
مريم احمدي (rm) صدا | (wma) صدا [ 7:58 mins ]

سیمور هرش روزنامه نگار آمریکایی در مقاله ای به نقل از منابع آگاه دولت بوش از تصمیم دولت دایر بر احتمال حمله نظامی به ایران خبر داد. در همان حال جوزف سیرینسیونه مدیر برنامه منع گسترش جنگ افزارهای کشتار جمعی در بنیاد کارنگی در آمریکا در سخنانی در محل رادیو آزادی در روز شنبه ضمن تایید احتمال چنان حمله، درباره گزینه های کم خطرتر در پیش روی دولت بوش در برخورد با برنامه هسته ای سخن گفت.
مریم احمدی (رادیو فردا): سیرینسیونه با اشاره به سناریوهای پیش رو از بدترین آنها آغاز کرد.

صدای جوزف سیرینسیونه: از بدترین سناریو آغاز کنیم. اگر همه تلاش ها در حوزه دیپلماسی شکست بخورد چه خواهد شد و بدترین هراسی که تصور می شود آن باشد که ایران به جنگ افزارهای اتمی دست پیدا کند. خطر در اینجا این نیست که ایران با بمب اتمی به آمریکا حمله کند یا به همسایگانش و از جمله اسرائیل یا حتی انتقال این سلاح به گروه های تروریستی. من همه این گزینه ها را بسیار نامحتمل می بینم.

م . ا: اما مهمترین خطر دستیابی ایران به سلاح هسته ای را گسترش این جنگ افزار در منطقه و قطعیت یک درگیری اتمی در چنان صورتی دانست.

صدای جوزف سیرینسیونه: عربستان سعودی چه خواهد کرد، مصر چه خواهد کرد، ترکیه چه خواهد کرد؟ این کشورها اغلب رقیب ایران هستند. یادمان باشد از ملتی شیعی صحبت می کنیم در منطقه ای عرب سنی. عرب سنی های رقیب ایران نمی توانند به ایران اجازه دهند به اهرم های دیپلماتیک نظامی دست پیدا کند. اینها حتی اگر متوجه شوند ایران در مسیر دستیابی به سلاح اتمی است و برنامه ای برای این کار دارد یا به این سلاح دست یافته است، بی درنگ به گزینه اتمی روی خواهند آورد.

م . ا: سیرینسیونه گفت: این امکان هم هست که عربستان سعودی از پاکستان بمب اتمی خریداری کند و به همین سبب باید ایران را متقاعد کرد دست از این برنامه در حال حاضر بردارد.

صدای جوزف سیرینسیونه: این است اهمیتی که در متقاعد کردن ایران وجود دارد که در این لحظه دست به تولید سلاح اتمی نزند. حالا یک گزینه دیگری را در نظر بگیریم و فرض کنیم آمریکا در یکی دو ماه آینده تصمیم بگیرد تلاش های دیپلماتیک با شکست روبرو شده. متقاعد شود که ایران دارای برنامه تولید بمب هسته ای است، یعنی همان باوری که اغلب مقام های بالای دولت آمریکا دارند و به منظور متوقف ساختن برنامه هسته ای ایران، به اقدام نظامی متوسل شود. چهار گزینه نظامی علیه ایران در حد گسترده ای مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

م . ا: سیرینسیونه با رد گزینه اشغال نظامی ایران به دلیل ناممکن بودن آن، در رد حمله هوایی سنگین به تاسیسات نظامی ایران به دلیل واکنش سخت تهران و حمله هوایی سبک به تاسیسات اصفهان گفت: با این سه راه حل مخالف است.

صدای جوزف سیرینسیونه: من به کل با این گزینه ها مخالفم. به نظر من این گزینه ها غیرعاقلانه است و باید این گزینه ها همگی کنار نهاده شود. تا همین اواخر مقام های بریتانیایی هم گفته اند هیچ گزینه نظامی علیه ایران وجود ندارد. نه به این دلیل که نمی توانیم، ما البته قابلیت این را داریم. دلیلیش رویدادهای بعدی است. ایران شش یا هفت واکنش احتمالی دارد که هر کدام به نوبه خود برای امنیت منطقه و جهان فاجعه بار است.

م . ا: جوزف سیرین سیونه با اشاره به مقاله ای در مجله نیویورک تایمز در گذشته گفت: مقام های دولت بر این باورند که دارند واقعیت ها را با عمل خود ایجاد می کنند و یکی از این واقعیت ها تغییر نقشه ژئوپلوتیکی خاورمیانه است. برنامه ای که با حمله به عراق آغاز شده و اکنون نمی توانند متوقفش کنند. آنها تنها نگران برنامه اتمی ایران نیستند و می خواهند رژیم تهران را محدود کنند، وگرنه برای مهار برنامه اتمی ایران گزینه هایی وجود دارد.

صدای جوزف سیرینسیونه: اگر هدف اصلی متوقف سازی برنامه هسته ای ایران باشد، راه های زیاد دیگری نیز وجود دارد. از جمله معامله ای با رژیم کنونی ایران. مذاکره با رژیم ایران. تعامل با جمهوری اسلامی مانند لیبی. تضمین امنیت رژیم در ازای پایان دادن ایران به برنامه هسته ای. اما اگر هدف تغییر رژیم باشد، دیگر نمی شود با آن مذاکره کرد. دیگر مشخص است که دنبال معامله نیستیم و برنامه هسته ای هم هدف نیست. هدف براندازی رژیم است.

م . ا: وی اقدام چهارمی را هم بر می شمارد که همانا خرابکاری ماموران اطلاعاتی آمریکا در تاسیسات هسته ای ایران است.

صدای جوزف سیرینسیونه: آنچه ایران تلاش دارد انجام دهد، بسیار مشکل است، بسیار بسیار دشوار است. برای کشوری در سطح صنعتی و مهندسی ایران که تاسیساتی بسازد، به کار اندازد و حفظ کند که هگزا فلوراید اورانیوم را به گاز تبدیل کند و تاسیسات غنی سازی که هزاران دستگاه گریز از مرکز که ماهها و سالها بدون هیچ عیب و ایرادی کار کنند. در جهان تنها شش کشور تاسیسات تبدیل اورانیوم را دارند و تنها پنج یا شش کشور تاسیسات غنی سازی دارند. کاری که ایران می کند، هدفی بلندپروازانه است. باید انتظار داشت مشکلاتی پیش بیاید.

م . ا: سیرینسیونه اما می گوید: مقام های دولت بوش با اقدامی هماهنگ برای حمله نظامی به ایران زمینه سازی می کنند و می گویند ایران نه تنها با حزب الله لبنان، که با القاعده ارتباط داشته و در عملیات یازدهم سپتامبر و حمله تروریستی به آمریکا دست داشته است.

صدای جوزف سیرینسیونه: یکی از مسائل مورد نگرانی من در امر تصمیم مقام ها در حمله به ایران نحوه مذاکره آنها درباره برنامه هسته ای ایران است و من اکنون شاهد اظهارنظرهای هماهنگ شده وزیر امور خارجه، وزیر دفاع، معاون ریاست جمهوری و رئیس جمهوری هستم. همه و همه تلاش دارند بدان گونه که از منابع اطلاعاتی در هفته گذشته به خارج درز کرد، بگویند ایران ممکن است زودتر از آنچه تاکنون تصور می شده یعنی به فاصله چند ماه و نه چند سال به بمب اتمی دست یابد.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates