01.04.2006

ابراز نگرانی عفو بین الملل از اعدام قریب الوقوع یک زن 33 ساله در ایران

رادیو فردا: سازمان عفو بین الملل نگرانی خود را از اعدام قریب الوقوع یک زن 33 ساله به نام فاطمه حقیقت پژوه که در دفاع از دختر خود شوهرش را به قتل رسانده اعلام کرد و طی یک درخواست اضطراری از مردم ایران خواست از مقامات جمهوری اسلامی تقاضا کنند این زن اعدام نشود. فاطمه حقیقت پژوه، همسر صیغه ای خود را در سال 76 به این دلیل کشت که وی قصد داشت به دختر 15 ساله این زن تجاوز کند. محمد علی دادخواه، حقوقدان در تهران، در مصاحبه با رادیوفردا می گوید که متهم در لحظه دفاع رسمی در دادگاه وکیل تعیینی نداشته و دادگاه در همان لحظه مبادرت به احضار یکی از وکلایی که هیچ آشنایی، پیشینه و اطلاعی از پرونده نداشته و حتی موکل را در زندان ملاقات نکرده بوده می کند که در دادرسی دخالت کند. وی می گوید که نباید حکم اعدام اجرا شود و پرونده باید مجددا مورد رسیدگی قرار گیرد.

جمشید زند (رادیو فردا): سازمان عفو بین الملل نگرانی خود را از اعدام قریب الوقوع یک زن 33 ساله به نام فاطمه حقیقت پژوه که در دفاع از دختر خود شوهرش را به قتل رسانده اعلام کرده و طی یک درخواست اضطراری از مردم ایران خواسته از مقامات جمهوری اسلامی تقاضا کنند این زن اعدام نشود. فاطمه حقیقت پژوه همسر صیغه ای خود را در سال 76 به این دلیل کشت که وی قصد داشت به دختر 15 ساله این زن تجاوز کند. فرین عاصمی در این باره گفتگویی انجام داده با محمد علی دادخواه، حقوقدان در تهران.
فرین عاصمی (رادیو فردا): به گفته فاطمه 33 ساله، همسرش معتاد به مواد مخدر بوده و به او گفته بود در بازی قمار دختر فاطمه را باخته است. یک روز که همسر وی قصد تعرض به دخترش را داشته، فاطمه او را خفه کرده و جسد قطعه قطعه شده اش را در کانال آبی در منطقه ابوذر تهران انداخته است. با وجودی که اعلام شده فاطمه روز چهارشنبه 22 مهرماه در تهران به دار آویخته می شود، اما آنطور که محمد علی دادخواه، حقوقدان می گوید: فاطمه وکیل تعیینی نداشته است.

محمد علی دادخواه (حقوقدان، تهران): تا آنجا که من اطلاع دارم ایشان در لحظه دفاع رسمی در دادگاه وکیل تعیینی نداشته و دادگاه در همان لحظه به علت نقضی که از نگرش آیین دادرسی داشته است مبادرت به احضار یکی از وکلایی که هیچ آشنایی، پیشینه و اطلاعی از پرونده نداشته و حتی موکل را در زندان ملاقات نکرده بوده دعوت می کند که در دادرسی دخالت کند و آن اقدام به دفاع می کند که این اقدام از جهات عدیده خلاف موازین مسلم قانون آیین دادرسی است. از یاد نبریم اگر قانون مجازات قانون بزهکارانه است، قانون آیین دادرسی، قانون بی گناهان است، یعنی مواردی را که قانون تخفیف و استحقاق تخفیف برای فرد است و یا اصلا اقدامش جرم تلقی نمی شود باید در نظر بگیرد. گذشته از این موضوع می دانیم که ایشان در هنگامی به آن مردم حمله کرده که مرد می خواسته به دختر ایشان تجاوز کند. لذا مساله بسیار مهمتری که ذهن را به خودش معطوف می کند، این است که آیا این دفاع این مشروع نبوده؟ با توجه به این که هر ابلاغی در روز ابلاغ و اقدام در زمره موارد احتساب نمی شود و حداقل باید سه روز فاصله باشد و عرف بر این است که وکیل موکل خودش را قبلا ملاقات کرده باشد و عرف از منابع حقوق است، لذا چون این اصول مورد توجه قرار نگرفته، به زعم من از نظر فلسفه حقوق و با توجه به قواعد آیین دادرسی مدنی این دادرسی محل اشکال است و من تصورم بر این باور است که نباید این حکم اعدام اجرا شود و باید مجددا مورد رسیدگی قرار گیرد.

ف . ع : آقای دادخواه اگر فردی در دفاع از خود کسی را به قتل برساند، آیا قانونی داریم که از این فرد حمایت کند؟

محمد علی دادخواه: بله، دفاع مشروع در همین موضع است که اگر کسی در موضع حمله قرار گرفت، به نحوی که نتواند از نیروهای امدادرسان، پلیس کمک بطلبد، قانون این حق را برای آن قائل شده است که به دفاع از خودش بپردازد. البته شرایطی ذکر کرده.

ف . ع : با توجه به این که اعلام شده قرار است خانم حقیقت پژوه روز چهارشنبه اعدام بشود، آیا امکان اعتراض به این حکم یا درخواست تجدید نظر وجود دارد؟

محمد علی دادخواه: با توجه به اختیاراتی که دادیار ناظر اجرای احکام دارد و همینطور با توجه به اختیاراتی که رئیس قوه قضاییه دارد و دادستان کل کشور و دادستان ناظر بر حکم، همه اینها حق دارند که این ایرادها که ایرادهای اساسی است و قواعد اصلی را زیر پا نهاده است، به آن اعتراض کنند و فعلا جلوی حکم را بگیرند تا مجددا مورد بررسی قرار گیرد. دادیار ناظر اجرای احکام مکلف است که در هنگام اعلام آخرین نظریه ببیند که آیا همه ضوابط و قواعد مورد توجه قرار گرفته است یا نه و اگر مورد توجه قرار نگرفته، اعلام کند که باید تجدید نظر شود.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates