پنج عضو دائمی شورای امنيت سازمان ملل و آلمان درباره نحوه برخورد با ایران به توافق نرسيدند
افشین امیرزاده گزارشگر بی بی سی در سازمان ملل متحد – نیویورک
در نيويورک اعلام شد که مذاکرات روز دوشنبه آمريکا، روسيه، چين، بريتانيا، فرانسه و آلمان برای تعيين نحوه مقابله با برنامه های اتمی ايران به نتيجه نرسيده است. در اين جلسه نيکلاس برنز و سرگئی کيسلياک معاونين وزرای خارجه آمريکا و روسيه و مديران کل سياسی وزارت خارجه های آلمان، فرانسه، بريتانيا و چين شرکت داشتند.
هدف از اين مذاکرات چهار ساعته، که در دفتر نمايندگی بريتانيا در سازمان ملل متحد برگزار شد، تدوين يک برنامه راهبردی دراز مدت درباره بحران اتمی ايران پس از آن بود که آژانس بين المللی انرژی اتمی از ايران خواست برای احيای اعتماد بين المللی تمام فعاليت های غنی سازی اورانيوم را به حال تعليق درآورد و به بازرسان آژانس اجازه دهد که بازرسی های گسترده تری از تاسيسات اتمی ايران داشته باشند.
جزئيات مذاکرات روز دوشنبه هنوز اعلام نشده اما ديپلمات ها در سازمان ملل متحد می گويند که اختلافات بر سر متن بيانيه ای که قرار است از سوی رئيس شورای امنيت صادر شود همچنان به قوت خود باقی است.
“تعليق تمام فعاليت های اتمی”
براساس قسمت هايی از پيش نويس اين بيانيه که هفته گذشته در بين خبرنگاران پخش شد، شورای امنيت از ايران می خواهد که هرگونه غنی سازی اورانيوم حتی در سطح آزمايشگاهی برای تحقيقات را متوقف کند.
شورای امنيت همچنين از ايران می خواهد که در ساختن راکتور اتمی که با آب سنگين کار می کند، تجديد نظر کند.
در اين پيش نويس بيانيه رئيس شواری امنيت که توسط بريتانيا و فرانسه تهيه شده است، از ايران خواسته شده که پروتکل الحاقی به معاهده عدم گسترش تسليحات هسته ای (ان پی تی) را فورا تصويب کند و به طور کامل به مرحله اجرا درآورد.
و بالاخره شورای امنيت از ايران می خواهد که برای اعتمادسازی، به طور کامل و شفاف با آژانس بين الملی انرژی اتمی همکاری کند و به بازرسان آژانس اجازه دهد از مناطقی که لازم می دانند، از جمله تاسيسات نظامی بازرسی کنند و با هر کسی که می خواهند صحبت کنند.
در پايان پيش نويس بيانيه از محمد البرادعی، رئيس آژانس بين المللی انرژی اتمی، خواسته شده است که ظرف ۱۴ روز گزارشی تسليم شورای امنيت کند و نشان دهد ايران تا چه حدی به خواست های شورای امنيت و آژانس بين المللی انرژی اتمی عمل کرده است.
مخالفت چين و روسيه
به گفته ديپلمات ها در سازمان ملل متحد، روسيه و چين مخالف هستند که در شرايط فعلی برای ايران محدوديت زمانی يا ضرب الاجل تعيين شود.
ديپلمات های چين و روسيه می گويند که هرگونه مهلت زمانی و اقدام شديد شورای امنيت که احتمالا منجر به اعمال تحريم عليه ايران گردد، باعث خروج ايران از ان پی تی و اخراج بازرسان آژانس از ايران می شود.
روسيه و چين که هردو روابط نزديکی با جمهوری اسلامی ايران دارند، همچنين معتقدند که مسئوليت اصلی کنترل برنامه های هسته ای ايران بايد در دست آژانس باشد و به شورای امنيت منتقل نشود.
در پايان مذاکرات هفته گذشته نماينده چين پيشنهاد کرد که مهلت زمانی برای گزارش آقای البرادعی بين چهار تا شش هفته باشد و گزارش او هم به شورای امنيت و هم به آژانس بين المللی تسليم شود.
شورای امنيت روز سه شنبه جلسه مشورتی ديگری برای بحث بر سر ايران خواهد داشت. اين در حاليست که مقامات جمهوری اسلامی ايران همواره تاکيد کرده اند که برنامه های اتمی ايران صرفا غيرنظامی است و آن کشور در پی تسليحات هسته ای نيست.
پیام برای این مطلب مسدود شده.