12.03.2006

تشدید سیاست منزوی سازی ایران همزمان با افزایش تحرکات دیپلماتیک آمریکا

پیک ایران:
روزنت “روز” ، وحید ثاتبتیان : “اگرچه امریکا می داند هند به منابع انرژی قابل توجهی نیازمند است، اما ایران شریک قابل اعتمادی برای انرژی هند نخواهد بود.” نیکلاس برن، معاون وزارت خارجه امریکا ضمن اعلام این مطلب طی سخنرانی که درخصوص “اتحادیه برای همکاری با هند” کرده ، گفته است هند باید به کشورهای دیگر در کشورهای تازه استقلال یافته چشم بدوزد. ”

درحالی که ایران طی سالهای گذشته تلاش کرده است تا با انعقاد قراردادهای اقتصادی فاصله خود را با هندوستان به عنوان یکی ازکشورهای قدرتمند منطقه کم تر کند، تحرکات دیپلماتیک آمریکا در بین کشورهای همسایه، به تهدید منافع اقتصادی ایران، دامن زده است. برن گفته است “نکته مهم این است که روی ایران نمی توان در دراز مدت حساب کرد.بنابراین توصیه ما به دوستانمان در هند این است که توجه خودرا به دیگر منابع جلب کنند.” این سخن درحالی گفته می شود، که ایران تلاش می کند لوله گاز ایران- پاکستان- هندوستان را به عنوان یکی از طرح های استراتژیک اقتصادی، وارد مراحل نهایی کند. آمریکا پیش از این گفته بود که مداخله ای دراجرای این طرح نخواهد کرد. اما به گفته برخی مقامات نزدیک به کاخ سفید، آمریکا مخالف احداث این خط لوله است. منابع خبری اعلام کرده اند که نشست مشترک ایران، پاکستان وهند هفته آینده (14 و15 مارس) برگزار می شود تا در خصوص نهایی کردن توافق احداث لوله گاز تصمیم نهایی اتخاذ شود. پروژه ای که بیش از 4 میلیارد دلار هزینه خواهد داشت ومی تواند به استحکام روابط هند، ایران وپاکستان منجر شود. این پروژه که درصورت انعقاد سال 2007 آغاز خواد شد تا سال 2011 با احداث 2700 کیلومتر لوله، به پایان خواهدرسید. گفته می شود شرایطی که ایران برای این پروژه به این دوکشورپیشنهاد کرده بسیار وسوسه برانگیز است.

به این ترتیب سفر کاندولیزا راییس وزیر خارجه وپرزیدنت بوش رییس جمهوری آمریکا در فاصله ای بسیار اندک از یکدیگر به کشورهای همسایه ایران، ازکشورهای عربی تا پاکستان وهند، اندک اندک نتایج خود را آشکار می کند. طی این سفر ها کاندولیزا رایس دردیدار با مبارک رییس جمهوری این کشور، از طرح های آمریکا برای منزوی سازی ایران سخن گفته بود. سفر پرزیدنت بوش به هند نیزدرحالی هفته گذشته به اتمام رسید که موضوع ایران یکی از مباحث اصلی او را با رهبران هند تشکیل می داد. به اعتقاد برخی کارشناسان یکی از دلایل توافق هسته ای آمریکا وهند، که مناقشه بسیاری را در سطح جهان برانگیخته است وگفته می شود حتی بسیاری ازمحافظه کاران آمریکایی نیز با این طرح مخالفت کرده اند، طرح نزدیکی بیش از پیش این کشور به کشورهای های دوست ایران در منطقه ومنزوی کردن ایران به شمار می رود. اگرچه به نظر می رسد ایالات متحده ، چنانکه برن برآن تاکید کرده است، مخالفتی با طرح لوله گاز ایران ، پاکستان وهند نداشته باشد، سیاست جایگزینی که توسط معاون وزیر خارجه آمریکا مطرح شده است، در صورت عملی شدن می تواند، مسکوت شدن طرح های نفت وگاز ایران را برای صادرات به هند به ارمغان بیاورد. نیکلاس برن پیشنهاد کرده است که هندوستان قزاقستان، ترکمنستان را مورد توجه بیشتری قرار دهد.

بی اعتمادی نسبت به ایران به عنوان یکی از منابع انرژی درخلیج فارس درحالی توسط مقامات آمریکایی مطرح می شود، که طی روزهای گذشته مقامات ایرانی، به دفعات از اینکه از صادرات نفت به عنوان سلاحی برای بی ثباتی اقتصاد جهانی استفاده خواهند کرد، سخن گفته اند. اگرچه مقامات آمریکایی پیش از این اعلام کردند که حتی قطع صادرات نفت ایران، بازار نفت را با بحران مواجه نخواهد کرد چرا که عربستان سعودی که هم اکنون بیش از 8 میلیون بشکه نفت روزانه تولید می کند می تواند با افزایش تولید روزانه خود تا سقف 10 ویا دوازده میلیون بشکه، جای ایران را پر کند. با این وجود، استفاده ازاهرم نفت برای بی ثباتی بازار، مشتریان نفت ایران را نسبت به روزهای پیش روبیمناک کرده است.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates