03.03.2006

مذاکرات هسته ای ايران و اروپا بی نتيجه ماند

بی‌بی‌سی:
لاريجانی در مورد ارجاع پرونده هسته ای ايران به شورای امنيت هشدار داده است
جلسه نمايندگان جمهوری اسلامی و اروپاييان برای مذاکره در باره برنامه هسته ای ايران که صبح روز جمعه، 3 مارس، در وين کار خود را آغاز کرده بود بدون نتيجه پايان يافته و يک مقام ايرانی در باره تبعات ارجاع پرونده هسته ای اين کشور به شورای امنيت هشدار داده است.
مذاکرات روز جمعه به درخواست جمهوری اسلامی و با شرکت علی لاريجانی، سرپرست مذاکرات هسته ای ايران، و وزيران خارجه آلمان و فرانسه، نماينده وزير خارجه بريتانيا – که به علت بيماری قادر به شرکت در جلسه نبود – و خاوير سولانا، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا، و در حالی تشکيل شد که قرار است شورای حکام آژانس بين المللی انرژی اتمی در جلسه خود که سه روز ديگر آغاز می شود پرونده هسته ای ايران را مورد بررسی قرار دهد.

شورای حکام در آخرين قطعنامه خود تصويب کرد پرونده هسته ای ايران را به شورای امنيت سازمان ملل متحد گزارش کند اما شورای امنيت رسيدگی به اين پرونده را تا پس از اجلاس ماه مارس و دريافت گزارش مديرکل آژانس بين المللی آغاز نکند.

روز جمعه، تلويزيون دولتی ايران هشدار آقای لاريجانی را پخش کرد که در آن وی گفت که ارجاع پرونده هسته ای ايران به شورای امنيت باعث از ميان رفتن طرح روسيه و کاهش همکاری جمهوری اسلامی با آژانس بين المللی انرژی اتمی و خارج شدن اروپا و روسيه از تلاش برای حل بحران کنونی خواهد شد.

اگر اينها بخواهند پرونده را به شورای امنيت ببرند تبعات، اينها خواهد بود: طرح روسيه به شهادت خواهد رسيد … همکاری ما با آژانس کاهش پيدا خواهد کرد و همچنين شرايط برای حل بحران از دست اروپا و روسيه خارج خواهد شد

علی لاريجانی

درخواست تشکيل جلسه وين روز گذشته از سوی علی لاريجانی مطرح شده و سه کشور اروپايی، که تا ماه اوت سال گذشته در مذاکراتی سه ساله با ايران شرکت داشتند و بر توقف غنی سازی اورانيوم توسط ايران تاکيد می ورزند، ضمن پذيرش اين درخواست گفته بودند که هيچ پيشنهاد و طرح جديدی برای ارايه به جمهوری اسلامی در دست ندارند و صرفا برای شنيدن اظهارات طرف ايرانی در اين مذاکرات شرکت می کنند.

آقای لاريجانی روز چهارشنبه برای مذاکره در باره طرح پيشنهادی روسيه که با هدف دستيابی به مصالحه ای در باره غنی سازی اورانيوم تهيه شده به مسکو رفت اما اين مذاکرات به نتيجه نهايی نرسيد و تاريخ جديدی برای دور بعدی گفتگوهای دو جانبه تعيين نشده است.

جلسه نافرجام

بدون نتيجه ماندن جلسه وين با توجه به پافشاری ايران و اروپاييان بر مواضع متفاوت خود و عدم تمايل دو طرف به مصالحه در اين زمينه غيرمنتظره نبوده است.

کشورهای اروپايی بر اجرای قطعنامه های شورای حکام آژانس بين المللی انرژی اتمی شامل توقف تمامی فعاليت های غنی سازی اورانيوم در ايران و تصويب نهايی پروتکل الحاقی به پيمان منع گسترش جنگ افزارهای هسته ای – ان پی تی – توسط جمهوری اسلامی اصرار داشته اند در حاليکه مقامات ايرانی تاکيد ورزيده اند که غنی سازی اورانيوم را حق قانونی خود می دانند.

محمد البرادعی از ايران خواست در برخورد با آژانس شفاف عمل کند

اجلاس روز جمعه وين بدون اينکه هيچيک از دو طرف آمادگی کوتاه آمدن از موضع خود را داشته باشد آغاز به کار کرد و بدون عقب نشينی يکی از دو طرف از مواضع اعلام شده خود نمی توانست به نتيجه برسد.

برخی از ناظران گفته اند که ممکن است مقامات ايرانی احساس کرده بودند که تلاش آنان در هفته های اخير برای قانع کردن اعضای شورای حکام، به خصوص گروه کشورهای عضو جنبش عدم تعهد، برای موضع گيری در برابر قطعنامه ديگری در مخالفت با ايران نتيجه مطلوب نداشته و در نتيجه، تماس با اروپاييان را، که از حمايت ايالات متحده نيز برخوردارند، راهی برای توقف روندی دانسته بودند که می تواند به طرح پرونده ايران در شورای امنيت و شايد وضع تنبيه هايی عليه اين کشور منجر شود.

پيش از جلسه وين، کشورهای اروپايی گفته بودند که عنوان نخستين گام برای از سرگيری مذاکرات با ايران و جلوگيری از طرح پرونده هسته ای اين کشور در شورای امنيت، لازم است جمهوری اسلامی تمامی فعاليت های خود در زمينه غنی سازی اورانيوم، از جمله در امور تحقيقاتی را فورا و به طور کامل متوقف کند و با پذيرش پروتکل الحاقی، به بازرسان آژانس بين المللی امکان به طور سرزده از مراکز مورد نظر خود در اين کشور بازديد کنند.

جلسه روز جمعه نخستين مذاکرات هسته ای ايران و سه کشور اروپايی در سطح مقامات ارشد از ماه اوت و زمانی بوده است که اروپاييان در واکنش نسبت به تصميم جمهوری اسلامی برای از سرگيری فعاليت مرکز پردازش اورانيوم در اصفهان مذاکرات سه ساله خود با ايران را به حالت تعليق در آوردند.

محمد البرادعی، مديرکل آژانس بين المللی انرژی اتمی، در واکنش نسبت به برگزاری جلسه روز جمعه در وين از ايران و اروپاييان خواسته بود که شرايط مساعد را برای ادامه مذاکرات قبلی فراهم آورند و به ايران توصيه کرد که در مقابل آژانس، به گفته وی، به طور شفاف عمل کند و بکوشد جامعه بين المللی را از صلح آميز بودن برنامه های هسته ای خود مطمئن سازد.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates