مذاکرات ايران و روسيه بدون حصول پيشرفت پايان يافت
بی بی سی : روسيه می گويد مذاکراتش با مقام های ايرانی به منظور شکستن بن بست بين المللی بر سر برنامه جنجال آفرين اتمی ايران که در مسکو جريان داشت از رسيدن به يک راه حل بازمانده است.
دو طرف درباره طرح پيشنهادی کرملين برای انتقال مرحله غنی سازی اورانيوم از ايران به خاک روسيه طی پروژه ای مشترک گفتگو می کردند. هدف اين طرح رفع نگرانی های بين المللی نسبت به انحراف احتمالی ايران از برنامه صلح آميز هسته ای جهت ساخت تسليحات اتمی است.
علی لاريجانی، سرپرست هيات ايرانی و دبير شورای عالی امنيت ملی، پس از مذاکرات روز چهارشنبه يک بار ديگر گفت که کشورش هنوز بر حق غنی سازی اورانيوم در خاک خود اصرار دارد.
مقام های روسيه نيز اذعان کردند پرسش های بی پاسخ زيادی باقی مانده است.
اين گفتگوها آخرين فرصت باقی مانده برای رسيدن به توافق پيش از جلسه هفته آيند آژانس بين المللی انرژی اتمی به منظور تصميم گيری در مورد پرونده اتمی ايران است.
اين آژانس در ماه ژانويه با متهم کردن ايران به عدم شفافيت و عدم همکاری کامل در زمينه فعاليت های اتمی اش، به گزارش کردن ايران به شورای امنيت سازمان ملل رای داده بود.
اين آژانس روز دوشنبه در تازه ترين گزارش خود درباره ايران گفت هنوز پس از سه سال بررسی های فشرده نمی تواند بگويد برنامه اتمی ايران صرفا جنبه صلح آميز دارد.
‘پرسش های فراوان’
معاون وزارت خارجه روسيه پس از مذاکرات روز چهارشنبه که چند ساعت به طول انجاميد گفت که آن گفتگوها جدی و سازنده بوده است اما پرسش های فراوانی بی پاسخ مانده است.
اما مقام های ايرانی پس از مذاکره همچون گذشته به اين اظهار نظر که پيشنهاد روسيه نيازمند جزئيات بيشتر است اکتفا کردند، که نشان می دهد مذاکرات پيشرفتی نداشته است.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، ايرنا، علی لاريجانی مذاكرات با دبير شورای امنيت روسيه را سازنده خواند و گفت: “زمينههای فنی، حقوقی، اقتصادی و ديگر ابعاد اين طرح، بايستی بيشتر روشن شود.”
او افزود: “رسيدن به نتيجه در مورد واحد مشترک غنی سازی اورانيوم ايران در خاک روسيه، مستلزم زمان و رايزنيهای بيشتری است.”
اظهارات آقای لاريجانی حاکی از تمايل ايران به ادامه اين گفتگوهاست اما استيون ايک، خبرنگار بی بی سی، می گويد معلوم نيست دو کشور پيش از بازگشت هيات ايرانی به تهران در روز پنجشنبه مذاکرات ديگری انجام دهند.
به علاوه آمريکا ايران را متهم می کند با علاقه نشان دادن به طرح روسيه و همزمان تاکيد بر حق غنی سازی در خاک خود جامعه بين المللی را به بازی گرفته است.
آقای لاريجانی نيز پس از اين گفتگوها تاكيد كرد: “غنیسازی مشترک اورانيوم در روسيه، نبايستی مانع از فعاليتهای صلح آميز اتمی، به عنوان حق مربوط به حاكميت هر كشور شود.”
اين درحالی است که سرگئی لاوروف، وزير خارجه روسيه پيش از مذاکرات چهارشنبه بار ديگر تاکيد کرده بود که تعليق دوباره کليه فعاليت های مربوط به غنی سازی اورانيوم توسط ايران، شرط اصلی تحقق پيشنهاد روسيه خواهد بود.
کارشناسان با توجه به تناقضی که در خواسته ها و مواضع دو طرف وجود دارد نتيجه مذاکرات را مبهم پيشبينی می کردند.
دو کشور، در جريان دور اخير مذاکرات خود در ايران اعلام کرده بودند که به توافق هايی اصولی دست يافته اند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.