10.02.2006

نگذارید که آزادی بیان به موضوع برخورد تمدن ها مبدل شود

وبلاگ نیزار: بیانیه جمعی از روشنفکران, روزنامه نگاران و فرهنگیان در دفاع از آزادی بیان

ما تعدادی از روشنفکران, روزنامه نگاران و فرهنگیان جوامع اسلامی نگرانی عمیق مان را از آماج حمله قرار گرفتن دیگرباره ی آزادی بیان در پی تظاهرات گسترده مسلمانان در اعتراض به نشر کاریکاتورهای پیامبر اسلام در روزنامه دانمارکی و چاپ مجدد آن در چندین نشریه اروپایی ابراز می داريم و تاکید می کنيم که حق آزادی بیان و دفاع از آن حدومرزی ندارد و اعتراض نيز حق هر انسان می باشد و نمی توان کسی را به خاطر اعتراض مورد سرزنش قرار داد. اما, بهره برداری ازخشونت ، تهدید و ارعاب جهت سرکوب آزادی بیان، تنبیه نویسنده و سرزنش نشریه را نمایی از روحیه ی استیلا جویی دانسته و یاد آوری می نماییم که چنین برخوردی سرانجام به تحليل اندیشه واز بين رفتن فرهنگ گفتگو خواهد انجامید.
ما معتقديم از آنجایی که اندیشیدن جزء ذات انسان است، کسی را نمی توان از تفکردرحوزه دین منحیث یک پدیده اعتقادی بازداشت و آن را بخاطر مقدس بودن برای عده ای مصئون از نقد انگاشت. بویژه با توجه به نفوذ فراگیر دین اسلام در ساختار سیاسی، فرهنگی و اجتماعی کشورهای مسلمان و نقش محوری آن در معادلات سیاسی جهان امروز. همچنين نمی توان از جامعه ی جهانی که مفهوم خط سرخ در برابر آزادی عقیده و بیان در جوامع شان تا اندازه ایی برچیده شده است انتظار داشت تا در قبال نقش سیاسی دین اسلام در تحولات جهانی مهر سکوت بر لب زنند وجنبه هايی از آن را که آلت دست گروه های افراطی قرار گرفته است نقد نکنند. علاوه بر اين, باور داريم که نقد را نمی شود به یک سبک و بیان همه پسند تنزل داد و پیام دهنده ای را به جرم گزینش یک شیوه نقد و سبک پردازش به موضوع ، مورد نفرین و تهدید قرار داد. زيرا چنین برخوردی در نهایت به چشم پوشی از تفاوت هايی می انجامد که زمینه ساز رشد استعداد ها و سلیقه ها است .
ما با اشاره به محکومیت تعدادی از دگر اندیشان جوامع اسلامی به کفر گویی و الحاد عقيده داريم که نشرچنين کاریکاتورهايی به مفهوم رویارویی دو فرهنگ ، دودیدگاه و یا اسلام و غیر اسلام نیست. استبداد فرهنگی- تاریخی به یقین مانع از پا گرفتن یک گفتگوی منطقی و تساهل در بین مسلمانان شده است و زمینه ی ابراز عقیده ، که از جمله حقوق جدايی ناپذیر انسان ها در همه احوال است را در جوامع اسلامی کمرنگ ساخته است.
ما نگرانی خود را از جنگ زرگری که تحت نام دفاع از آزادی بیان و اعتراض به استقاده نامشروع از این حق در بحبوحه پر تلاطم مسایل سیاسی شرق میانه با توجه به پیروزی حماس درانتخابات اخیر فلسطین، بحران هستوی ایران و اتهامات جامعه بین المللی علیه سوریه در دست داشتن ترور رفیق حریری در لبنان بمیان آمده است ابراز می داريم و براین باوریم که بحث اخیر آزادی بیان دسخوش تعاملات سیاسی گردیده است. ازینرو, از روشنفکران مصرانه درخواست می نماييم تا با این حوادث به مبارزه بر خیزند و نگذارند که گروه های افراطی از این وضعیت استفاده نا مشروع ببرند. به باور ما, موضعگیری روشنفکران جوامع اسلامی در این راستا اهمیت بسزایی دارد.
در پايان ضمن احترام به آزادی عقيده و بيان، هرگونه برخورد غير دموکراتيک درحل مناقشات جهانی را که خارج از چارچوب قوانين و معیارات جهانی (ازجمله استفاده از خشونت، به آتش کشيدن پرچم واشغال سفارتخانه ها )صورت گیرد را محکوم نموده واز دولتمردان کشورهای اسلامی درخواست می نماييم تا با ايجاد فضای باز سياسی به تقويت نهادهای مدنی و دموکراتيک همت گمارند و پاسدار حقوق اقليت های مذهبی و نژادی در کشورهای خود باشند و در عمل نشان دهند که فرهنگ گفتگو ، منطقی ترين ، انسانی ترين و بهترين شيوه ی حل مسائل داخلی و بين المللی است.

1- میرحسین مهدوی ، شاعر، نویسنده و روزنامه نگار
2- علیرضا پیام سیستانی ، شاعر ، نویسنده و روزنامه نگار
3- حبیب رهیاب ، کارشناس حقوق بشر

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates