برخورد لفظی شديد آلمان و آمريکا با ايران در کنفرانس مونيخ
بیبیسی:
خانم مرکل اظهارات آقای احمدی نژاد درباره موجوديت اسرائيل را با تهديدهای آدولف هيتلر، رهبر آلمان نازی عليه يهوديان مقايسه کرد
آلمان و آمريکا در جريان يک کنفرانس پراهميت بين المللی در مونيخ از دولتهای جهان خواسته اند که جمهوری اسلامی را از دستيابی به تسليحات هسته ای بازدارند.
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان خطاب به فرستادگان بلندپايه دولتهای جهان که در کنفرانس امنيتی سالانه مونيخ حضور داشتند گفت ايران با برنامه هسته ای اش “از حد گذشته است” و دونالد رامسفلد، وزير دفاع آمريکا، جمهوری اسلامی را “مهمترين حامی دولتی تروريسم” و “خطری واقعی” برای صلح و امنيت جهانی دانست و گفت که جهان خواهان “ايران هسته ای” نيست.
مقامات ايرانی اين اظهارات را “توهين آميز”، “وقيحانه” و “فرافکنی” خواندند و سياستهای آمريکا در قبال ايران را “شيطانی” توصيف کردند.
اظهارات شديد اللحن مقامات آمريکايی و آلمانی درباره ايران، اندکی پيش از آن بيان شد که شورای حکام آژانس بين المللی انرژی اتمی با تصويب قطعنامه ای، سرانجام تصميم گرفت که ايران را به شورای امنيت سازمان ملل متحد گزارش کند.
شورای امنيت به نوبه خود می تواند تحريمهای بين المللی را عليه ايران اعمال کند.
ايران در واکنش به تصميم شورای حکام اعلام کرد که بی درنگ برای ازسرگيری فعاليتهای غنی سازی اورانيوم که پيشتر به تعليق درآمده بود آماده خواهد شد و اختيارات نظارتی بازرسان آژانس انرژی اتمی را در خاک ايران محدود خواهد کرد.
“پنجره فرصت”
رئيس جمهوری که حق موجوديت اسرائيل را مورد سئوال قرار می دهد، رئيس جمهوری که هولوکاست را انکار می کند، نمی تواند کمترين مدارايی را از سوی آلمان انتظار داشته باشد
صدراعظم آلمان
با وجود اين، آنگلا مرکل گفت که ايران هنوز برای گريز از تحريمهای بين المللی فرصت دارد به شرط آنکه پيشنهاد روسيه را بپذيرد که امکان می دهد فعاليتهای غنی سازی برای اورانيوم مورد نياز نيروگاههای ايران در خاک روسيه انجام شود و در عين حال جمهوری اسلامی را از دستيابی به مراحل حساسيت برانگيز فناوری هسته ای باز می دارد.
او از ايران خواست تا به اين مصالحه به عنوان “پنجره فرصت” توجه کند.
صدراعظم آلمان در همين حال، نگرانی و هراس از برنامه هسته ای ايران را “موجه” دانست.
آنگلا مرکل در سخنرانی خود خطاب به سيصد کارشناس و مقام بلندپايه ای که در مونيخ گرد آمدند گفت: “ما می خواهيم که ايران را از توليد سلاح هسته ای بازداريم و بايد بازداريم.”
او از چين و روسيه خواست که با آلمان، آمريکا و ساير کشورهای غربی همراه شوند تا به ايران فشار بياورند که به مسير مذاکرات بازگردد.
“درس از تاريخ”
در جريان جلسه صبح امروز کنفرانس برخی از مقامات حاضر در اين اجلاس اظهاراتی را عليه ايران مطرح کردند که بسيار توهين آميز بود
معاون وزير خارجه ايران
خانم مرکل همچنين با اشاره به پيشينه حکومت نازی در آلمان، انتقاد تند خود را از اظهارات محمود احمدی نژاد، رئيس جمهور ايران درباره اسرائيل و هولوکاست ابراز داشت و او را با آدولف هيتلر، صدراعظم آلمان نازی مقايسه کرد.
او گفت تجربه گذشته آلمان در دوران نازی ها به معنای آن است که اين کشور هرگز نمی تواند با اظهاراتی همچون سخنان جنجال برانگيز آقای احمدی نژاد مدارا کند.
خانم مرکل گفت: “رئيس جمهوری که حق موجوديت اسرائيل را مورد سئوال قرار می دهد، رئيس جمهوری که هولوکاست (قتل عام يهوديان در دوران نازی ها) را انکار می کند، نمی تواند کمترين مدارايی را از سوی آلمان انتظار داشته باشد.”
صدراعظم آلمان که به گزارش خبرگزاری آسوشيتدپرس، سخنانش با تشويق حضار همراه بود، افزود: “ما از تاريخمان درس گرفته ايم.”
او رفتار آدولف هيتلر را يادآور شد که پس از به قدرت رسيدن، تهديد می کرد يهوديان اروپا را منقرض خواهد کرد.
خانم مرکل گفت: “به ياد بياوريد که در سال 1933 بسياری از مردم گفتند که اينها فقط حرف است.”
او تاکيد کرد که جامعه بين المللی “بايد هم اکنون با اين سرچشمه ها مبارزه کند.”
ايران “دست خالی” ماند
حکومت ايران امروز مهمترين حامی دولتی تروريسم در جهان است
وزير دفاع آمريکا
در واکنش به سخنرانی خانم مرکل، عباس عراقچی، معاون حقوقی و امور بين الملل وزارت خارجه ايران اظهارات صدراعظم آلمان را “بسيار توهين آميز” توصيف کرد.
به گزارش خبرگزاری دولتی ايران، آقای عراقچی که همراه با هيئت اعزامی جمهوری اسلامی در مونيخ حضور دارد به خبرنگاران گفت: “در جريان جلسه صبح امروز کنفرانس برخی از مقامات حاضر در اين اجلاس اظهاراتی را عليه ايران مطرح کردند که بسيار توهين آميز بود.”
او همچنين پيش از تصميمگيری شورای حکام آژانس اتمی اعلام کرد که ارجاع ايران به شورای امنيت، جمهوری اسلامی را به توقف فعاليتهای هسته ای خود سوق نمی دهد.
آقای عراقچی در جريان جلسه پرسش و پاسخ خانم مرکل گفت: “اگر پرونده ايران به شورای امنيت سازمان ملل فرستاده شود يا حتی گزارش شود، بر اساس قانون مصوب پارلمان ما، دولتمان به هيچ طريق نمی تواند فعاليتهای هسته ای را متوقف کند.”
او آلمان، فرانسه و بريتانيا، سه نماينده اتحاديه اروپا در مذاکرات هسته ای با ايران را مقصر ايجاد بحران و کشمکش در اين زمينه دانست.
به گزارش خبرگزاری فرانسه آقای عراقچی گفت: “ما هر آنچه می توانستيم انجام داديم. اما همانگونه که می دانيد پس از سه سال مذاکره، دست خالی مانديم.”
خانم مرکل اظهارات آقای عراقچی را رد کرد و گفت ايران بايد “اصلاح قانونش را مد نظر قرار دهد.” او همچنين افزود مايل است که نظر آقای عراقچی را درباره اظهارات رئيس جمهور کشورش مبنی بر نفی موجوديت اسرائيل بداند و گفت که اين نکته در گفته های مقام ايرانی، بی پاسخ ماند.
خبرگزاری دولتی ايران از آقای عراقچی نقل کرد که به خبرنگاران گفته است: “اين کلمات بسيار توهين آميز هستند زيرا چگونه دولتی می تواند به مجلس کشور خود بگويد که قانونی را به خاطر اميال سياسی کشورهای ديگر تغيير دهد.”
“خطر واقعی برای صلح جهانی”
امروز مظهر افراطگرايی که رامسفلد از آن دم می زند، جرياناتی هستند که در دامان آمريکا شکل گرفته و پرورش يافته اند
وزير دفاع ايران
در دومين جلسه از نشست سه روزه کنفرانس مونيخ، دونالد رامسفلد نيز با انتقادهای خانم مرکل درباره ايران، همصدا شد و همچون صدراعظم آلمان از قدرتهای جهانی خواست تا متحد شوند و راه حلی ديپلماتيک برای توقف برنامه های هسته ای جمهوری اسلامی بيابند.
او گفت: “جهان يک ايران هسته ای را نمی خواهد و بايد با يکديگر بکوشيم تا از چنين چيزی جلوگيری کنيم.”
آقای رامسفلد ايران را خطری واقعی برای صلح جهانی دانست و گفت: “حکومت ايران امروز مهمترين حامی دولتی تروريسم در جهان است.”
او گفت آمريکا در کنار “مردم ايران، زنان و جوانان ايرانی که خواستار آينده ای صلح آميز و دموکراتيک هستند می ايستد.”
آقای رامسفلد همچنين نسبت به خطر افراطگرايی اسلامی و آنچه “امپراتوری اسلام افراطی” ناميد هشدار داد و گفت اين خطری است که آمريکا و اروپا را تهديد می کند.
او با اعلام خطر نسبت به تروريسم و افراطگرايی گفت: “جنگی عليه همه کشورهای ما و همه ملتهای ما اعلان شده است.”
اگر از من بپرسيد که ‘آيا عملياتی نظامی عليه ايران روی صفحه رادار ناتو ديده می شود؟’ پاسخ من منفی است
دبيرکل ناتو
در واکنش به سخنان آقای رامسفلد، همتای ايرانی او سرتيپ مصطفی محمد نجار گفت که رهبران آمريکا، خود “تروريستهايی” هستند که “محور شرارت واقعی” را تشکيل می دهند.
به گزارش منابع دولتی ايران، سرتيپ نجار گفت: “امروز مظهر افراطگرايی که رامسفلد از آن دم می زند، جرياناتی هستند که در دامان آمريکا شکل گرفته و پرورش يافته اند و حوادث مشکوک تروريستی را در راستای منافع آمريکا در اقصی نقاط جهان رقم می زنند.”
وزير دفاع ايران اظهارات آقای رامسفلد درباره جمهوری اسلامی را “وقيحانه” و “نوعی فرافکنی مضحک” خواند.
او “ملت مظلوم ايران” را “بزرگترين قربانيان سياستهای شيطانی سردمداران کاخ سفيد در پنجاه سال گذشته” دانست و گفت که دنيای امروز در “آتش سياستهای شيطانی، تبعيض آميز، مبتنی بر زور، ترور و تجاوز آمريکا می سوزد.”
راه حل “ديپلماتيک”
در حالی که وزير دفاع آمريکا، خواستار يافتن “راه حل ديپلماتيک” برای بحران هسته ای ايران شده و صدراعظم آلمان نيز هنوز ايران را دارای فرصتی برای خروج از بحران می داند، بحث درباره کاربرد ابزار نظامی برای حل اين مناقشه در حاشيه کنفرانس مونيخ جريان دارد.
به گزارش خبرگزاری آسوشيتد پرس، جان مک کين، سناتور پرنفوذ آمريکايی از چهره هايی بود که وارد اين بحث شد و گفت گزينه نظامی برای مقابله با ايران بايد مفتوح بماند تا اگر ديپلماسی به نتيجه نرسيد، در نظر گرفته شود.
آقای مک کين، سناتور جمهوريخواه ايالت آريزونا گفت: “شما نمی توانيد گزينه نظامی را کنار بگذاريد اما اين گزينه، انتخاب کاملا نامطلوبی است و صرفا پس از آنکه همه راههای ديگر آزموده شدند، می تواند در نظر گرفته شود.”
در حالی که تلاشهای ديپلماتيک برای حل مناقشه هسته ای ايران همچنان ادامه دارد، خبرگزاری آسوشيتد پرس می نويسد که دولتهای اروپايی از هرگونه بحث درباره عمليات نظامی عليه جمهوری اسلامی پرهيز می کنند.
به گزارش اين خبرگزاری، ياپ د هوپ سخفر، دبيرکل سازمان پيمان آتلانتيک شمالی، ناتو، چشم انداز عملياتی نظامی از سوی اين ائتلاف بر عليه ايران را رد کرد.
او گفت: “متحدان ناتو قطعا درباره ايران بحث خواهند کرد، اما اگر از من بپرسيد که ‘آيا عملياتی نظامی عليه ايران روی صفحه رادار ناتو ديده می شود؟’ پاسخ من منفی است.”
پیام برای این مطلب مسدود شده.