شیراک ایران را به حمله اتمی تهدید کرد
بیبیسی: ايران اظهارات ‘هسته ای’ شيراک را محکوم کرد
مفسران رسانه های اروپايی، اظهارات آقای شيراک را در اشاره به کشورهايی مانند ايران و کره شمالی ارزيابی کرده اند
ايران اظهارات اخير ژاک شيراک را مبنی بر آمادگی فرانسه برای استفاده از سلاح هسته ای در مقابله با حملات تروريستی دولتهای ديگر، “غيرقابل قبول” دانسته است.
ژاک شيراک، رئيس جمهور فرانسه روز پنجشنبه در جريان بازديد از يک پايگاه زيردريايی های هسته ای گفت واکنش فرانسه به هر دولتی که به حملات تروريستی عليه اين کشور دست بزند “ممکن است با استفاده از سلاحهای متعارف باشد يا ممکن است ماهيت ديگری داشته باشد”.
به گفته او، زرادخانه هسته ای فرانسه که توان کنونی آن حدود 350 سلاح اتمی برآورد می شود، برای چنين موقعيتی آماده شده است.
اظهارات آقای شيراک بازتاب گسترده ای در محافل بين المللی يافت و ناظران و مفسران رسانه ای، آن را به منزله هشداری به کشورهايی مانند ايران دانسته اند.
حميدرضا آصفی، سخنگوی وزارت خارجه ايران، روز شنبه اين سخنان را غيرقابل قبول دانست و گفت: “رئيس جمهور فرانسه از نيات پنهان قدرتهای هسته ای در استفاده از اين اهرم برای رقم زدن به بازی های سياسی پرده برداشت.”
او گفت سخنان رئيس جمهور فرانسه، “ابهامات و هراس افکار عمومی جهان نسبت به همه کشورهای دارای سلاح اتمی را دو چندان کرده و آنها را در معرض پاسخگويی صريح و روشن به افکار عمومی جهان قرار داده است.”
آقای آصفی افزود: “تجربه تلخ و ملالت آور استفاده از سلاح هسته ای در جنگ جهانی دوم آنقدر فجيع بوده است که تکرار کاربرد آن به هيچ عنوان پذيرفته نبوده و توجيه ناپذير است.”
مبارزه با تروريسم
به گفته آليستر سندفورد، گزارشگر بی بی سی در پاريس، اين نخستين بار بود که آقای شيراک صريحا تهديد به استفاده از سلاح هسته ای در واکنش به حملات تروريستی کرد.
آقای شيراک از “خطرات تازه” در دوران پس از جنگ سرد سخن گفت و تاکيد کرد رهبران دولتهايی که عليه فرانسه “از ابزارهای تروريستی استفاده کنند، درست مانند هرکسی که به هر شکل در فکر استفاده از سلاحهای کشتار جمعی باشد، بايد درک کنند که ممکن است خودشان را در معرض پاسخ قاطع و متناسب ما قرار دهند.”
او گفت: “در بسياری از کشورها، انديشه های افراطی در حال گسترش هستند و از برخورد تمدنها جانبداری می کنند.” او ابراز نگرانی کرد که “اين حملات نفرت آور” با رويارو قرار دادن دولتها، تقابل تمدنها را به ابعاد وخيمتری خواهد رساند.
حميدرضا آصفی، سخنگوی وزارت خارجه ايران در واکنش به سخنان آقای شيراک گفت: “ما معتقديم منطق بشری، اعتقادات دينی و ارزشهای انسانی تحت هيچ دليل و توجيهی ساخت و کاربرد سلاهای کشتار جمعی در جهان را تاييد نمی کند و سئوال مهم اين است که بر چه مبنايی به نام مبارزه با تروريسم، کاربرد سلاح اتمی برای جهانيان تجويز می شود.”
آقای آصفی افزود: “آقای شيراک بهتر است به رهبران غرب فشار بياورد تا برای مبارزه با تروريسم به رفع ريشه های مهلک تبعيض، فقر و بی عدالتی در مناطق مختلف جهان، مبادرت ورزند تا با محو اين پديده شوم، نيازی به پيشگيری نباشد.”
بازتاب اروپايی
هرچند آقای شيراک “خطراتی که فرانسه را تهديد می کنند” به طور مشخص تعيين نکرده است، اما مفسران رسانه های اروپايی ، به طور گسترده اشاره او را به کشورهايی همچون ايران و کره شمالی تفسير کرده اند.
فرانسه يکی از سه نماينده اتحايه اروپاست که مذاکرات هسته ای شان با ايران به بن بست رسيده است.
روزنامه فرانکفورتر آلگمانيه زايتونگ، چاپ آلمان سخنرانی آقای شيراک را هشداری به ايران دانست.
اين روزنامه نوشت: “اين علامتی به تهران است که نشان می دهد علاوه بر آمريکايی ها، اروپاييان نيز در ارتباط با برنامه هسته ای ايران، جدی، حتی خيلی جدی هستند.”
روزنامه دی ولت، چاپ آلمان هم نوشت شيراک به ارتش فرانسه اطمينان داده است که در زمينه کاربرد سلاحهای نامتعارف دچار سستی نخواهد شد. اين روزنامه سياست تازه را، پاسخی مناسب به تهديدات جديد جهانی دانست.
اما در مقابل، روزنامه فرانکفورتر روندشاو نوشت که دکترين تازه فرانسه، “بی منطق” است.
اين روزنامه استدلال کرد که جنگهای آينده به احتمال زياد بر سر منابع طبيعی خواهد بود و “سلاحهای هسته ای که به قرن بيستم تعلق دارند” برای چنين هدفی مناسب نيستند.
روزنامه ال پائيس چاپ اسپانيا نيز دکترين فرانسه را “افراطی و خطرناک” خواند.
اين روزنامه يادآور شد که آقای شيراک تهديد می کند که توان هسته ای را نه فقط عليه دولتهای تروريست، بلکه علاوه بر اين، برای تضمين دسترسی به “منابع استراتژيک” نيز به کار خواهد برد.
پیام برای این مطلب مسدود شده.