ايران در آينه مطبوعات فرانسه، فيگارو : مقايسه احمدی نژاد و آدولف هيتلر
پیک ایران: ليبراسيون : چین با وضع هرگونه تحریمهای سخت برای ایران مخالفت خواهد کرد
دويچه وله : برای ششمین روز متوالی اخبار مربوط به پرونده و بحران اتمی ایران مهمترین موضوع روزنامهها و رسانههای تصویری و رادیویی فرانسه است.
روزنامهی راست میانهرو، فیگارو، در دو مطلب جدا از هم مینویسد: «روسیه مانند چین که از حامیان جمهوری اسلامی هستند، اکراه خود را از ارجاع پروندهی اتمی جمهوری اسلامی به شورای امنیت سازمان ملل متحد پنهان نمیکنند.». این روزنامه از قول خبرنگار خود در مسکو مینویسد: «در پایان اولین دور گفتگوهای رییس جمهور روسیه با خانم آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، در مسکو آقای پوتین گفت که هنوز امیدوار است که ایران پیشنهاد روسیه را بپذیرد و توصیه کرد که لازم است از اقدامات و تصمیمگیرهای عجولانه و احتمالا اشتباهآمیز پرهیز شود. منظور آقای پوتین پیشنهادیست برای غنیکردن اورانیوم در خاک روسیه برای نیروگاههایی که ایران در نظر دارد بسازد.» فیگارو اضافه میکند که اگر پیشنهاد ایران پذیرفته شود، ممکن است خطر شورای امنیت از سر آیتاللههای حاکم در ایران دور گردد. همین روزنامه پس از یادآوری تهدید تهران که در صورت ارجاع پرونده اتمیاش به شورای امنیت تمام تعهدات خود را برای تعلیق فعالیتهای اتمی پس خواهد گرفت، از قول خبرنگارش در وین، محل آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA)، مینویسد: «مدتیست که زندگی و کار در ایران برای بازرسان آژانس بسیار سخت شده است. مقامات ایرانی مرتب برایشان انواع و اقسام دردسر و مشکلات فراهم میکنند. هرکجا که میروند، حتا در هتلهایشان تحت مراقبت شدید افراد ناشناس و گاه مزاحم و خطرناک قرار دارند و مرتب از ایرانیها بخاطر عدم همکاری یا همکاریهای بسیار محدود انتقاد میکنند.».
یادآور میشود که همین روزنامه روز شنبه گذشته دو مقاله از یک وزیر سابق و یک نمایندهی فعلی مجلس فرانسه چاپ کرده بود که اولی بر لزوم تنبیه جمهوری اسلامی و برقرارکردن تحریمهای بسیار سخت تاکید میورزید، و دومی محمود احمدینژاد، رییس جمهوری اسلامی ایران، را به آدولف هیتلر مقایسه کرده است. هیتلری بمراتب کوچکتر، ولی همانقدر خطرناک. روزنامهی چپ میانهرو «لوموند» مصاحبهی محمد البرداعی، مدیر کل مصری IAEA ، با مجلهی آمریکایی «تایمز» را مهم دانسته است که اذعان کرده، نمیتواند نسبت به هدفهای واقعی جمهوری اسلامی از دستیابی به تکنولوژی هستهای مطمئن باشد. و اضافه کرده است، اگر تهران برنامههای موازی نظامی داشته باشد، بازرسان سازمان از آن آگاهی چندانی ندارند. ولی در هرحال میتوان گفت از رسیدن به بمب اتمی چندان دور نیستند.
روزنامهی «لیبراسیون»، چپ مستقل، توجه میدهد که چنانچه بحران اتمی ایران به شورای امنیت کشانده شود، چین با وضع هرگونه تحریمهای سخت برای ایران مخالفت خواهد کرد. زیرا، خیلی ساده، به نفت ایران احتیاج دارد. این روزنامه مینویسد: «هرچند پکن تبدیل به چهارمین قدرت اقتصادی دنیا شده، ممکن است مخالفتی با ارجاع پرونده به شورای امنیت نکند، ولی بیشتر از این با آمریکا و سه قدرت اروپایی طرف مذاکره با ایران هم همکاری نخواهد کرد.». لازم به یادآوریست که تهران و پکن سال گذشته یک قرارداد ۱۰۰میلیارد دلاری امضاء كردند که بموجب آن ایران ۱۰ تا ۱۲درصد نفت و گاز وارداتی چین را بمدت ۳۰ سال تامین میکند. در همین رابطه رسانههای فرانسوی، از جمله رادیوهای مستقل، در اخبار امروز خود میگویند: «هرچند روز گذشته آلمان، انگلستان و فرانسه در نشست خود با نمایندگان آمریکا، روسیه و چین تصمیم گرفتند در قطعنامهای از شورای حكام آژانس بينالملی انرژی اتمی بخواهند که پروندهی هستهای ایران را به شورای امنیت بفرستد، ولی مسکو و پکن خیلی روشن اعلام داشتند، نسبت به این تصمیم بیطرف خواهند ماند.». سرگئی لاروف، وزیر امور خارجهی روسیه، یادآور شده است که نباید خیش را جلوی گاوها بست. زیرا هنوز تمام راههای دیپلماتیک برای حل بحران هستهای ایران بسته نشدهاند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.