08.01.2006

پس از ابهام در سرنوشت میدان نقش جهان، “چهارباغ” قربانی آزمون و خطای مهندسان مترو می‌شود؟!

ایسنا: پس از مباحث فراوان طی چندین سال گذشته درباره برج جهان‌نما و میدان امام (ره) که طبق مصوبه اخیر یونسکو در صورت تعدیل نشدن جهان‌نما در تاریخ ‌١٣ بهمن سال ‌٨٤ ، میدان نقش جهان اصفهان از ثبت در آثار جهانی خط خواهد خورد و در فهرست آثار در خطر قرار می‌گیرد که چنان‌چه طی مدت زمانی مشخص اقدامی برای نجات این بنا از طرف مسوولان کشور انجام نگیرد، به‌طور کل این بنای ارزشمند متعلق به چهار قرن گذشته از فهرست آثار یونسکو حذف می‌شود و هر گونه تلاش برای ثبت دیگر آثار قدیمی کشورمان را نیز دچار خلل می‌کند، اینک پس از بحران در تعدیل جهان‌نما از طرف مدیران شهری اصفهان، عبور مترو از خیابان چهارباغ نیز پس از کش و قوس‌های فراوان میان مسوولان فرهنگی و مدیران شهرداری این شهر تاریخی، بنا به اظهارات مجری قطار شهری اصفهان و کارشناسان مترو، قوت یافته است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)‏، مهندس سیف‌اللهی – مجری طرح قطار شهری اصفهان – در نشستی با خبرنگاران، با انتقاد از تصمیم‌های استان‌دار سابق، اظهارات وی را بی‌منطق خواند و گفت: استان‌دار سابق در مورد قطار شهری اصفهان درخصوص عبور مترو از چهارباغ بی‌منطق برخورد کرد. هر اثر تاریخی حریمی دارد و باید مشخص شود این حریم به چه میزان و اندازه‌ای است.

وی با طرح این سوال که در شهرهایی با بافت قدیمی مثل میلان، پاریس، قاهره و لندن، مترو از نزدیکی آثار تاریخی این شهرها عبور کرده و هیچ خللی به آثار قدیمی وارد نکرده است، گفت: دنیا وضع موجود را پذیرفته و سیاست عبور مترو در شهرهایی با بافت قدیمی تجربه‌ای است که پیش روی ما قرار دارد و برای ما هم در مساله گذر مترو از چهارباغ یا شمس‌آبادی، آن تصمیمی اتخاذ خواهد شد که منطقی‌تر باشد.

مجری قطار شهری اصفهان تصریح کرد: کارشناسان میراث فرهنگی صلاحیت ندارند در مورد مترو اظهار نظر کنند‎؛ اما این‌که می‌گویند بنای مدرسه چهارباغ باید بماند یا میدان نقش جهان حفظ شود، حرف حقی است؛ ولی این حق را ندارند که بگویند مترو از چهارباغ رد نشود.

وی درباره این‌که طی مصوبه‌ای مقرر شده مترو از میان شمس‌آبادی و چهارباغ عبور کند، گفت: چنان‌چه طرح مبنی بر عبور مترو از شهرهایی با بافت قدیمی که به تایید مجلس شورای اسلامی نیاز دارد، به تصویب مجلس برسد، عبور مترو از بین چهارباغ و شمس‌آبادی منتفی خواهد شد و تصمیم‌های جدیدی اتخاذ خواهد شد که به احتمال قوی و بنا به اظهارات کارشناسان ما مجبور به عبور مترو از زیر خیابان چهارباغ هستیم.

او ادامه داد: بنده برای میراث فرهنگی اصفهان بسیار ارزش قایلم و سیاستی را دنبال می‌کنم که در آینده چهار باغ تنها به محل پیاده‌رو تبدیل شود و نه محل عبور و مرور وسایل نقلیه.

سیف‌اللهی به این سوال که آیا هنگام حفر تونل مترو در چهار راه تختی امکان برخورد با لوله فاضلاب به قطر ‌١١٠ متر وجود داشت، گفت: بنده با شهامت دیوانگی که دارم دستور عبور مترو از چهارراه تختی را دادم، کاری که هیچ‌یک از کارشناسان جرات اجرای آن را نداشتند و قدرت ریسک هم ‌٥٠ – ‌٥٠ بود، اما به حمدالله این کار انجام شد و هیچ خللی وارد نیامد.

وی افزود: به‌هر حال یک نفر باید ریسک‌پذیر باشد که ما با عبور مترو از فاصله ‌٥/١ متر از این لوله فاضلاب نشان دادیم باید با شجاعت کار کرد، کما این‌که در مورد عبور مترو از زیر خیابان چهار باغ نیز کارشناسان تنها پنج میلی‌متر نشست را تخمین می‌زنند.

به گزارش ایسنا، این در حالی است که بنا به اظهارات کارشناسان میراث فرهنگی، بنای مدرسه چهار باغ که متعلق به دوره صفویه است، به اندازه‌ای ارزشمند است که نمی‌توان این بنا را در معرض آزمون و خطا قرار داد.

مهندس معتضدی – معاون اجرایی قطعه میانی مترو اصفهان (که شامل بابلدشت تا چهارراه شریعتی است و مسیر چهارباغ و سی‌وسه پل را نیز شامل می‌شود) – در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، انجام مطالعات کارشناسی در مورد عبور مترو از زیر خیابان شمس‌آبادی را بعید دانست و گفت: خیابان شمس‌آبادی دارای تاسیسات آب، گاز و برق است که تا عمق شش متر و پایین‌تر هم وجود دارند و عبور مترو از این مسیر، بسیار سخت خواهد بود و معضلات فراوانی را به‌وجود می‌آورد.

وی افزود: اقدامات کارشناسی مابین شمس‌آبادی و خیابان چهارباغ نیز به‌علت وجود ساختمان‌ها و ادعای ضرر و زیانی که بعدا در این خصوص پیش می‌آید، عملا عبور قطار شهری از این مسیر را نیز غیرممکن کرده است.

وی افزود: اما مطالعات کارشناسی در مورد عبور مترو از زیر خیابان چهارباغ طی چندین سال گذشته انجام شده و به اتمام هم رسیده است.

این کارشناس حداکثر سرعت مترو در اصفهان را ‌١٢٠ کیلومتر در ساعت و حداقل آن‌را ‌٨٠ کیلومتردر ساعت عنوان کرد و اظهار داشت: کلیه تجهیزات به‌کار گرفته‌شده در اجرای پروژه مترو اصفهان متعلق به شرکت‌های ایرانی است و تنها دستگاه TBM ، نوار آب‌بند (گسکت) و گریس متعلق به شرکت‌های خارجی است.

مهندس معتضدی درباره شرایط خاک در این مسیر گفت: معمولا بین ‌٤٠ تا ‌٦٠ درصد شن و ماسه و ‌٤٠ تا ‌٦٠ درصد رس در این قسمت که شامل فلکه شهدا به طرف رودخانه زاینده‌رود است، وجود دارد که این امر بر استهلاک دستگاه تاثیرگذار است.

اصفهان با وجود دارا بودن آثار تاریخی متعدد‌ مربوط به قرن‌های مختلف، تبدیل به موزه گنجینه‌ای ارزشمند شده است که باید در حفظ و نگه‌داری آثار ارزشمند آن تلاش کرد، اما گسترش شهرنشینی و ساخت ساختمان‌های متناسب با نیازهای روز می‌طلبد کارشناسان شهرسازی و معماری با همراهی و کمک مسوولان چاره‌ای برای این شهر توریستی و تاریخی بیاندیشیند، همان‌گونه که در اکثر شهرهای قدیمی جهان نیز تصمیمات مناسب در این راستا اتخاذ شده است.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates