هيئت ايرانی در جلسه آژانس انرژی اتمی حاضر نشد
بیبیسی: آژانس بين المللی انرژی اتمی اعلام کرده که هيئت ايرانی که قرار بوده است در مقر اين آژانس و در جلسه ای برای گفتگو در مورد تصميم اخير اين کشور مبنی بر ازسرگيری تحقيقات روی توليد سوخت اتمی شرکت کند، در جلسه حاضر نشده است.
يکی از مسئولان آژانس می گويد: “هيئتی از تهران آمد و به تهران برگشت، ما نمی دانيم چه خبر است”.
همزمان با عدم حضور هيئت ايرانی در جلسه آژانس، رئيس جمهور ايران طی سخنرانی در شهر قم اعلام کرده که کشورش مصمم است تحقيقات روی توليد سوخت اتمی را از سرگيرد و بر سر آن حاضر به مذاکره نيست.
گزارش محمد امينی را بشنويد
تحقيقات برای توليد سوخت اتمی شامل غنی سازی اورانيوم در مقياس آزمايشگاهی نيز می شود و از اين رو با قطعنامه آژانس بين المللی انرژی اتمی و موضع غرب در قبال برنامه اتمی ايران منافات دارد.
سه دولت اروپايی بريتانيا، فرانسه و آلمان که طی دو سال و نيم گذشته به منظور رفع نگرانی از فعاليت اتمی ايران با دولت اين کشور در حال مذاکراتی پرافت و خيز بوده اند اعلام کرده اند که تصميم ايران برای از سرگيری تحقيقات روی توليد سوخت اتمی روند مذاکرات را با خطر مواجه می سازد.
اين در حالی است که علی لاريجانی، دبير شورای عالی امنيت ملی ايران که مسئوليت پرونده هسته ای اين کشور را دارد می گويد کشورش پيشتر نيز اعلام کرده بوده که تحقيقات در مورد چرخه توليد سوخت هسته ای جزو مذاكرات ايران و اروپا نيست.
نمايندگان ايران و سه دولت اروپايی اواخر دسامبر در وين پايتخت اتريش طی جلسه ای درباره چگونگی از سرگيری مذاکرات رسمی طرفين برای حل بحران مربوط به برنامه هسته ای ايران به گفتگو نشستند و تنها توافق کردند در ماه ژانويه بار ديگر ديدار کنند.
آن مذاکرات در ماه اوت سال گذشته پس از آنکه ايران پيشنهاد مشوقهای تجاری و امنيتی اروپا را به عنوان پيشنهادی “توهين آميز” رد کرد و فعاليت تأسيسات فراوری اورانيوم در اطراف اصفهان را که از شروط ادامه مذاکرات بود از سر گرفت به بن بست خورد.
جدال لفظی دو طرف از آن زمان ادامه داشته و تاکنون گشايشی عمده در اختلافات طرفين مشاهده نشده است.
البته اروپاييها اميدوار بودند طرح روسيه برای انتقال مرحله غنی سازی اورانيوم ايران به خاک آن کشور اين گره که روز به روز پيچيده تر می نمايد را بگشايد اما هرچند ايران می گويد حاضر به بررسی آن طرح است تأکيد دارد که حاضر به دست شستن از حق دستيابی به چرخ کامل سوخت هسته ای (شامل غنی سازی) در خاک خود نيست.
بنابراين دورنمای طرح روسيه برای حل بحران چندان روشن به نظر نمی رسد.
اکنون تصميم ايران برای از سرگيری تحقيقات سوخت هسته ای که می گويد آن را برای دو سال و نيم به طور داوطلبانه معلق نگاه داشته بود دست انداز ديگری در مسير مذاکرات ايجاد کرده است.
اظهار نظر مقام های ايران نشان می دهد آنها به اين نتيجه رسيده اند که به گفته خود نبايد بيش از اين در مقابل غرب “کوتاه بيايند.”
محمود احمدی نژاد، رئيس جمهور ايران گفته است: “در دو دوره دولتهای گذشته ما حداکثر بزرگواری را نشان داديم اما حاصل آن، توقعات سيری ناپذير از جمهوری اسلامی ايران بود.”
آقای احمدی نژاد همچنين ضمن تأکيد بر اين که ايران بارها گفته است سلاح هسته ای لازم ندارد گفت نظارت غربيها بر فعاليت های هسته ای ايران “ذلتی است که يک ملت آزاده نمی پذيرد.”
اين سخنان آشکارا نشانه موضع سخت تری است که ايران بسوی آن در حرکت است.
ديدار بعدی نمايندگان ايران با سه کشور اروپايی قرار بود روز هيجدهم ژانويه برگزار شود که با اين تحول اکنون بار ديگر در سايه ابهام فرو رفته است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.