ماموران امنیتی، فعالان سندیکای کارکنان شرکت واحد اتوبوسرانی را به اتهام تشکیل «غیرقانونی» سندیکا، بازداشت کردند: نظر یک حقوقدان
رادیو فردا: صبح روز پنجشنبه اول دیماه، ماموران به دستور دادستان تهران سعید مرتضوی و با حکم قاضی محدث، هشت نفر از فعالان ارشد سندیکای کارکنان شرکت واحد اتوبوسرانی تهران را بازداشت کردند و با بازرسی منازل آنها، اسناد سندیکایی و شخصی آنها را ضبط کردند. یکی از علل بازداشت، اقدام به تشکیل سندیکای غیرقانونی اعلام شد. محمد سیف زاده، عضو کانون وکلای مدافع حقوق بشر در مصاحبه با رادیو فردا می گوید مطابق قانون اساسی جمهوری اسلامی، تشکیل سندیکا یا هر تشکل دیگری، حتی اگر بدون مجوز باشد، غیرقانونی شمرده نمیشود. سعید ترابیان عضو هیات مدیره سندیکا به رادیو فردا میگوید قرار است کارگران در اعتراض به بازداشت هشت عضو هیات مدیره این تشکل، از اولین ساعات کاری روز یکشنبه 4 دیماه درمناطق ده گانه و اتوبوس برقی حضور یابند و دست از کار بکشند.
نازي عظيما (rm) صدا | (wma) صدا [ 5:54 mins ]
بامداد دیروز (پنجشنبه) هشت تن از اعضای سندیکای کارکنان شرکت واحد اتوبوسرانی تهران به دست ماموران دادستانی در خانههای خود بازداشت شدند و خانههایشان مورد بازرسی قرار گرفت. علت بازداشت ظاهرا اخلال در نظم عمومی از طریق اعتصاب و اقدام به تشکیل سندیکای غیرقانونی ذکر شده است.
نازی عظیما (رادیو فردا): ساعت 7 صبح روز پنجشنبه اول دیماه، عده ای از فعالان سندیکای کارکنان شرکت واحد اتوبوسرانی تهران بازداشت شدند. ماموران با در دست داشتن حکم بازداشت و بازرسی منازل هشت نفر از رهبران و اعضای سندیکا، اسناد سندیکایی و کامپیوترهای شخصی بازداشت شدگان را با خود بردند.
سعید ترابیان از اعضای هیات مدیره این سندیکا به رادیو فردا گفته است: سه نفر دیگر را امشب به نامهای آقایان اکبر یعقوبی، رضا بوربور و حمید رضا رضایی فرد، دستگیر شدند. توسط پلیس امنیت. سه نفر دیگر به نام آقایان جواد کفایتی، سید جواد سیدوند و مرتضی کمساری توسط پلیس امنیت دستگیر شدند.
بنا به گزارشها، احکام بازداشت به دستور سعید مرتضوی دادستان تهران و با امضای قاضی محدث انجام گرفته و بنا بر آنچه در حکم بازداشت رهبران سندیکایی آمده است، یکی از علل بازداشت، اقدام به تشکیل سندیکای غیرقانونی بوده است.
محمد سیف زاده، عضو کانون وکلای مدافع حقوق بشر میگوید از نظر حقوقی تشکیل سندیکا حتی اگر بدون مجوز باشد، غیرقانونی شمرده نمیشود.
محمد سیف زاده (حقوقدان و وکیل دادگستری): مطابق اصل 26 قانون اساسی، هر نوع تشکل، انجمن، سندیکا یا هر نوع حزب و اینها به رسمیت شناخته شده و قانونی است. منتها از کمیسیون ماده ده مجوز گرفته باشند، آن رسمیت بهش می بخشد و فرق است بین رسمی بودن و قانونی بودن. بنابراین هر تشکلی که وجود داشته باشد، قانونی است، اما اگر از طریق وزارت کشور و کمیسیون ماده ده مجوز گرفته و به رسمیت شناخته شده، رسمی میشود. بنابراین تشکلهای دیگر غیرقانونی نیستند، آنهایی که وجود دارند.
ن. ع: چه فرقی هست بین یک تشکل غیررسمی و یک تشکل غیرقانونی؟
محمد سیف زاده: غیرقانونی آن است که به موجب حکم دادگاه صالحه با شرایطی که قانون گفته، حکم به غیرقانونی بودنشان صادر شود. تا زمانی که این حکم صادر نشده، هر تشکلی قانونی هست.
ن. ع: تشکلی که به ثبت نرسیده و قانونی نشده، آیا اجازه دارد که اعلامیه پخش کند یا روزنامه داشته باشد یا تجمع داشته باشد؟
محمد سیف زاده: دقیقا، حالا آن تجمع و راهپیمایی و یا دادن اعلان و اینها در چارچوب قوانین هم مجاز است و آنها هم به رسمیت شناخته شده. بنابراین بله، حق دادن اعلامیه، اظهار نظر و تجمع را هم دارند.
ن. ع: سندیکای کارگران شرکت واحد تلاشهایی برای به ثبت رساندن خود انجام داده و جلساتی با کارفرما و مسئولان شورای تامین استان تهران داشته است.
سعید ترابیان: از هیچ مذاکره ای کوتاهی نکردیم. با همه مذاکره کردیم حتی با تیمسار طلایی، مشاور ریاست جمهوری. ولی خب متاسفانه فقط کوتاهی دیدیم. چون سندیکا شفاف سازیش زبانزد خاص و عام است، به همه اطلاعرسانی کردیم و حقایق را گفتیم.
ن. ع: در احکام دادستانی علت دیگر بازداشتها تلاش برای بر هم زدن نظم عمومی از طریق اعتصاب ذکر شده است.
سعید ترابیان: این حرکت، حرکت خودجوشی شده برای راننده ها. به خاطر این که نمایندههایشان دستگیر شدند، میخواهند برای روز یکشنبه از اول وقت کاری رانندهها که پنج صبح است، دست از کار بکشند و تجمعی را در جلوی درب مناطقشان داشته باشند.
ن. ع: سندیکای کارگران شرکت واحد در اطلاعیه ای از کارکنان این مجموعه خواسته بود در اعتراض به بی توجهی مسئولان، نسبت به مطالبات صنفی کارکنان شرکت واحد، و اشکالتراشیهایی که بر سر راه فعالیت این تشکل صنفی ایجاد شده، و نیز برای اعتراض به بازداشت هشت عضو هیات مدیره این تشکل، از اولین ساعات کاری روز یکشنبه 4 دیماه د رمناطق ده گانه و اتوبوس برقی حضور یابند و با تجمع در برابر درب خروجی دست از کار بکشند. آیا قوانین ایران حق اعتصاب را به رسمیت می شناسد؟
محمد سیف زاده: در بعضی از مواد قانون کار وجود دارد، حق اعتصاب و اینها. ضمن آن که ما اعلامیه جهانی حقوق بشر را داریم که به موجب دو میثاق بینالمللی؛ فرهنگی، مدنی در سال 54 به تصویب مجلس شورای ملی رسیده و در آنجا به رسمیت شناخته شده. آن دو تا هم از منابع حقوقی ما هستند.
همسر منصور اصانلو رئیس هیات مدیره این سندیکا در مصاحبه با خبرگزاری کار ایران، خبر بازداشت همسرش را در منزل خود تصدیق کرده است. منصور اصانلو به زندان اوین منتقل شده و دیگر بازداشت شدگان، همچنان در بازداشتگاه وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی به سر می برند. بنا به گزارشهای رسیده، خانواده های بازداشت شدگان، تا غروب روز پنجشنبه در محل دادستانی تهران، خواستار پاسخگویی مسئولان نسبت به وضعیت و علت بازداشت آنها بودند که بنا بر گزارشها به آنها گفته شده است که روز سه شنبه میتوانند با آنان ملاقات کنند. دفتر سندیکای کارکنان شرکت واحد، از روز پنجشنبه مهر و موم شده است.
rtsp://realaudio.rferl.org/ch21/20051223-1530FRD.rm?start=05:24&end=11:18
پیام برای این مطلب مسدود شده.