سقوط موجودی حساب ذخیره ارزی، در پی برداشت های پی در پی
رادیو فردا: در پی برداشت های پی در پی از حساب ذخیره ارزی، موجودی این حساب به رقمی ناچیز سقوط کرده و حتی، بر اساس گزارش های انتشار یافته در رسانه های بامداد امروز تهران، منفی شده است. به گفته داوود دانش جعفری وزیر امور اقتصادی و دارایی، مانده حساب ذخیره ارزی ایران در حال حاضر پنج میلیارد و هفتصد میلیون دلار است. ابراهیم شیبانی رییس کل بانک مرکزی، مانده همان حساب را منفی 491 میلیون دلار اعلام می کند. حتی اگر رقم اعلام شده از سوی وزیر امور اقتصادی و دارایی را ملاک قرار دهیم، کارنامه حساب ذخیره ارزی نشانه یک شکست بزرگ در پاسداری اموال عمومی است.
فریدون خاوند (رادیو فردا، پاریس): حساب ذخیره ارزی، که در مهر ماه 1379 با امید فراوان به وجود آمد، به یک تراژدی بزرگ بدل شده و شکست اقتصادی ایران را در عرصه حیاتی تمشیت در آمد های نفتی، به نمایش می گذارد.
این نهاد با الهام گرفتن از تجربه کشور هایی چون نروژ و کویت، و با درس گرفتن از ده ها سال تجربه در عرصه اقتصاد نفتی، پایه گذاری شد، یا این تصمیم که مازاد در آمد ارزی در آن انباشته شود تا سهمی از آن مورد استفاده بخش خصوصی قرار بگیرد و سهمی دیگر، برای روزگار سختی ها باقی بماند، زمانی که کشور با نوسان های منفی بازار نفت روبرو می شود که پیآمد محتوم آن، کمبود در آمد ارزی خواهد بود.
تقدیر چنین می خواست که پایه گذاری این حساب کم و بیش با آغاز دورانی طلایی برای صادرات نفتی ایران مصادف شود، سال هایی که طی آنها در آمد های ارزی، به گونه ای چشمگیر، از پیش بینی های بودجه بیشتر بوده است. حساب ذخیره ارزی، از اینهمه مازاد در آمد، چه نصیبی برده است؟
در پاسخ این پرسش، در رسانه های بامداد امروز تهران از جمله شرق ، رسالت ، همشهری و آفتاب یزد دو پاسخ به نقل از دو مقام ارشد اقتصادی جمهوری اسلامی دیده می شود. به گفته داوود دانش جعفری، وزیر امور اقتصادی و دارایی، مانده حساب ذخیره ارزی ایران در حال حاضر پنج میلیارد و هفتصد میلیون دلار است. در عوض ابراهیم شیبانی، رییس کل بانک مرکزی، مانده همان حساب را منفی 491 میلیون دلار اعلام می کند.
حتی اگر رقم اعلام شده از سوی وزیر امور اقتصادی و دارایی را ملاک قرار دهیم، کارنامه حساب ذخیره ارزی نشانه یک شکست بزرگ در پاسداری اموال عمومی است. طی این سال ها دستگاه اجرایی جمهوری اسلامی بزرگ و بزرگ تر شد، هزینه های جاری افزایش یافته و بار مخارج دولت برای وارد کردن بنزین و پرداخت یارانه ها سنگین تر شده. در همان حال دریافتی های دولت نه از محل مالیات ها به گونه ای قابل ملاحظه بالا رفته و نه از محل خصوصی سازی. حاصل انکه کسری بودجه رو به افزایش گذاشته، از جمله امسال که به ده هزار و یا حتی دوازده هزار میلیارد تومان خواهد رسید. در این شرایط دولت، البته با تصویب مجلس، فلسفه وجودی حساب ذخیره ارزی را از یاد برد و بدون دغدغه خاطر، بر سر سفره آن نشست.
پیام برای این مطلب مسدود شده.