02.03.2003

شکست سنگین جبهه مشارکت در تهران

صادق صبا

نتیجه انتخابات شورای شهر تهران (بر اساس آنجه که تاکنون اعلام شده) شکست سنگین و غیر منتظره ای است برای جبهه مشارکت و سایر گروه های اصلاح طلب نزدیک به رییس جمهوری ایران، محمد خاتمی.

کاندیدای اول جبهه مشارکت ، مصطفی تاجزاده، حتی در بین پانزده نفر اولی که برای شورای شهر تهران لازم است قرار ندارد و در ردیف شانزدهم جای گرفته است.
اکثریت کسانی که در تهران بیشترین آرا را به دست آورده اند به جناح محافظه کار نزدیک اند.

هیچ یک از کاندیداهای وابسته به نهضت آزادی نیز، که برای اولین بار پس از دو دهه اجازه یافتند در یک انتخابات در ایران شرکت کنند، نتوانستند درخشش قابل ملاحظه ای داشته باشند.

بعضی از محافظه کاران مدعی شده اند که کاندیداهای نزدیک به این جناح در سراسر ایران به پیروزی دست یافته اند که البته این ارزیابی هنوز از سوی منابع دیگر تایید نشده است.

نکته قابل ملاحظه در انتخابات شورای شهر تهران عدم شرکت گسترده مردم در رای گیری بوده است. از قول مقامات مسئول در شهر تهران نقل شده که تنها حدود یک چهارم واجدین شرایط در تهران رای داده اند. ولی بعضی از گزارش ها حاکی است که تعداد کل شرکت کنندگان در پایتخت شاید به ده درصد نرسد.
حتی آیت الله خامنه ای، رهبر کشور، که در روز انتخابات در شهر دیگری به سر می برد، در انتخابات شرکت نکرد. این اولین بار است که در دوران جمهوری اسلامی رهبر کشور در یک رای گیری شرکت نمی کند. این در حالی است که در جمهوری اسلامی از رای دادن به عنوان یک وظیفه شرعی نام برده می شود.

بعضی از اصلاح طلبان در توجیه عدم موفقیت شان چنین استدلال کرده اند که عدم استقبال مردم از انتخابات باعث شده که صرفا طرفداران سنتی محافظه کاران به پای صندوق های رای بروند و به افراد نزدیک به این جناح رای بدهند.

ولی پرسش اساسی این است که چرا مردم تهران به دعوت اصلاح طلبان برای حضور در انتخابات این گونه پاسخ منفی داده اند.

به نظر می رسد که پیام اصلی شهروندان تهرانی این است که آنها به اصلاح طلبان نیز دیگر اعتماد ندارند و از قول های آنها برای ایجاد بهبود در اوضاع کشور شدیدا سرخورده شده اند.

محافظه کاران از پیروزی بزرگ در انتخابات تهران سخن می گویند. ولی در حالی که اکثریت قریب به اتفاق ساکنان تهران این انتخابات را تحریم کرده اند، محافظه کاران کمتر می توانند از پیروزی صحبت کنند.

نتیجه انتخابات در تهران هشدار مهمی است به رییس جمهور خاتمی و اصلاح طلبان نزیک به او. اگر این نتیجه در انتخابات مجلس در سال آینده تکرار شود، جریان اصلاح طلبی دولتی در شکل فعلی اش به پایان عمر خود نزدیک خواهد شد.

البته معمولا در سایر کشورها نیز مردم در تعداد کمتری در انتخابات شرکت می کنند و در بسیاری از موارد نیز رای آنها برای تعیین نمایندگان مجلس و یا رییس دولت، که از اهمیت بیشتری برخورداراست، تغییر می کند.

ولی در هر صورت پیام مردم ایران به اصلاح طلبان روشن است. اگر به وعده های خود عمل نکنیذ، شما را نیز طرد خواهیم کرد.

اصلاح طلبان برای آنکه همچنان به عنوان یک قدرت در صحنه سیاسی ایران حضور داشته باشند، باید در فرصت کمی که دارند دست به اقداماتی بزنند تا دل مردم را به دست آورند. مردم این استدلال اصلاح طلبان را که محافظه کاران مانع پیشرفت برنامه های آنها شده اند برای توجیه بی عملی شان کافی نمی دانند.

مردم ایران تشنه تغییرات اساسی در کشور اند و بار دیگر نشان داده اند که با هیچ گروهی به اصطلاح تعارف ندارند.
بی بی سی

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates