جزئيات قطعنامه محکومیت ایران در سازمان ملل متحد
پیک ایران: طبق خبرهای موثق رسیده از نیویورک، در روز جمعه قطعنامه پیشنهادی کانادا در کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد به رای گذاشته شده و با کسب 77 رای مثبت، 51 رای منفی و 46 رای ممتنع تصویب گردیده است. مجموعا 44 کشور شامل کشورهای اروپائی، امریکا، استرالیا، زلاند نو، … از حامیان قطعنامه بوده اند. فرازهائی از قطعنامه تصویب شده بشرح زیر هستند:
در بخش اول از دعوت و پذیرش گزارشگران ویژه کمیسیون حقوق بشر در مورد خشونت علیه زنان و مسکن، صدوربخشنامه رئیس قوه قضائیه در خصوص جایگزین کردن مجازاتهای دیگر بجای سنگسار، و همکاری ایران با آژانسهای وابسته به سازمان ملل متحد در زمینه حقوق بشر و حاکمیت قانون استقبال شده است.
بخش دوم قطعنامه دارای نکات زیردر مورد وضعیت حقوق بشر در ایران است:
– ادامه اذیت و آزار مدافعان حقوق بشر، سازمانهای غیر دولتی، مخالفین سیاسی و مذهبی، اصلاح طلبان سیاسی، روزنامه نگاران، نمایندگان مجلس، دانشجویان، روحانیون، دانشگاهیان و وبلاگ نویسان.
– نقض دائم موافقتنامه های بین المللی در مورد دستگاه قضائی بخصوص فقدان روند دادرسی قانونی، عدم وجود دادگاه منصفانه و علنی، رد حق دسترسی به وکیل و اذیت و آزار وکلای مدافع، نقض حقوق زندانیان از جمله نگهداری طولانی در زندان انفرادی، عدم فراهم آوردن مراقبتهای پزشکی و تماس با خانواده.
– ادامه استفاده از شکنجه و برخوردها و مجازاتهای غیر انسانی و تحقیرامیز.
– ادامه اعدامها در ملاء عموم و در سطح وسیع، انجام دیگر اعدامها بدون توجه به قوانین پذیرفته شده بین- المللی، واعدام افراد و کودکان زیر 18 سال.
– ادامه خشونت و تبعیض علیه زنان و دختران در قوانین و عمل، رد انجام اصلاحات در قوانین تبعیض-آمیز توسط شورای نگهبان از جمله رد مصوبه مجلس در سال 1382 در الحاق به کنوانسیون حذف تبعیض علیه زنان.
– ادامه تبعیض علیه اقلیتهای قومی و مذهبی و نقض حقوق آنان.
در قطعنامه از دولت ایران خواسته شده است که به آزادی بیان و عقیده و تجمع، حق دادرسی قانونی، دسترسی به وکیل، و داشتن دادگاه بیطرف منصفانه و علنی احترام کامل بگذارد. از اذیت و آزار وکلای مدافع دست برداشته ازکلیه افراد از جمله گروههای اقلیت دینی و نژادی محافظت نماید. از اعمال شکنجه و برخوردهای غیر انسانی و تحقیرامیز دست برداشته به مصونیت ناقضین حقوق بشر از مجازات در قانون و عمل خاتمه دهد. از اعدام در ملاء عموم و اعدام کودکان زیر 18 سال خودداری کند. تبعیض علیه زنان و دختران را کنار بگذارد. به تبعیض علیه گروه های قومی و زبانی و نقض حقوق اقلیتها شامل اعراب، اکراد، بلوچها، مسیحیان، یهودیها، مسلمانان سنی، و… پایان دهد.
در قطعنامه از کلیه گزارشگران موضوعی کمیسیون حقوق بشر خواسته شده که درهردو صورت امکان یا عدم امکان سفر به ایران، بررسی وضعیت حقوق بشر در این کشوررا ادامه دهند و از دولت ایران مصرا خواسته شده با گزارشگران همکاری کند.
حدود 20 روز دیگر این قطعنامه برای تصویب نهائی در مجمع عمومی سازمان ملل مطرح خواهد گردید.
هیات ایرانی شامل آقای اعلایی زئیس اداره حقوق بشر وزارت خارجه و خانم هسته ای بوده است. قبل از تصویب قطعنامه، نماینده ایران طی سخنانی علاوه بر حملات مکرر به کانادا بخاطر ارائه متن قطعنامه، تهدید کرده است که تصویب احتمالی آن مانع همکاری دو! لت ایران با نهادهای حقوق بشری بین المللی خواهد شد.
افزایش موارد محکومیت دولت ایران در ماههای اخیردر مجامع مختلف بین المللی و نیزتعداد قابل توجه آرای مثبت به قطعنامه مذکورنشان میدهد که وجهه سردمداران کشور در جهان روز به روز مخدوش تر شده آنان در انزوای بیشتری فرو میروند. آیا هنوز وقت به سر عقل آمدن آنان فرا نرسیده است؟
پیام برای این مطلب مسدود شده.