10.11.2005

تعطيل بورس تهران در دستور قرار گرفت

پیک ایران: روز- ميثم تواب:اقتصاددانان نزديک به دولت، در حال تهيه گزارش براي رييس جمهور هستند که موضوع آن، توضيح عواقب بي سابقه اظهارات وي براي اقتصاد ايران است. اين اقدام، پس از آن صورت مي گيرد که نمايندگان صندوق بين المللی پول، در ملاقاتی با رييس کل بانک مرکزی پيش بينی های نگران کننده خود درباره آينده اقتصاد ايران را به او منتقل کرده اند. همزمان با آن تيم مشاوران اقتصادي احمدی نژاد به اين نتيجه رسيده اند که چاره ای جز تعطيل موقت بورس تهران وجود ندارد.
تصميم به تهيه گزارش فوق الذکر براي رييس جمهور، در جلسه اي با حضور رييس کل بانک مرکزي گرفته شده است. وي در اين جلسه، به ارايه گزارشي پرداخته که در قسمتي از آن، تصريح شده ميزان فرار سرمايه از ايران پس از سخنان رييس جمهور، بالاترين مقدار در تمام دوره ۲۷ ساله پس از انقلاب بوده است. در پايان جلسه، کارشناسان حاضر تصميم گرفته اند که با تهيه گزارشي مستند براي احمدي نژاد، وي را در مورد تغييرات منفي ايجاد شده در شاخص هاي اقتصادي کشور، پس از سخنرانيش در همايش “جهان بدون صهيونيسم”، آگاه نمايند.

از سوي ديگر، خبر مي رسد که تداوم سقوط بي سابقه بازار بورس در پي سخنراني رييس جمهور، گروهي از دست اندرکاران اقتصادي دولت را به اين نتيجه رسانده که بورس تهران را به طور موقت تعطيل اعلام کنند. ظاهراً مسوولان پشتيباني کننده تصميم فوق، قصد دارند، اگر حادثه مثبتی برای بورس اتفاق نیفتد، اين تصميم را چند هفته ديگر اعلان کنند. هدف از چنين تاخيري آن است تا – با بي ارتباط وانمود کردن تعطيلي بورس با سخنراني احمدي نژاد- هزينه هاي سياسي چنين اتفاقي براي رييس جمهور کاهش يابد.

اين تصميم، در شرايطي گرفته شده که با شروع رکود بازار بورس تهران از زمان روي کار آمدن دولت جديد، راه حل های متعددي در جلسات مشاوران و دست اندرکاران اقتصادي دولت، مطرح شده که هيچ کدام مورد پسند قرار نگرفته است. اولين و تنها چاره ای که دولت تازه به کار گرفت، خريدهاي انبوه و مصنوعي از بازار بورس توسط بانک های دولتی و صندوق هاي تعاون موسسات دولتی بود که اعتراض بعضي روزنامه ها و کارشناسان را برانگيخت و تاثيری بر جاي نگذاشت. در همين حال اتاق بازرگانی و صنعت و معدن در نامه ای به دولت راه حل هايی را پيش کشيد که اساس آن بر دادن اطمينان به مردم و سرمايه گذاران بود. در بخشی از اين نامه توصيه شده بود تغييرات در بخش اقتصادی با آرامش بيش تری توام باشد. اما اين زمانی بود که شوک ناگهانی تغيير همه روسای بانک ها در يک روز، در دست بررسی بود.

انتشار سخنراني رييس جمهور در همايش “جهان بدون صهيونيسم”، در واقع تير خلاصي بر بازار بورس بود که هر گونه امکان کنترل وضعيت پيش آمده را براي دست اندرکاران اقتصادي دولت غير ممکن نمود و نهايتاً، شرايط را به رکود کامل بورس کشاند.

تعطيلي بورس تهران، از اولين پيشنهادهايی بود که با معلوم شدن سياست های دولت احمدی نژاد و نوع رفتار وی با مسائل داخلی و خارجی، از سوی بسياري از کارشناسان مطرح شد. به ديده آنان در حالی که بورس تهران به زيانده ترين بورس خاورميانه مبدل شده و معامله ای هم در آن صورت نمی گيرد، می توان با تعطيل موقت جلو زياندهی و در عين حال از بين رفتن حيثيت بورس را گرفت و چند ماه ديگر باز آن را بازسازی کرد. در زمان مطرح شدن آن پيشنهاد، احمدی نژاد با تصوراين که سقوط بورس، توطئه عليه دولت وی است تا ناکام جلوه داده شود، دستور داده بود که تيمی به رياست دانش جعفری و مظاهری به بحران رسيدگی کنند و راه حلي فوری را به دست آوردند.

طهماسب مظاهری که اينک در مقام معاول اول وزارت اقتصاد باتجربه ترين کارشناس اقتصادي نزديک به دولت است، در هفته های اول با گردآوردن صاحب نظران و دعوت از دست اندرکاران کوشش کرد که به دستور رييس جمهور عمل کند. اما حوادث بيرون از اختيار وی مانند تيرگی روابط ايران با جهان همه راه حل ها را باطل کرد. به طوری که به عقيده کارشناسان، اکنون چاره ای جز تعطيلي بورس نمانده است.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates