07.11.2005

حتی شاه و ساواک دفتر نمايندگی در دانشگاهی تاسيس نکردند

اخبار روز: بيانيه انجمن اسلامی دانشجويان دانشگاه پلی تکتيک در اعتراض به لغو برنامه های اين تشکل

• حتی در رژيم گذشته، نه شاه و نه هيچ يک از نهاد های وابسته به دربار و ساواک جرات دخالت در دانشگاه را نداشتند و استقلال دانشگاه امری بديهی شمرده می شد و هيچ گاه شاه، دفتر نمايندگی در هيچ دانشگاهی تاسيس ننمود. اما متاسفانه پس از انقلاب هيچ نهاد مدنی از تاخت و تاز روحانيت حاکم بی نصيب نماند و استقلال نهادهای مدنی از جمله دانشگاه به حديث پر غصه اساتيد و دانشجويان تبديل گشت.
آغاز به کار دولت احمدی نژاد، رمق تازه ای به جريان انحصارگرای دينی و مطلق انديشان و تماميت خواهان بخشيده است. عده ای که به خيال خود به روايتی تام و تمام از فهم دينی دست يافته اند چون بر اين باورند که دريافت آنها از دين حقيقت مطلق است، راه را بر هر نوع تفکر و نوانديشی در باب دين و دين ورزی در عصر جديد بسته اند. روايتی که آنان سخت شيفته اش شده اند تفسيری ايدئولوژيک، متحجرانه، غير منعطف و فقه محور است که در پاسخ به معضلات روز و چالش های پيش آمده بر اثر تکوين علم و پيشرفت تکنولوژی عاجز مانده است و از روايتی سنتی و غير انسانی از دين نيز انتظاری جز اين نمی رود.
متاسفانه گويا امواج هجمه طيف تماميت خواه قبل از عيان شدن در سطح جامعه پيشاپيش به برنامه ريزی و سياست گذاری های داخل دانشگاه رسوخ کرده و مديريت دانشگاه ها را به اعمال نظراتی واداشته که بتوانند نظر حاکمان را مبنی بر ادامه دوران مديريت خود جلب نمايند.
لغو برنامه های انجمن اسلامی دانشجويان در شب های قدر مصداقی روشن بر اين نکته است. انجمن اسلامی دانشجويان سعی داشت در قالب مراسم سخنرانی امکان حداقلی فراهم آورد تا انديشمندان دينی کشور بتوانند مباحث خود را در دانشگاه به عنوان مرجع آزادی خواهی و تحول طلبی عرضه نمايند. اما پس از برگزاری مراسم شب اول با سخنرانی دکتر هاشم آغاجری و استقبال بی نظير دانشجويان گويا ادامه اين مراسم به مذاق عده ای خوش نيامد و لذا با ابراز بهانه های واهی، مبهم و کودکانه، اقدام به لغو خودسرانه و يکطرفه سخنرانی های شب های بعد کرده و اذهان جميع دانشگاهيان را با سوالات متعددی مواجه ساختند. آنچه که در پاسخ پيگيری های اعضای انجمن اسلامی دانشجويان بيان شد نيز چندان با عقلانيت،منطق و شفافيت همراه نبود.
در همين راستا انجمن اسلامی دانشجويان ذکر نکات زير را ضروری می داند :
1. حضور هيات نظارت بر تشکل ها تنها در صورتی در دانشگاه ها قابل قبول می باشد که فعاليت آنها قائم بر قانونمداری، نظارت حداقلی و به رسميت شناختن آزادی های حداکثری تشکل ها در حوزه های فرهنگي، سياسي، صنفی و اجتماعی باشد. متاسفانه تجربه چند ساله عملکرد اين هيات ها، بيش از آنکه نشانگر اراده معطوف به ايجاد بستر و تنوع بخشی فعاليت تشکل ها بوده باشد، گواه بر هرچه محدودتر کردن چارچوب فعاليت آنها می باشد. در همين راستا انتصاب اخير نماينده جديد وزارت علوم در هيات نظارت اين دانشگاه – که برای اولين بار فردی غيردانشگاهی و غير پلی تکنيکی می باشد و لزوما چندان با فضای فعاليت تشکل ها در دانشگاه صنعتی اميرکبير آشنايی ندارد- محل تامل بسيار جدی است. انجمن اسلامی دانشجويان مطمئنا در اين مورد حق روشنگری های بيشتر را برای خود قائل محفوظ نگه می دارد.
2. دلايل ايجاد نهاد نمايندگی رهبری در دانشگاه ها اهدافی صرفا سياسی را در بر می گيرد که از آن جمله می توان به تبليغ ايدئولوژی نظام سياسی در جهت حفظ مشروعيت و دفاع از منافع قدرت حاکمه در دانشگاه ها اشاره نمود.
حتی در رژيم گذشته، نه شاه و نه هيچ يک از نهاد های وابسته به دربار و ساواک جرات دخالت در دانشگاه را نداشتند و استقلال دانشگاه امری بديهی شمرده می شد و هيچ گاه شاه، دفتر نمايندگی در هيچ دانشگاهی تاسيس ننمود. اما متاسفانه پس از انقلاب هيچ نهاد مدنی از تاخت و تاز روحانيت حاکم بی نصيب نماند و استقلال نهادهای مدنی از جمله دانشگاه به حديث پر غصه اساتيد و دانشجويان تبديل گشت.
اکنون که به صدقه سری آيين نامه های تحميلی شورای غير قانونی انقلاب فرهنگي، اين نهاد در تمامی کميته ها و هيات های نظارتي،گزينشی و انضباطی دانشگاه دارای حق اعمال اراده، نظر و رای می باشد و با عنايت به اين که مبدا، مرجع و هدف فعاليت و تشکيل اين نهاد به بيرون از دانشگاه متصل است، حضورش درون دانشگاه، ناقض اصول مسلم و قابل احترام استقلال دانشگاه و آزادی آکادميک می باشد.
دانشجويان دانشگاه امير کبير هيچ گاه تلاش های قبيحانه مسئول کنونی دفتر نهاد نمايندگی رهبری در تحريک علمای قم در جهب صدور حکم تکفير تعدادی از دانشجويان فعال در نشريه موج را از ياد نخواهد برد. همچنين موارد بسياری از دخالت نهاد نمايندگی رهبری مبنی بر تفرقه انگيزی و رفتارها و موضع گيری های ناعادلانه در مورد تشکل های غير همسو در پلی تکنيک تهران وجود دارد که چنانچه مصلحت اقتضا کند انجمن اسلامی دانشجويان قطعا بر افشای آنها اقدام خواهد نمود.
3. با ساختار کنونی و وضعيت فعلی استقلال دانشگاه ها در ايران و دست اندازی و دخالت نهادهای گوناگون نظارتي- امنيتی بر دانشگاه ها، رياست دانشگاه به عنوان راس هرم مديريتي، قابل اتکاترين و قابل احترام ترين سمت در اين نهاد آکادميک می باشد.
بدون شک تصميم گيری و سياست گذاری معطوف به ميل قدرت سياسی حاکمه خارج از دانشگاه و زيرپا نهادن اصول و سنت های مورد احترام دانشگاهيان، مهلکترين سموم در نحوه مديريت و اداره دانشگاه ها به شمار می روند.
در همين راستا انجمن اسلامی دانشجويان، رييس محترم دانشگاه را به تامل بيشتر در تصميم گيری های اخير خود و از جمله لغو برنامه سخنرانی نوانديشان دينی در شب های قدر فرا مي خواند و صادقانه هشدار می دهد که تصميم گيری در جهت رضايت خاطر صاحبان منصب و واليان قدرت، نه فراخور دانشگاهی همانند پلی تکنيک تهران است و نه حداقل همراستايی با سنت و سابقه ديرين آزادی خواهی و آزاد انديشی دانشگاهيان اميرکبيری دارد.
در پايان ضمن تقبيح لغو برنامه های انجمن اسلامی دانشجويان از هيات نظارت دانشگاه می خواهيم تخلفات عديده ای را که عنوان می کند و رسانه های رسمی حکومتی آن را پوشش داده اند بيان کنند تا هم سبب تنوير افکار عمومی شود و هم صحت استدلال هايشان بر دانشگاهيان روشن گردد. والسلام علی من التبع الهدي
انجمن اسلامی دانشجويان دانشگاه صنعتی امير کبير (پلی تکنيک تهران)

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates