06.11.2005

واکنش‌های یک سخنرانی: جهان علیه یک دولت

روز: به نظر می آید که ایران با رئیس جمهور جدیدش، محمود احمدی نژاد، ماشینی در اختیار گرفته تا به گذشته بازگردد. پس از این که وی اعلام کرد که اسرائیل باید از صحنه جهانی محو گردد، دوباره آن کلام پراز نفرت که از زمان سلف رفرماتورش فراموش شده بود به اذهان سران کشورهای جهان بازگشت.”

با فراخواندن جهان اسلام برای نابودی اسرائیل، رئیس جمهور ایران در چند کلمه مشغله ذهنی شخص اول یک دولت افراط گرا را به تصویر کشید. در کلیه خطابه های وی، جاه طلبی ایران که از این پس توسط این حافظ پیشین انقلاب هدایت می شود، صریح و بی پرواتر از گذشته ظاهر شد. برای تمام افرادی که تصور داشتند یا می خواستند تصور کنند که جمهوری اسلامی بالاخره متعادل و آرام شده است، واقعیت خود را نشان داد و ثابت کرد که هرگز این گونه نیست.

رئیس جمهور جدید، مجددا ریشه اعتقادات جمهوری نوپای سال ۱۹۷۹ را آبیاری کرد. در یک چشم به هم زدن، رشته های رئیس جمهور رفرماتور، خاتمی را پنبه کرد. این ایرانی است که دوباره از فلسطینی ها رادیکال ترشده و دوباره خود را بلندگوی جهان اسلام کرده است. این ایرانی است که می خواهد نماینده و رهبر جمعی مستضعف فروتن و در عین حال خشمگین باشد. دراین نقش که برای ایران آرزویی دیرینه است، احمدی نژاد به مانند افراط گراترین واعظ سخن می راند و جمعیت را به نابودی اسرائیل و آمریکا تشویق می کند. در جای دیگر برای تاثیرگذاری بیشتربه سران کشورهای عربی که موجودیت اسرائیل را به رسمیت شناخته اند، وعده می دهد که در آتش خشم امت اسلام خواهند سوخت.

محکومیت های بین المللی

پس از سخنان وی برعلیه اسرائیل، کشورهای جهان یک به یک این گفته ها را محکوم کردند.

آلمان

در آلمان، وزیر امور خارجه اظهار می دارد:”اگر این سخنان به واقع از طرف وی عنوان شده باشد، بسیار غیرقابل قبول بوده و آن را با قاطعیت تمام محکوم می کنیم.”

کشورهای عربی

حتی اگر سخنان رئیس جمهور ایران دربرابر جمعی از دانشجویان، خبر صفحه اول جراید جهان باشد، ولی کشورهای عربی سکوتی محتاطانه را اتخاذ می کنند. رئیس دیپلماسی مصر، احمد ابوالغیت، طی یک نشست مطبوعاتی موضع ایران را در این رابطه محکوم کرد.

واسطه فلسطینی مذاکرات، صائب اریقات، روز پنج شنبه سخنان احمدی نژاد را محکوم کرد و اظهار داشت:”این مساله برای ما غیرقابل قبول است. ما دولت اسرائیل را به رسمیت می شناسیم و درپی رسیدن به نقطه نظرات مشترک می باشیم که درنهایت به صلح خواهد انجامید. ما صریحا سخنان رئیس جمهور ایران را رد می کنیم و از نظر ما این سخنان پذیرفته نیست.” [آسوشیتد پرس، 27 اکتبر]

بلژیک

کارل دگوخت، وزیر امور خارجه بلژیک اعلام داشت: “بلژیک هرگز یک چنین زبان کینه توز و بدخواهی را تحمل نمی کند و من شخصا با این سخنان که کاملا غیرقابل قبول هستند مقابله می کنم. این مساله به طور جدی تعصب بی مورد ایران را در صحنه بین المللی نمایان می سازد.” [بروکسل، پنج شنبه 27 اکتبر]

کانادا

نخست وزیر کانادا، پل مارتین روز پنج شنبه اظهارات احمدی نژاد برعلیه اسرائیل را با قاطعیت محکوم کرد و گفت:”این سخنان، بقایای نژادپرستانه از دوره ای است که به سر آمده است.”

دولت کانادا همچنین دیپلمات اول ایران در کانادا را فراخواند تا به طور رسمی وی را از نارضایتی اتاوا مطلع سازد. پس از این که درخصوص سخنان احمدی نژاد از آقای مارتین سوال شد اظهار داشت:”این واقعا باورنکردنی و غیرقابل قبول است. این نوع بی احترامی و ضد جامعه یهود بودن غیرقابل تصور است. ما اکنون در قرن ۲۱ به سر می بریم ودوره این گونه اظهارات تمام شده است و هیچ گاه تحقق نخواهد یافت.”

اسپانیا

میگل آنخل موراتینوس، وزیر امور خارجه اسپانیا اعلام کرد:”ما به طور جدی و قاطع، سخنان رئیس جمهور ایران را رد می کنیم.” اسپانیا، سفیر ایران در مادرید را جهت اراه توضیحات فراخوانده است. [مادرید، 27 اکتبر]

آمریکا

کاخ سفید خاطرنشان ساخت که سخنان احمدی نژاد کاملا آن چه را که ما درباره رژیم ایران می گفتیم، تایید می کند و این مساله باتوجه به جاه طلبی های اتمی ایران بسیار نگران کننده است. [واشنگتن، چهارشنبه ۲۶ اکتبر]

جان بولتون، سفیر آمریکا در سازمان ملل در تاریخ ۳۰ اکتبر علنا مخالفت خود را به دبیر کل سازمان ملل درخصوص دیدارش از ایران اعلام کرد و اظهار داشت:”امیدوار هستیم که دبیر کل تمامی فاکتورها را در تصمیم خود به حساب آورد.”

مجلس نمایندگان و مجلس سنای آمریکا، هریک تصمیمی را درخصوص ایران پس از تهدید امنیت در خاورمیانه اتخاذ کرده اند. مجلس سنا قویا احساسات ضداسرائیلی احمدی نژاد رد کرده است. سنا همچنین به پرزیدن بوش اعلام کرده که به نام آمریکا، سخنان احمدی نژاد را صریحا و به شدت محکوم کند. تصمیم اتخاذ شده توسط سنا تاکید می کند که این مجلس، ایران را به عنوان منشا تروریسم می شناسد.

مجلس نمایندگان نیز تصمیماتی مشابه تصمیمات سنا در رابطه با سخنان احمدی نژاد اتخاذ نموده و آن را محکوم کرده است. اعضای پارلمان به دلیل تهدیداتی که صورت گرفته است، خواستار اخراج ایران از سازمان ملل هستند.

اسرائیل

دان گیلرمان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل روز ۲۷اکتبر نامه ای به مقامات این سازمان ارسال داشت مبنی بر این که ایران باید از سازمان ملل اخراج گردد. [رادیو کانادا، ۲۷ اکتبر] وی خاطرنشان ساخت:”طبق منشور سازمان ملل، هر کشوری که خواهان خشونت و نابودی کشور دیگری باشد، لایق داشتن کرسی در سازمان ملل و در جهان متمدن نیست. و طبق گفته رئیس جمهور ایران که همه این موارد را نقض نموده، ایران باید از این سازمان اخراج گردد.”

فرانسه

فرانسه اولین کشوری بود که در این رابطه عکس العمل نشان داد. [لوموند، 29 اکتبر]

ژاک شیراک درخصوص سخنان احمدی نژاد قضاوت خود را این طور بیان کرد:”این سخنان کاملا بی معنی و غیرمسئولانه بود.” فیلیپ دوست بلازی وزیر امور خارجه تاکید کرد که فرانسه با قاطعیت هرچه تمام تر سخنان رئیس جمهور محافظه کار ایران را محکوم می کند و اظهار داشت:”برای فرانسه، هیچ گونه اعتراضی نسبت به حق موجودیت اسرائیل وجود ندارد. حقوق بین الملل شامل حال همه می گردد و در این خصوص سفیر ایران در پاریس را به وزارت امور خارجه جهت ارائه توضیحات فراخوانده ایم.”

فیگارو در تاریخ 28 اکتبر خاطرنشان ساخت که نمایندگان دیپلماتیک ایران در اروپا فراخوانده شده اند.
سفیر ایران در پاریس صادق خرازی یادآوری کرد که حق موجودیت اسرائیل نمی تواند مورد اعتراض قرار گیرد و این که موضوع جنگ اسرائیل و فلسطین نمی تواند بهانه ای جهت زیر سوال بردن این حق باشد.

بریتانیا

نخست وزیر بریتانیا روز پنج شنبه در سخنان خود واژه های بسیار تندی را نسبت به محکوم نمودن سخنان احمدی نژاد ایراد کرد. تونی بلر در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد:”اگر سران ایران به همین حالت کار خود را ادامه دهند، بی شک در اذهان عمومی جهان این تفکر را پرورش خواهند داد که کشور ایران یک تهدید بزرگ برای امنیت و ثبات جهان خواهد بود. برخورد ایران نسبت به اسرائیل، نسبت به تروریسم و نسبت به تسلیحات اتمی غیرقابل قبول است.” وی همچنین افزود:”اگر آنها همین طور ادامه دهند، بی شک مردم از ما خواهند پرسید”پس شما کی می خواهید کاری بکنید در حالی که می بینید چنین دولتی با چنین رفتاری تسلیحات اتمی داشته باشد؟”” [لوموند، ۲۸ اکتبر]

در لندن، مسئول امور ایران به وزارت امور خارجه فراخوانده شد.

سازمان ملل: کوفی عنان ، دبیر کل سازمان ملل روز پنج شنبه مراتب تاثر و ناباوری خود را نسبت به سخنان احمدی نژاد ابراز داشت. کوفی عنان در آینده نزدیک به ایران بازدیدی خواهد داشت.

اتحادیه اروپا

سران اروپایی، در هامپتون کورت در نزدیکی لندن گردهم آمدند و سخنان احمدی نژاد را با قاطعیت تمام محکوم کردند. آنها خاطرنشان ساختند که دعوت به خشونت و نابودی هر دولتی با اصول جوامع بین الملل سازگاری ندارد و این گونه سخنان متعلق به یک عضو پخته و مسئولیت پذیر از این جامعه نیست. آنها افزودند:”این نظریات نشان دهنده مشغله های ذهنی ایران در منطقه است و کاملا نیات آتی ایران را با توجه به جاه طلبی های اتمی فعلی نشان می دهد. [اکسپرس، ۲۷ اکتبر]

جوزف بورل، رئیس پارلمان اروپا اظهار داشت:”واقعا پس از سخنان رئیس جمهور ایران متعجب و منزجر شدم.”

ایران

با وجود فریادهای اعتراض آمیز بین المللی که پس از انتقادات شدید احمدی نژاد در روز چهارشنبه به وجود آمد، وی روز جمعه ۲۸ اکتبر تاکید کرد که سخنانش مبنی بر نابودی اسرائیل درست و کاملا صحیح بوده است. همان روز [روز قدس] خواسته های آیت الله خمینی، بنیانگزارجمهوری اسلامی ایران، مبنی بر همبستگی و اتحاد مسلمانان جهان برای مبازره با ستمگری اجرا گردید. در راهپیمایی انجام شدخ در تهران، تابوت های ساختگی که با پرچم های اسرائیل و آمریکا پوشیده شده بودند به آتش کشیده شد. [لیبراسیون، ۲۹ اکتبر]

رئیس جمهور پیشین، خاتمی اعلام کرد:”ما نباید سخنانی بگوییم که وضعیت اقتصادی و سیاسی ایران را در جهان دچار مشکل کند.” طبق گفته محمدعلی ابطحی مشاور پیشین رئیس جمهور، سخنان احمدی نژاد برای مصرف داخلی بیان شده است.

احمدی نژاد اظهار داشت که سخنان وی تکرار سخنان آیت الله خمینی بوده است که ۲۷ سال پیش ایراد شده بود. ایران به موازات این گفته ها روز یکشنبه، غرب را متهم به سوءاستفاده از سخنان ستیزه جویانه رئیس جمهور خود کرد و اظهار داشت که عکس العمل غرب به منظور افزایش فشار به تهران به دلیل برنامه اتمی ایران صورت گرفته است. [رویتر، ۳۰ اکتبر]

منبع: دسینفو، ۲ نوامبر۲۰۰۵

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates