با معرفی چهار تن که از وزیران پیشنهادی قبلی ناشناخته ترند: احمدی نژاد مجلس را تهدید به مقابله کرد
روز: رییس جمهور احمدی نژاد در آخرین روزهای مهلت قانونی با پیشنهاد چهار وزیر که از وزیران پیشنهادی قبلی خود ناشناخته ترند مجلس را در موقعیت دشواری قرار داد. وی بنا به اطلاعات رسیده در جلسهای با مشاوران خود گفته است ما بی اعتنا به واکنشها، کار خودمان را میکنیم و اگر لازم شد مجلس را در مقابل مردم قرار میدهیم. به گفته وی مردم باید تکلیف دولت خودشان را با مافیای قدرت و ثروت که در مجلس لانه کرده روشن کنند.
این سخن احمدی نژاد در زمانی صورت می گیرد که همه وزیران پیشنهادی را که مجلس رای اعتماد به آنان نداده بود در شغل های کلیدی نشانده و در یک ماهه گذشته با سخنرانی های هیجان برانگیز در زمینه های خارجی و داخلی، همزمان با آشکار شدن نارضائی مقالات بالاتر، خود را در مقام مردمی ترین و تندروترین شخصیت حاضر در صحنه سیاسی ایران معرفی کرده است..
این دور از مقابله دولت تازه با مجلس در زمانی شکل می گیرد که عکس هائی از احمدی نژاد در تظاهرات هر روزه ای که در برابر سفارت خانه ها و یا به بهانه های دیگر برپا می گردد، در دست ها قرار می گیرد و بیش تر وقت رییس جمهوری به گفته صاحب نظرات به کارهای نمایشی برای جلب نظر گروه خاصی از مردم می گذرد.
اولین واكنش نمایندگان مجلس که از سوم شهریور گذشته درگیر جلساتی برای بررسی صلاحیت افرادی شده بودند که نامشان در بین وزیران پیشنهادی نیست، ابراز شگفتی و سردرگمی بوده است. آنان از مشاهده نام «صادق محصولى»، «محمود فرشیدى»، «پرویز كاظمى» و «محمد ناظمى» که برای وزارتخانه هاى نفت، آموزش و پرورش، رفاه و تامین اجتماعى و تعاون پیشنهاد شده اند تاکید بر ناشناخته بودن آنان و ضرورت بررسى بیشتر سوابقشان در كمیسیون هاى تخصصى مجلس بوده است. از این میان تنها محمد ناظمی است که نامش در بین نامزدهای وزارت تعاون، از سوی دولت در جلسات خصوصی با کمیسیون های مجلس برده شده بود.
وزیر کلیدی
شگفتی برانگیزترین انتخاب ها مربوط به صادق محصولی برای وزارت نفت است که رییس جمهور حتی لازم ندیده که وی سابقه ای به اندازه سعید لو – وزیر پیشنهادی قبلی – در نفت داشته باشد. علاوه بر وی پیشنهاد محمود فرشیدی مقاله نویس رسالت برای وزارت حساس آموزش و پرورش – که می تواند به معنای راضی کردن جناح راست و شاخه ای باشد که محمد رضا باهنر آن را هدایت می کند – نمایندگان جناح راست را به کلی گیج کرده است. یکی از نمایندگان که خواست نامش افشا نشود به “روز” گفت به نظر می رسد دولت بر اساس سیاسی اندیشه شده قصد دارد مجلس را دور بزند و بی ارزش بودن قوه مقننه را به همگان نشان دهد. به گفته این نماینده با سابقه جناح راست با توجه به تبلیغاتی که در مورد معطل ماندن کشور در اثر خالی ماندن وزارت های مهم مانند نفت و آموزش و پرورش صورت می گیرد، بعضی از نمایندگان مجلس بیم از آن دارند که با دادن رای منفی متهم شوند که زمینه های همگرائی بین قوای را از میان برده اند.
یکی از نمایندگان اقلیت مجلس اظهار عقیده کرده است که دولت احمدی نژاد خود را مجری طرح هائی می بیند که اصلاح طلبان در سر داشتند و امکان اجرای آن را نیافتند و از آن جمله طرح ” فشار از پائین و چانه زنی در بالا” ست که سعید حجاریان برای کاربرد دولت خاتمی بیان کرد اما هرگز به اجرا در نیامد. اما دولت فعلی با تهییج حزب الهی ها و نیروهای بسیج شده قصد دارد با همین تکنیک حکومت را مجبور به پذیرش نظرات خود کند.
با این حال واكنش هاى اولیه مجلسیان، وضعیت راى اعتماد به آنان را در هاله اى از ابهام فرو برده است. در شرایط حاضر که هنوز جلسات درون گروهی و جناحی برای سیاست گذاری شکل نگرفته نمایندگان مجلس، به طور پراکنده اظهار نظر کرده اند که وزیران پیشنهادی برای آنها ناشناخته اند، تخصص و توانایى لازم را براى چرخاندن وزارتخانه هاى مهم و در انتخاب آنان با نمایندگان مجلس مشورت نشده و دولت با گذراندن سه ماه مهلت قانونی مجلس را در موقعیت منگنه گذاشته است.
سیاست دولت که افراد سرشناسی از جناح راست مانند حسن غفوری فرد و نبی حبیبی دبیرکل جمعیت موتلفه اسلامی را به واکنش منفی واداشته، همان طور که در یکی از جلسات هفته گذشته احمدی نژاد با مشاورانش بیان شد، روزهای پرکاری برای نمایندگان مجلس ایجاد کرده که باید تا چهارشنبه همین هفته تصمیم خود را بگیرند.
وزیر کلیدی
«صادق محصولى» فرد پیشنهادى رئیس جمهور براى تصدى وزارت نفت به عنوان كلیدى ترین وزارتخانه اقتصادى به مجلس است. همسن احمدی نژاد و همکار وی در شهرستان های محل ماموریت رییس جمهور است در نامه رییس جمهور به مجلس وی ۴۶ ساله دارای فوق لیسانس مدیریت بازرگانى با گرایش صنعتى معرفی شده که در سوابق اجرایى او همكارى با جهاد سازندگى، فرماندارى شهرستان ارومیه _ محل تولدش _ و معاون استاندارى آذربایجان غربى به چشم مى خورد. او در سال ۵۹ فرماندهى سپاه پاسداران منطقه ۵ (آذربایجان شرقى و غربى) را به عهده داشته است. همان سالی که احمدى نژاد بخشدار ماكو بود. محصولى مدتى نیز مسئول تحقیق و بازرسى سپاه پاسداران و نیز فرمانده لشكر ۶ ویژه و معاون طرح و برنامه وزارت دفاع بوده است. وی از نزدیکان محسن رضائی است و توسط وی به دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام برده شد و عنوان دبیر شوراهاى مشورتى مجمع را داشت. بعد از قرائت مشخصات وزیر پیشنهادی نفت توسط رئیس مجلس، «حسن مرادى» عضو كمیسیون انرژى مجلس از معرفى فردى براى وزارت نفت كه شناختى درباره او وجود ندارد ابراز شگفتى كرد و گفت «در مورد سوابق ایشان از مسئولان وزارت نفت پرسیدیم، كسى سراغى از همكارى با وى در حوزه نفت نداشت. از غالب اعضاى كمیسیون انرژى در مجلس نیز درباره او پرسیدیم كه آنها نیز شناختى از این گزینه نداشتند.» «كمال دانشیار» رئیس كمیسیون انرژى مجلس نیز در جمع خبرنگاران پارلمانى از نشست مشترك این كمیسیون با صادق محصولى در روز یكشنبه خبر داد و گفت: «این جلسه براى آشنایى با سوابق و برنامه هاى ایشان تشکیل خواهد شد.اما اگر رئیس جمهور كسانى را معرفى مى كرد كه مجلس شناخت بیشترى نسبت به آنها داشت، به راحتى راى اعتماد بالایى كسب مى كردند ولى در شرایطى كه هیچ شناختى از آنها وجود ندارد، نمایندگان با تامل بیشترى راى مى دهند و معلوم نیست نتیجه كار چه مى شود؟
این واکنش ها در حالی صورت می گیرد که رییس مجلس از ماه پیش به نمایندگان مجلس توصیه کرد تا حد ممکن قبل از رای گیری در مجلس از اظهار نظر درباره وزیران پیشنهادی خودداری کنند. اما رئیس كمیسیون انرژى مجلس نتوانست از احمدى نژاد گلایه نكند: «متاسفانه رئیس جمهور هیچ مشورتى از نمایندگان نخواست در حالى كه ۱۷ گزینه از سوى متخصصان كشور به كمیسیون انرژى معرفى شده بود و از میان آنها با چهار نفر مذاكره شد كه از نیرو هاى متخصص و كارآمد بودند. ولى هیچ كدام از آنها در گزینه هاى مورد نظر رئیس جمهور مطرح نبودند.»
وزیری برای رای نیاوردن
نمایندگان مجلس معتقدند که علاوه بر محصولی، محمود فرشیدی هم کسی است که معرفی شده است برای رای نیاوردن. رییس جمهور به معرفی مقاله نویس روزنامه رسالت برای وزارت پرمساله ای مانند آموزش و پرورش که رییس مجلس خودش چهارده سال آن جا خدمت کرده است، در حقیقت نشان داد که قصد دارد از مجلس طلبکار بماند.
محمود فرشیدى ۵۴ سال سن دارد و تحصیلاتش در نامه معرفى اش به مجلس، كارشناسى ارشد مهندسى شیمى از دانشكده مهندسى دانشگاه شیراز ذكر شده است. او سه سال مدیركل آموزش و پرورش استان آذربایجان شرقى بوده، پیشتر نیز یك سال مدیركلى آموزش و پرورش استان كرمان را برعهده داشت، کل سابقه وی در آموزش و پرورش در همین اندازه خلاصه می شود در حالی که به گفته یک نماینده مجلس وزارت آموزش و پرورش که محمد علی رجائی کار خود را از ان جا آغاز کرد، تاکنون یازده وزیر و چهل و سه معاون وزیر را تجربه کرده که اغلب آن ها از جناح راست هستند و یک مجموعه بزرگ را برای گزینش در اختیار دولت قرار می دهند. فرشیدی اوایل انقلاب نیز سرپرست صدا و سیماى مركز كرمان بود. اما نوشتن مقاله در روزنامه رسالت جدی کردن کار وی در همه این سال ها بوده است. گفته شده که وی قبل از انقلاب در مدارس شیراز و تهران تدریس می کرد و مدتی هم در هنرستان صنعتى جابربن حیان مدرس بود چند سال هم طراح سئوالات امتحانات نهایى دبیرستان ها بوده است.
«على عباسپور تهرانى فرد» رئیس كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس بر ناشناخته بودن فرشیدى تاكید كرد . گفت هدف مجلس حمایت از دولت است و قطعاً موفقیت صد درصد دولت آقاى احمدى نژاد را خواهان است اما این بدان معنا نیست كه هرچه دولت به مجلس ارائه كند، مجلس باید موافقت كند. اما در عین حال مخالفت مجلس به معنى عدم حمایت از دولت نیست.»او تاكید دارد كه وزارت آموزش و پرورش احتیاج به شخصیتى دارد كه ضمن شناخت مشكلات عدیده آن بتواند با بسیج همه نیروها در رفع این معضلات بكوشد.
وزیر تعاون
محمد ناظمى اردكانى، پیشنهاد شده براى وزارت تعاون گرچه اینک دانشجوى دكترا در گرایش سیستم ها است اما در جاهای دیگر برای انقلابیون آشناست . از جمله زمانی که نماینده حاكم شرع دادگاه هاى انقلاب ارتش در غرب مستقر در پادگان ابوذر بود، همان نقطه ای که هزاران حکایت از آن جا بر می آید که همكارى با دفتر سیاسى سپاه در كردستان نیز بر آن می افزاید . وی بعد از جنگ در جاهای مختلف بوده است مدیركل مخابرات تهران، مشاور وزیر و مدیركل بازرسى وزارت صنایع سنگین، معاون بنیاد مسكن انقلاب اسلامى. او از اعضای ثابت کمیسیون ها و شوراهائی است که معمولا برای مقامات خاص در نظر گرفته شده مانند شورای عالى حفاظت فنى و كار، كمیسیون امور اجتماعى هیات وزیران، كمیته ارزشیابى واحدهاى صنعتى و ارزشیابى مدیران و كاركنان وزارت صنایع و نمایندگى وزارت صنایع سنگین در كمیسیون كارگرى شوراى امنیت كشور.
وزیر رفاه پیشنهادی
پرویز كاظمى که برای وزارت رفاه و تامین اجتماعى معرفى شده همسن رییس جمهور است و تحصیلات خود را تا فوق لییسانس در مدیریت صنعتی دانشگاه تهران دنبال کرده . در معرفی نامه وی بدون اشاره به سوابقش در سپاه و دستگاه اطلاعاتی از آن جا نقل شده که وی در موسسه حسابرسى بنیاد مستضعفان مشغول کار بوده و بعد همواره عضو هیات مدیره شرکت های دولتی شهاب خودرو، مدیرعامل سایپا آذین و شركت فنر سازى زر ، قائم مقامى مدیرعامل شركت صنایع آذر آب اراك و همكارى با قوه قضائیه در گسترش صنایع زندانیان.
کاظمی برنامه ای به مجلس ارائه داده که نشان می دهد که در تمام مدتی که مجلس مشغول بررسی نام های دیگری برای وزارت رفاه بوده او از انتصاب خود خبر داشته است در ابتدای این برنامه مشروح با اشاره به آیاتى از سوره «آل عمران» تاكید كرده است: «با توجه به اقبال عموم مردم به دین و دین سالارى، در برخورد و موضع گیرى با گروه ها و مدیران و سازمان هاى مختلف، عدالت مورد نظر باشد”
گفتنی است که همکاران کاظمی در صنایع خودروسازی از وی به عنوان فردی خشگ و کم حرف که همواره مورد تائید دستگاه های امنیتی و اطلاعاتی بوده است یاد می کنند که در هیچ کجا از سوابق طولانی وی در کارخانجات دولتی کاری خیره کننده نشان داده نشده است.
چنین انتخاب هائی نمایندگان مجلس را به قول یک روزنامه نگار بر سر دو راهی به واکنش های عصبی واداشته است . چنان که ا «قیصر صالحى» عضو فراكسیون جناح راست و از تندروترین مخالفان اصلاحات با آشکار شدن اسامی وزیران پیشنهادی گفت «زمانى كه آقایان احمدى نژاد و هاشمى كاندیداى انتخابات بودند مردم با توجه به شعارهاى احمدى نژاد و ترس از رقیب او و روحیه اشراف گرایى هاشمى به احمدى نژاد راى دادند. در شب انتخابات، نماز شب خواندم و به همراه خانواده ام با وضو به پاى صندوق راى رفتیم و به احمدى نژاد راى دادیم. متاسفانه الان در انتصاب وزرا و استانداران شاهد هستیم افراد تنها به شرطى به دولت مى روند كه سابقه سپاهى بودن، حضور در شهردارى و یا رفاقت با باهنر نایب رئیس مجلس را داشته باشند.»
در جست و جوی چاره
آیا مجلس در شکست از سیاسی که احمدی نژاد در پیش گرفته و برای فرار از متهم شدن به کارشکنی در کار دولت، به وزیران پیشنهادی رائی در حداقل خواهد داد تا در آینده بتواند نظر واقعی خود را نشان دهد، یا چنان که برخی گمان می زنند این بار نیز وزیر نفت و آموزش و پرورش رای نخواهند آورد و کشمکش ادامه خواهد داشت.
در خبرست که در هفته های گذشته عده ای از نمایندگان به طور مستقیم و یا از طریق رییس مجلس خواستار آن شده اند که مقالات عالی کشور آن ها را رهنمائی کنند که در برابر وظایف شرعی و قانونی خود چه کنند. اما گفته می شود که تمام سئوال هائی از این دست از رهبر، رییس مجمع تشخیص مصلحت و کسانی مانند ناطق نوری و دکتر ولایتی مشاوران رهبر بی جواب مانده است. چند تن از وکلای اقلیت مجلس در ملاقاتی از مهدی کروبی خواسته بودند که با دعوت از اصلاح طلبان خاضر در مجلس به همرائی و همکاری آنان یاری برساند که رییس حزب اعتماد ملی از این کار سرباز زده است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.