14.10.2005

پرسش و پاسخ با جک استرا در باره دخالت ايران در عراق : در صورت وجود مدارک مستدل ارتش بريتانيا بر اساس قوانين بين المللی واکنش بخرج خواهد داد

پیک ایران
بی بی سی، مهدی پرپنچی : برنامه خبری تحليلی نيوزنايت بی بی سی در 12 اکتبر به عراق و روند رو به تزايد حملات شورشيان در اين کشور اختصاص داشت و وزير خارجه بريتانيا در آن به طرح مطالبی در باره دخالت ايران در عراق پرداخت.
يک نظر سنجی که از سوی بی بی سی انجام شده نشان می دهد اکثريت مردم بريتانيا جنگ عراق را نامشروع می دانند و معتقدند نيروهای بريتانيا بايد از عراق خارج شوند.
در اين برنامه سياستمداران بريتانيايی و عراقی در کنار روزنامه نگاران و والدين سربازان بريتانيايی که در عراق کشته شده اند به انعکاس نظرات خود پرداختند و جک استرا، وزير خارجه بريتانيا، ضمن طرح مواضع دولت در خصوص اين نگرانی ها پرسش های مطرح شده را پاسخ گفت.
بر اساس نظرسنجی بی بی سی ۵۷ درصد مردم بريتانيا شرکت کشورشان در جنگ عراق را نادرست می دانند. از جک استرا پرسيده شد چرا فکر می کند اکثريت اشتباه می کنند و دولت در پيوستن به نيروهای ائتلاف تصميم درستی گرفته است؟

او گفت: “من روی اين موضوع زياد فکر کرده ام و می توانم بفهمم چرا در نظرسنجی شما چنين نتيجه ای به دست آمده است. من به انسان هايی که جانشان را در اين جنگ از دست داده اند از جمله به سربازان بريتانيايی کشته شده در جنگ و خانواده های آنها هم فکر کرده ام اما در عين حال همچنان معتقدم تصميم ما در حمله به عراق تصميم درستی بود و فکر می کنم بايد کاری را که شروع کرده ايم به پايان برسانيم و مطمئنم که در پايان کار عراق به کشوری به مراتب بهتر از چيزی که قبلا بود تبديل خواهد شد.”

در حال حاضر حدود ۸۵۰۰ سرباز بريتانيايی عمدتا در مناطق شيعه نشين بصره و اطراف آن مستقرند.

تاکنون ۹۵ سرباز در اين منطقه کشته شده اند و در ماه های اخير ميزان کشته ها افزايش يافته و منطقه روز به روز برای اين نيروها نا امن تر می شود.

دولت بريتانيا ظرف روز های گذشته چندين بار ايران را متهم به آموزش شورشان عراقی در ساخت بمب هايی کرده است که زره پوش های بريتانيايی در مقابل آنها کاملا آسيب پذيرند و اين موضوع جان نيروهای بريتانيايی را به شدت در خطر انداخته است.

از جک استرا پرسيده شد آيا او دولت ايران را مسئول کشته شدن اين سربازان می داند؟

آقای استرا گفت: “نه به طور مستقيم. نخست وزير در کنفرانس مطبوعاتی اخير خود گفت که ما نمی توانيم از دخالت مستقيم دولت ايران در مورد مطمئن باشيم. آنچه که ما می دانيم اين است که حزب الله لبنان در گذشته از اين بمب ها استفاده کرده و معتقديم طراحی اين بمب ها را ايران به نيروهای حزب الله آموزش داده است. از طرف ديگر فکر می کنيم ممکن است برخی عناصر رژيم ايران در طراحی اين حملات نقش داشته اند هرچند که در اين مورد اطمينان کامل نداريم.”

هنگامی که از جک استراو در مورد واکنش دولت بريتانيا پرسيده شد او پاسخ داد ما موضع خودمان را ضمن ارائه استدلال های قوی به ايرانی ها اطلاع داده ايم و بديهی است که نيروهای بريتانيايی حق دفاع از خودشان را دارند و اين کار را خواهند کرد.

جک استراو در پاسخ به سوالی در مورد اقدامات عملی ارتش در اين خصوص گفت: “در مورد واکنش ارتش بريتانيا در اين مورد البته به شرطی که مدارک کاملا مستدل و روشن در مورد دخالت ايران وجود داشته باشد فرماندهان ارتش بر اساس قوانين بين المللی تصميم لازم را اتخاذ خواهند کرد.”

وی در پاسخ به اين سوال که آيا در صورت لزوم نيروهای بريتانيا وارد خاک ايران خواهند شد، گفت:

“من در مورد تاکتيک هايی که ارتش بريتانيا استفاده خواهد کرد حاضر به حدس و گمان نيستم و فکر می کنم اعلام علنی تاکتيک هايی که ما ممکن است از آن استفاده کنيم به نفع امنيت سربازان ما درمرحله فعلی نيست. ”

سو اسميث، مادری است که فرزندش را در عراق از دست داده است. نيروهای امنيتی بريتانيا معتقدند فرزند او در نتيجه انفجار يکی از بمب هايی که کشته شده که تکنولوژی ساخت آن احتمالا از ايران وارد عراق شده است. از او پرسيده شد به اعتقاد وی دولت بريتانيا بايد چه اقدامی در اين مورد انجام دهد.

او گفت: “فايده ای در رفتن نيروهای بريتانيايی به ايران نمی بينم. ما در عراق در يک مخمصه عجيبی گرفتار شده ايم و دولت الان نمی داند که چطور بايد اين مشکل را حل کند.”

عليرغم اين مشکلات داگلاس مورای نويسنده و روزنامه نگار که در اين برنامه شرکت داشت معتقد بود دولت بريتانيا بايد موضع قاطع تری را در قبال ايران اتخاذ کند.

آقای مورای گفت: “به نظر من بايد دولت بريتانيا موضع سرسختانه تری در قبال ايران و سوريه داشته باشد. نمی توانم بفهمم چرا از همان آغاز کار اين نکته به دولت سوريه تفهيم نشد که قرار نيست هر پيکارجويی که در عراق به قتل و کشتار می پردازد از مرز سوريه وارد اين کشور شده باشد و ما فقط به اعلام اين مطلب اکتفا کنيم. در مورد ايران هم داستان به همين منوال است. دولت بريتانيا بايد اين موضوع را به ايرانی ها تفهيم کند که اگر آنها نتوانند مرز های خودشان را کنترل کنند ما هم در مقابل هيچ احترامی برای اين مرز قايل نخواهيم شد.”

از جک استراو پرسيده شد چرا کشورش در قبال ايران موضع ضعيفی اختيار کرده است؟ وزير خارجه بريتانيا گفت:

“من اين توصيف را نمی پذيرم. به نظر من ما به نسبت مشکلاتی که با آن روبرو شده ايم . واکنش مقتضی را نشان داده ايم. اگر منظور شما رفتار بريتانيا در مورد پرونده هسته ای ايران بوده باشد بايد بگويم تلاش ما بر اين بوده که يک اجماع بين المللی در اين خصوص ايجاد کنيم و از طرفی ما توانستيم با فشار ديپلماتيک ايران را وادار به ادامه تعليق غنی سازی اورانيوم کنيم. در مورد کشته شدن سربازان ما در بصره هم واکنش ما در قبال ايران کاملا متناسب با اين مشکل خواهد بود.”

وزرات خارجه ايران امروز در واکنش به اظهارات وزير خارجه بريتانيا گفت که اين اظهارات بی پايه است و هيچ کشوری از مواجهه با ايران سودی نخواهد برد.

يکی ديگر از موضوعات مهم مطرح شده در اين برنامه بحث خروج نيروهای بريتانيايی از عراق بود که جک استراو تاکيد کرد تا هنگامی که نيروهای عراقی آمادگی های نظامی لازم را پيدا نکرده اند . تاريخی برای خروج نيروهای بريتانيايی از عراق تعيين نخواهد شد.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates