21.09.2005

مخالفت روسیه و چین با ارجاع ایران به شورای امنیت

منبع: بی‌بی‌سی
ایران می گوید غنی سازی اورانیوم حق انکارناپذیر این کشور است
وزارت خارجه روسیه می گوید مسکو و پکن معتقدند که مشکل برنامه اتمی جنجال آفرین ایران باید در آژانس بین المللی انرژی اتمی حل و فصل شود.
این درحالی است که اتحادیه اروپا و آمریکا در تلاشند پرونده ایران که در آژانس اتمی سازمان تحت بررسی است، به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع شود.

اتحادیه اروپا پیش نویس اولیه قطعنامه ای را تهیه کرده است که در صورت تصویب، پرونده ایران را به خاطر تخطی این کشور از تعهدات بین المللی اش به شورای امنیت خواهد فرستاد.

اما چین و روسیه، که از اعضای دائمی شورای امنیت با حق وتو هستند و در شورای حکام آژانس اتمی نیز عضویت دارند، با این حرکت مخالفند.

براساس بیانیه ای که وزارت خارجه روسیه صادر کرد، وزرای خارجه روسیه و چین در نیویورک با وزیر خارجه هند دیدار و توافق کرده اند که وضعیت به وجود آمده پیرامون برنامه اتمی ایران غیرقابل برگشت نیست.

در این بیانیه آمده است که به اعتقاد این سه کشور حل مساله اتمی ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی هنوز کاملا ممکن و محتمل است.

هر سه این کشورها دارای روابط تجاری گسترده ای با ایران هستند. روسیه سرگرم احداث یک نیروگاه اتمی 800 میلیون دلاری برای ایران در بوشهر است.

چین سال گذشته با خریداری حداقل 100 میلیارد دلار گاز مایع از ایران طی یک دوره 25 ساله موافقت کرد و هند نیز پیشتر در سال جاری یک قرار داد 22 میلیارد دلاری برای خریداری سالانه 5 میلیون تن گاز از ایران با تهران امضا کرد.

به گفته بتانی بل، خبرنگار بی بی سی در وین، بیانیه وزارت خارجه روسیه احتمالا آمریکا و اروپایی ها را مایوس خواهد کرد.

به گزارش خبرنگار ما پیش نویس قطعنامه پیشنهادی اتحادیه اروپا هیچ اشاره ای به تحریم ایران توسط شورای امنیت نمی کند. اما می گوید که شورای امنیت باید از ایران بخواهد تا به آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه دهد به بازرسی هر نقطه ای که می خواهد بپردازد.

این قطعنامه همچنین از شورای امنیت می خواهد به ایران بگوید که به میز مذاکرات با اتحادیه اروپا بازگردد و فعالیت های حساس فرآوری اورانیوم را متوقف کند.

تهدید ایران

ایران به نوبه خود با خشم به تهدید ارجاع پرونده اش به شورای امنیت واکنش نشان داده است.

علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، که مسئول مذاکرات هسته ای این کشور است روز سه شنبه گفت در صورتی که پرونده هسته ‌ای ایران به شورای امنیت ارجاع شود، ایران از چارچوب پیمان منع گسترش جنگ افزارهای هسته ای و مقررات پروتکل الحاقی به این پیمان خارج خواهد ‌شد و در راه ‌اندازی طرح غنی ‌سازی اورانیوم “تردیدی به خود راه” نخواهد داد.

حد آخرش این است که لولوی شورای امنیت را به ما نشان دهند و پرونده را به شورای امنیت بفرستند و البته، ارسال پرونده ایران به شورای امنیت به هیچ وجه به معنای این نیست که مردم ایران باید رو به قبله شوند

علی لاریجانی

به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، علی خامنه ای، رهبر ایران نیز در این زمینه اظهار نظر کرده است.

وی گفت: “امروز به حمدالله ملت ایران، برخلاف خواسته ‌های دنیای استکبار در مقابل تهدیدهای آنها ایستاده و رئیس جمهوری محترم نیز در سازمان ملل متحد، در مقابل چشم سران کشورهای جهان به نیابت از ملت ایران، با استحکام، متانت و قوت مواضع و حرف دل مردم ایران را بیان کرد، که این به معنی اراده قوی و تزلزل ناپذیر ملت ما است.”

دولتهای بریتانیا، فرانسه و آلمان که طی ماههای گذشته مذاکراتی را برای قانع کردن ایران به دست شستن از برنامه غنی سازی اورانیوم دنبال کرده اند، پیش نویس اولیه قطعنامه مورد نظر خود را روز دوشنبه در میان اعضای شورای حکام توزیع کردند.

علی لاریجانی در نشستی خبری در تهران گفت که این قطعنامه اختیارات بیشتری برای آژانس بین المللی انرژی اتمی درنظر گرفته است تا چشمه ‌ای از شورای امنیت را به ایران نشان دهد، در حالی که “حد آخرش این است که لولوی شورای امنیت را به ما نشان دهند و پرونده را به شورای امنیت بفرستند و البته، ارسال پرونده ایران به شورای امنیت به هیچ وجه به معنای این نیست که مردم ایران باید رو به قبله شوند”.

وی با این حال بار دیگر تأکید کرد که ایران آماده ادامه مذاکرات با این سه دولت است، اما در صورتی که این مذاکرات در چارچوب تهدید نباشد.

ایران اتهام های آمریکا دایر بر تلاش مخفیانه برای تولید سلاح های اتمی را رد می کند و می گوید برنامه اتمی اش صرفا دارای کاربردهای غیر نظامی همچون تولید انرژی برق و کارهای تحقیقاتی خواهد بود.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates