15.02.2003

وزرای خارجه فرانسه و سوریه: ایران در معرض خطراست!

وزیر خارجه فرانسه

ادیبانه ترین و در عین حال سیاسی ترین سخنرانی شورای امنیت را وزیر خارجه فرانسه ایراد کرد. او با تکیه بر لزوم دادن وقت بیشتر به بازرسان تسلیحاتی سازمان ملل متحد و تاکید بر موفقیت آمیز بودن این بازرسی ها در عرض این مدت گفت: من از طرف یک کشور قدیمی صحبت می کنم. کشوری که به خوبی با بربریت و جنگهای مختلف آشناست و به همین دلیل تاکید می کنم که وظیفه اخلاقی ما این است که تا حد امکان از وقع جنگ جلو گیری کنیم . جنگ می تواند به سرعت در منطقه تسری یابد. او بدون آنکه از ایران نام ببرد، با به کار بردن اصطلاح “دومینو” ی نظامی بعد از حمله نظامی به عراق عملا به حاضران گفت که امریکا بعد از اشغال عراق عازم ایران خواهد شد. سخنان وزیر خارجه فرانسه چنان صمیمانه و ادیبانه بیان شد که بر خلاف معمول حاضران درجلسه برای وی دست زدند..

وزیر خارجه انگلستان

جک استرو ، وزیر خارجه بریتانیا در نطق خود توضیحات ارائه شده توسط بازرسان تسلیحاتی را زیر سئوال برد و به چند ابهام در این خصوص اشاره کرد و تعدادی سئوال برای بازرسان طرح کرد. وی گفت نمی توان زمان نامحدودی را در اختیار صدام قرار داد.

وزیر خارجه امریکا

کالین پاوول، وزیر خارجه آمریکا سخنران عصبی جلسه شورای امنیت سازمان ملل بود. او ابتدا حمله شدید خود را متوجه فرانسه کرد. وی در پاسخ به اظهارات وزیر خارجه فرانسه که به قدیمی بودن فرانسه به عنوان یک کشور اشاره کرده بود گفت: من نماینده یک کشور نسبتا جدید هستم ولی کشوری که قدیمی ترین دموکراسی جهان است. (این اظهار آقای پاوول که آشکار با ناشی از بی اطلاعی تاریخی وزیر خارجه آمریکا حکایت داشت با لبخند بسیاری از حاضران در جلسه روبرو شد) . وزیر خارجه امریکا اضافه کرد:

زمان بازرسان بیشتر و بازرسی های بیشتر گذشته است و شورای امنیت باید یا به مسولیت خود عمل کند یا عملا از مسوولیت خود شانه خالی کند.

روسیه و آلمان

روسها و آلمانها تقریبا همان موضع فرانسوی ها را منعکس کردند. فقط یک نکته در صحبتهای ایگور ایوانف وزیر خارجه روسیه جالب توجه کرد و آن زمانی بود که وی همزمان شدن این جلسه با روز عشاق (والنتین) در امریکا را به فال نیک گرفت و آن را چاشنی مخالفت روسیه با حمله نظامی به عراق کرد. به همین دلیل مورد تشویق حاضران قرار گرفت.

یوشکا فیشر وزیر خارجه آلمان نیز خیلی مختصر صحبت کرد و بر لزوم ادامه اقدامات در چهارچوب توافقات سازمان ملل متحد تاکید کرد.

واکنش جورج بوش

بوش در نخستین واکنش خود به سخنرانی های ایراد شده در شورای امنیت سازمان ملل گفت: اف بی آی به خوبی دریافته است که ما هم اکنون در وضعیت جنگ قرار داریم. علیرغم این سخنان تند و تحریک آمیز، حمله نظامی به عراق تا پایان فوریه به تاخیر افتاد.

بعد از عراق نوبت ایران

پیش از سخنان وزیر خارجه فرانسه که اصطلاح دومینو را در باره در تیررس قرار گرفتن ایران بعد از حمله به عراق بکار برد وزیر خارجه سوریه نیز بر این نکته انگشت نهاده بود. وزیر خارجه فرانسه در باره عواقب حمله نظامی به عراق اشاره به آنارشی و هرج و مرجی کرد که در صورت این حمله برای سالهای طولانی منطقه را در خود فرو خواهد برد.

فاروق الشرع وزیر خارجه سوریه نیز در سخرانی خود که پیش از وزیر خارجه فرانسه ایراد شد همین نکته را، پیش از وزیر خارجه فرانسه بر شمرد و با اشاره به نزدیک شدن خطر به ایران گفته بود: در پس جریان عراق سناریوی پنهان دیگری نهفته است.

وزیر خارجه سوریه شرحی از عملیات اسرائیل در منطقه و کشتار در فلسطین و لبنان ارائه داد که برای همه حاضران جالب توجه بود.

ایتالیا

سخنرانی وزیر امور خارجه ایتالیا در جلسه شورای امنیت تقریبا غافلگیرانه بود. او نیز با حمله نظامی به عراق بدون موافقت سازمان ملل متحد مخالفت کرد و این درحالی است که همگان با توجه به مناسبات دو سال اخیر ایتالیا و امریکا انتظار دیگری داشتند.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates